Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Povratak 90-ih: Tri stvari koje treba da znaš o dekadi koja je kršila sva modna pravila

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Svi pričaju o IPL-u, a ti još uvek koristiš brijač?!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Američka televizijska serija “Gilmorove” (Gilmore Girls) definitivno je obeležila dvehiljadite godine. Trajala je dugih sedam godina, od 2000. do 2007. i mnogi su bili tužni kada joj je došao kraj. Kasnije se često spekulisalo o nastavku, ponovnom okupljanju, ali još uvek nema nikakvih pouzdanijih informacija. Serija ne samo da je osvojila mnogobrojne Emi nagrade, već je nominovana i za Zlatni globus, a o osvajanju srca publike ne treba ni da govorimo. Kreatorka Ejmi Šerman-Paladino (Amy Sherman-Palladino) verovatno nije ni slutila da će serija biti toliko prihvaćena i još uvrštena u 100 najboljih serija svih vremena.

foto26 Serija četvrtkom: Gilmore Girls

Ekipa uz koju ćete se smejati i plakati

Radnja je smeštena u izmišljeni gradić Stars Holou u Konektikatu koji je prepun umetnika i sanjara. Kao gradić iz bajke. Priča prati život tridesetdvogodišnje majke Lorelaj (Lorelai), koju tumači sjajna Loren Grejam (Lauren Graham), i ćerke Rori (Rory), šesnaestogodišnje tinejdžerke, koju je sjajno odigrala Aleksis Bledel (Alexis Bledel). Ovo je jedna humoristična priča o majčinstvu, prijateljstvu i ljubavi.

Kroz svih sedam sezona Lorelaj posmatra izrastanje svoje ćerke iz devojčice u mladu ženu i suočava se sa mnogim provokativnim pitanjima koje život postavlja pred nju, a pritom želi da sačuva stav “mame-drugarice”. I dok se Rori suočava sa klasičnim problemima odrastanja, Lorelaj brigu brine šta će i kako će ona kada se Rori jednoga dana odseli od nje. Kao i svaka tinejdžerka, Rori svoje snove o upisu na jedan od najprestižnijih fakulteta, Harvard, o kome sanja još od detinjstva, zamenjuje ljubavima. Tada se Lorelaj mora vratiti šesnaest godina unazad i prisetiti se kako je ona funkcionisala, da bi mogla što više da se približi i pomogne svojoj ćerki.

foto42 Serija četvrtkom: Gilmore Girls

Nesvakidašnji odnos mame i ćerke - drugarice

Odnos Lorelaj i Rori je po mnogo čemu specifičan, to nije klasičan odnos majke i ćerke, više deluju kao dve drugarice, često čak dolaze u situacije kada se mama ponaša kao dete, a ćerka kao odrastao. Lorelaj je neko ko je oduvek sve radio po svome – odrasla je u bogatoj porodici i imala je sve što se poželeti može, a umesto uzorne devojke postala je prava buntovnica koja je svojim roditeljima samo zadavala glavobolje. Pošto je zatrudnela sa šesnaest godina, u želji da dokaže roditeljima da sve može sama, naročito da može bez njih, odselila se iz roditeljskog doma i otišla u malo mesto udaljeno sat vremena vožnje. U lokalnoj gostionici je od služavke napredovala do menadžerke, a u toku prvih sezona je često sa svojom najboljom drugaricom Suki (Sookie St. James), inače vrsnom kuvaricom, maštala o pokretanju sopstvenog biznisa, što im je na kraju i uspelo. Postale su ponosne vlasnice gostionice po imenu “Dragonfly”. S druge strane, Rori je sušta suprotnost svojoj majci, velike snove o upisu prestižnog fakulteta gradi predano još od detinjstva. Na samom početku serije prikazana je kao odlična učenica lokalne srednje škole. Ima prijateljicu Lejn (Lane) sa kojom provodi najveći deo svog slobodnog vremena, dok u njen život ne ušeta prva velika ljubav, Din (Dean). Iako joj je majka poput prijateljice, osećanja koja je razvila prema Dinu zadržava samo za sebe i to unosi nemir u život luckaste Lorelaj. Ali tu nije kraj… Rorin lik se razvija kroz sezone, smenjuju se ljubavi, njeni stavovi i pogledi na život, ali može se reći da se na kraju vraća na pravi put.

Uz sve probleme koje ima sa ćerkom tinejdžerkom Lorelaj se suočava i sa svojim konzervativnim roditeljima Ričardom (Richard) i Emili (Emily). Iako ih je šesnaest godina uspešno izbegavala, naročito majku koja svuda voli da trpa nos, zbog novčanih problema biva prinuđena da zakopa ratnu sekiru i pristane na kompromis – oni plaćaju Rorinu školarinu, a zauzvrat njih dve moraju redovno da prisustvuju porodičnim večerama petkom uveče. Povrh svega toga, Lorelaj se nikako ne sviđa činjenica da se Rori savršeno uklopila u Ričardov i Emilin svet i izgradila divan odnos sa svojom bakom i dekom, pa kasnije u budućnosti i živela jedno vreme sa njima.

foto33 Serija četvrtkom: Gilmore Girls

Porodična večera petkom uveče i neizbežne svađe Emili i Lorelaj

Ono što je svakako prisutno u ovoj seriji jesu zamršeni ljubavni odnosi. Početak serije je obeležila Lorelajnina veza sa Maksom (Maks Medina), Rorinim profesorom engleskog. To je otišlo toliko daleko da su bili i vereni, ali s obzirom na Lorelajnin nemirni duh, veridba je raskinuta, a ona ulazi u niz kratkotrajnih avantura. Kreatori serije su želeli da prikažu njenu nestalnost i nesposobnost vezivanja, na šta ukazuje i stalni on/off odnos sa Rorinim tatom Krisom (Christopher). U jednom trenutku oni obnavljaju svoju vezu, na veliku Rorinu radost, čak se i venčavaju na kratko, ali kada Kris shvati da Lorelaj gaji osećanja prema drugom, njihovom braku je kraj.

Međutim, njen odnos sa Lukom Dejnsom (Luke Danes) je konstantan tokom celog serijala. On je zgodan konobar i vlasnik lokalnog kafića u kojem Rori i Lorelajn provode dane, sate, godine ispijajući kafe i hraneći se junk foodom – što je neki vid njihove dijete. Luk im je pre svega prijatelj koji im pomaže u kućnim popravkama, a sa Lorelajn od samog početka ima odnos prepun simpatije. Pa nije ni čudo što smo od samog početka serije navijali za njih dvoje. Prijateljstvo između njih se razvija tokom prve četiri sezone, kada konačno postaju par. Uz niz prepreka, neodobravanje njenih roditelja, preko njenog kratkotrajnog braka sa Rorinim ocem, kraj sezone im donosi dugoočekivani mir u ljubavi.

foto52 Serija četvrtkom: Gilmore Girls

Od početka do kraja serijala navijali smo za njih

Rorin ljubavni život ne zaostaje za Lorelajninim. Na samom početku započinje vezu sa Dinom, uspevaju da je održe dve i po godine uz razna iskušenja koja život inače postavlja pred tinejdžere. Često se svađaju i mire, oni su dva različita sveta, ali zar nisu pomalo sve prve ljubavi takve. Jednom kasnije njih dvoje će obnoviti vezu, kada već budu prošle godine, ali kao i prvi put, ni tada neće imati srećan kraj.

Jedan od glavnih krivaca za njihov raskid jeste Lukov buntovni sestrić po imenu Džes (Jess Mariano) koji se zaljubljuje u Rori. Za razliku od Dina, on nije fini i vaspitan mladić koga Lorelaj voli, ali je definitivno neko ko razume Rori i sa kim ona deli ljubav prema muzici i književnosti. I dok ga niko u gradu ne voli, Rori sa njim pronalazi zajednički jezik. Jasna su osećanja koja gaje jedno prema drugom, ali zategnuti odnos između ujaka i sestrića, kao i Lorelajnina nesimpatisanja dovode do toga da Džes napusti grad. Do kraja serijala će se povremeno pojavljivati kao Rorina srodna duša koju je usput izgubila, ali između njih se nikada neće razviti neka jača ljubavna veza.

Preokret u Rorinom životu dolazi zajedno sa Loganom (Logan Huntzberger), sinom bogataša u čiji život se Rori nikako ne uklapa. Prolazeći kroz razna iskušenja i prepreke, par opstaje kroz ceo jedan period Rorinog sazrevanja. Žive zajedno, suprotstavljaju se njegovoj porodici, razdvajaju se kada Logan otputuje u London, održavaju čak i takvu vezu na daljinu, ali na kraju na dan Rorinog diplomiranja Logan joj postavlja ultimatum – brak ili ništa. I Rori velikodušno uzima to “ništa” i odlazi u budućnost sama, u susret novoj ljubavi, onoj poput Lorelajnine i Lukove.

foto18 Serija četvrtkom: Gilmore Girls

Sve Rorine ljubavi

Osim ljubavi u seriji je na divan način prikazana moć prijateljstva. Između Lorelajn i Suki, kao i između Rori i Lejn, a zatim i njene večite školske suparnice Paris (Paris Geller). Razumevanje, odanost i ljubav krase ove odnose.

I sada, pre nego što pojurite da potražite seriju na internetu i prisetite se svih urnebesnih događaja koji su je obeležili, upoznaćemo vas sa nekim zanimljivostima koje možda niste znali:

– Iako Rori u seriji uživa u neograničenim količinama kafe, privatno glumica Aleks ne može da podnese kafu. Zato je njena šoljica uvek bila puna koka-kole.

– Aleks je ovo bila debitanstka uloga, a pre toga je bila manekenka. Roditelji su je ohrabrivali da se prijavi u obližnje pozorište kako bi pobedila svoju sramežljivost. Inače, maternji jezik joj je španski, a engleski je tek u školi naučila.

– Verovatno ste primetili brzinu govora u ovoj seriji, onda treba da znate da je prosečan scenario iznosio 75 do 80 stranica u odnosu na standardne scenarije serija od 45 do 50 stranica.

– Gradić Stars Holou je zapravo filmski studio Warner Brosa koji je služio za potrebe snimanja filma “Saratoga Trunk” iz 1945. godine.

– Planina koja se uvek viđa u seriji je u stvari ona iznad Holivuda.

– U originalnom scenariju, Luk je trebalo da bude ženski lik, ali su na kraju zaključili da u seriji nedostaje “pravih” muškaraca, te je lik pretvoren u muško.

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Editors choice