Hot topics

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.

Iako serija “Uvod u anatomiju” (Grey’s Anatomy) traje već, nekima skoro neizdrživih, osam sezona u kojima sve češće pomislimo “dokle više?”, jednoglasno priznajemo da obožavamo Dereka Šeparda (Derek Shepherd), njegovu frizuru i osmeh kojim voli Meredit Grej (Meredith Grey). Ne smetaju nam ni uvek nasmejane Arizona Robins (Arizona Robbins) i Leksi Grej (Lexie Grey), kao ni večiti namćori Kristina Jeng (Cristina Yang) i Aleks Karev (Alex Karev), a svakako nam nedostaju Džordž O’Meli (George O’Malley) i Izi Stivens (Izzie Stevens). Volimo naslove epizoda, melodične kao savršena pesma iz pozadine trenutaka tužnih kao finalne epizode svake sezone. Priznajemo, obožavamo ovu seriju o doktorima u kojoj nas, da se ne lažemo, najmanje interesuju scene iz operacionih sala i operacije zbog kojih se naši omiljeni likovi, gazeći jedni preko drugih, neprestano utrkuju. Zavoleli smo “Uvod u anatomiju”, priču koju čitamo očima Meredit Grej, od prvog trenutka kada smo upoznali stažiste bolnice “Sijetl Grejs” (Seattle Grace) davne 2005. godine u epizodi “A Hard Day’s Night”.

01. GA Serija četvrtkom: “Grey’s Anatomy”

U prvoj postavi serije još uvek prisutni: Izi Stivens, Džordž O’Meli i Preston Burk

Autorka ove serije, Šonda Rajms (Shonda Rhimes), zamislila je da nas kroz priče iz fiktivne bolnice “Sijetl Grejs” u Sijetlu, državi Vašington, vode nedoumice i misli glavne junakinje Meredit Grej, čije je prezime jasna aluzija na sam naslov serijala, inspirisan nazivom čuvenog medicinskog udžbenika, “Gray’s Anatomy”. Samim tim možemo zaključiti da obožavaoci glumice Elen Pompeo (Ellen Pompeo), koja utelovljuje Grejevu, nemaju razloga za brigu o tome da se njenom liku može dogoditi nešto ozbiljnije u beskrajno neizvesnim epizodama, jer bi serija bez nje sasvim sigurno izgubila smisao.

02. GA Serija četvrtkom: “Grey’s Anatomy”

Uvodnu špicu, koja se nažalost više ne prikazuje na samom početku epizoda, predstavljala je pesma grupe Psapp “Cosy in the Rocket”

Dakle, radnja se vrti oko života Meredit Grej, ćerke svetski poznate hirurškinje Elis Grej (Ellis Grey) koja, kao veoma talentovana stažistkinja bolnice “Sijetl Grejs” pokušava da pronađe pravac i način kojim će koračati kroz stvarnost, vodeći se jednim jedinim principom: da izabrana putanja bude sasvim drugačija od one kojom se kretala njena majka, uspešna samo na profesionalnom nivou. U oblikovanju te stvarnosti pomaže joj najlepši hirurg malih ekrana, glumac Patrik Dempsi (Patrick Dempsey) u ulozi Dereka Šeparda, “varijanta” za jedno veče koji postaje njen životni saputnik u dobru i, malo češće, zlu, nadamo se do kraja serije. Svi bismo želeli jednog ličnog Dereka. On je jedan od boljih razloga zbog kojih će ženski deo publike sasvim sigurno želeti da odgleda svih, do sada snimljenih, osam sezona.

03. GA Serija četvrtkom: “Grey’s Anatomy”

Mnogi od nas bi sasvim sigurno želeli i svoju ličnu Kristinu Jeng

Srodnu stažistkinju glavne junakinje, koja se za veoma kratko vreme pretvara i u srodnu dušu Meredit, predstavlja takmičarski nastrojen namćor, Kristina Jeng. Ona je izvrsna hirurškinja posvećena skoro isključivo karijeri i koja, za razliku od Grejeve, odbija da ikada u životu postane majka. Kristina i Meredit predstavljaju jedan mali svet, mnogima nerazumljiv i još manje pristupačan koji neobično, ali savršeno, funkcioniše.

04. GA Serija četvrtkom: “Grey’s Anatomy”

Veliki broj glumaca je prošao bolnicom “Sijetl Grejs”. Mnogi od njih igrali su nama omiljene likove kojih, nažalost, više nema

Pored glavnih likova koji su uspeli da prežive svih osam sezona zaista je veliki broj glumaca koji su prošli kadrovima “Uvoda u anatomiju” i ostali nam dragi i nezamenljivi. Glumica Ketrin Hajgl (Katherine Heigl) ostaće zauvek zapamćena kao dopadljiva Izi Stivens, doktorica koja se udala za još simpatičnijeg pacijenta na samrti, Denija Duketa (Denny Duquette). Glumac Ajzaja Vošington (Isaiah Washington) je zbog neslaganja sa kolegom Ti Ar Najtom (T.R. Knight) morao da napusti seriju, da bi u jednoj od narednih sezona i stažisti Džordžu O’Meliju, kojeg je igrao Najt, scenario napisao smrtnu presudu. Kejt Volš (Kate Walsh) igrala je neonatalnog hirurga Adison Montgomeri (Addison Montgomery), bivšu ženu Dereka Šeparda, čiji je odlazak iz serije postao odličan povod za takozvani spin-off – seriju nastalu iz serije. Zahvaljujući novom ostvarenju pod naslovom “Privatna praksa” (Private Practice), Šonda Rajms doživela je još jedan uspeh u oblasti doktorskih serija.

Jedna od veoma bitnih uloga u ovoj seriji oduvek je pripadala muzici. Pored toga što je svaki naslov epizode zapravo naslov jedne pesme, svi bitni i dramatični trenuci serijala, a ima ih mnogo, pretvoreni su u minute kvalitetne muzike. “Song Beneath the Song”, pesma američke pevačice Marije Tejlor (Maria Taylor), naslov je osamnaeste epizode sedme sezone serije “Uvod u anatomiju”, koja je zanimljiva zbog toga što je snimljena u formi mjuzikla. Ideja da se, možda već dosadna, drama osveži scenama u kojima doktori igraju i pevaju nije bila baš najbolje rešenje, iako je u noći prikazivanja ta epizoda predstavljala drugi najgledaniji program u SAD. Pogledajte insert iz epizode u kojoj glumica Sara Ramirez (Sara Ramirez) izvodi pesmu “Chasing Cars”. U pitanju je numera koja u srcima obožavalaca sasvim sigurno zauzima posebno mesto, podsećajući ih na rastanak Izi Stivens i Denija Duketa.

Zvanično najuspešnija epizoda, “It’s the End of the World”, koju je gledalo 38.1 miliona gledalaca, emitovala se pre šest godina u drugoj sezoni serijala, u periodu kada je serija živela svoje najbolje dane osvajajući nagrade poput Zlatnog globusa za najbolju TV seriju u kategoriji drame, kao i dve nagrade Emi.

Nakon uobičajeno tragično završenih osam sezona i nezapamćeno napete finalne epizode u kojoj je jedan od naših omiljenih članova posade izgubio život, drama se nastavlja. Na jesen nas očekuje i deveto poglavlje priče o doktorima. Ponavljamo, sve češće pomislimo “dokle više?”, ali još češće ipak sedamo za kompjuter i gledamo najnoviju epizodu “Uvoda u anatomiju”.


Iris Zavargo je diplomirana novinarka, u najavi master komunikologije. Mađarski divani mnogo bolje od Balaševića, ali nije ni nalik svađalici iz pesme “Sin jedinac”. Svoj život zamislila je u ritmu muzike i zato uči da bude DJ, trudi se da ne zaboravi kako se svira klavir, trenira džez balet i s ljubavlju će pisati o ljudima zbog kojih smatra da najbolju stranu naše stvarnosti čine note.

Editors choice