Doktor Hanibal Lektor (Hannibal Lecter) jedan je od najpopularnijih i najjezivijih fiktivnih negativaca našeg doba. Ovih dana možemo da gledamo novu verziju priče o Lektoru i detektivima koji su ga hapsili ili tražili njegovu pomoć u hvatanju drugih ubica. Nova TV serija “Hanibal” (Hannibal) počela je da se prikazuje aprila ove godine na američkoj mreži NBC, a i mi imamo priliku da je pratimo na kablovskom kanalu AXN samo desetak dana posle svetske premijere.

slika 1 Hanibal poster Serija četvrtkom: “Hannibal”

Promotivni poster za novu seriju “Hanibal” koja prikazuje prošlost Hanibala Lektora i detektiva koji ga je kasnije razotkrio i uhapsio Vila Grejema

“Hanibala Kanibala”, briljantnog psihijatra i amoralnog serijskog ubicu i ljudoždera, stvorio je pisac Tomas Heris (Thomas Harris) u seriji horor-triler romana. Herisov prvi roman u kome se pojavljuje Lektor je “Crveni zmaj” iz 1981. godine, u kome je glavni lik genijalni profajler neobičnih empatskih sposobnosti Vil Grejem (Will Graham), čovek koji je tri godine ranije razotkrio i uhapsio Lektora. Roman je prvi put ekranizovan 1986. godine, a glavne uloge su igrali Vilijam Petersen (William Petersen) kao Grejem i Brajan Koks (Brian Cox) kao Lektor.

Lektor se pojavljuje i u nastavcima ovog romana: “Kad jaganjci utihnu” i “Hanibal”. Film koji je režiser Džonatan Demi (Jonathan Demme) 1991. snimio po romanu “Kad jaganjci utihnu”, sa fantastičnim Entonijem Hopkinsom (Anthony Hopkins) u ulozi Lektora i Džodi Foster (Jodie Foster) u ulozi FBI agenta Klarise Starling (Clarice Starling), postao je veliki hit i dobio Oskare u svim najvažnijim kategorijama. Hopkins je igrao Lektora i u filmu “Hanibal”, a zatim i u novoj adaptaciji “Crvenog zmaja” pod istim naslovom, u kome je Vila Grejema igrao Edvard Norton (Edward Norton). Najzad, Heris je napisao i roman “Hannibal Rising” koji opisuje Lektorovo detinjstvo i mladost. I ovaj roman je pretočen u film, sa francuskim glumcem Gasparom Ulijeom (Gaspare Uliel) u glavnoj ulozi.

slika 2 Hanibal cast Serija četvrtkom: “Hannibal”

Glavni likovi serije “Hanibal”

Serija “Hanibal” ne zasniva se ni na jednom od Herisovih romana, već predstavlja njihov prednastavak. Radnja se odvija nekoliko godina pre događaja iz “Crvenog zmaja”, u vreme kada Vil Grejem tek počinje da pomaže FBI-u u hvatanju serijskih ubica, na nagovor šefa Jedinice za bihejvioralnu nauku FBI Džeka Kroforda (Jack Crawford). Grejem ima poremećaj ličnosti iz spektra autizma, neurotičan je, netaktičan i često brutalno iskren, a dar mašte i sposobnosti za empatiju, koja mu omogućava da se poistoveti sa poremećenim ubicama, istovremeno mu predstavlja mučan teret i izvor košmara. Njegova nestabilnost izaziva zabrinutost kod šefa, pa Kroford odlučuje da nađe psihijatra koji će Grejemu pomoći da se nosi sa poslom. Njegov prvi izbor je doktor Alana Blum (Alana Bloom), koja ponudu odbija zbog prevelike bliskosti sa potencijalnim pacijentom Grejemom, ali preporučuje drugog psihijatra – uglađenog i šarmantnog doktora Hanibala Lektora.

slika 3 Hanibal trio Serija četvrtkom: “Hannibal”

Trio glavnih glumaca serije: Hju Dansi, Mads Mikelsen i Lorens Fišbern

Glavne uloge igraju: Britanac Hju Dansi (Hugh Dancy) kao Grejem, poznati danski glumac Mads Mikelsen (Mads Mikkelsen) kao Lektor i Lorens Fišbern (Lawrence Fishburne) kao Kroford. U seriji se pojavljuje i veći broj ostalih likova koji su poznati iz Herisovih romana. Tvorci serije ipak mogu da daju sebi i neke slobode, pa je tako radnja smeštena u današnje vreme, a ne u sedamdesete godine prošlog veka, a iritantni i beskrupulozni tabloidni novinar Fredi Launds (Freddy Lounds) u ovoj verziji je žena. Kreator serije je Brajan Fuler (Bryan Fuller), poznat po serijama “Heroji” (Heroes) i “Pushing Daisies”.

Svaka epizoda je vezana za po jedan od slučajeva na kojima Grejem radi, ali se serija posebno fokusira na složene odnose koji se razvijaju između Grejema, Lektora, Kroforda, doktorke Blum, pa i nekih od ubica koje Grejem pokušava da uhvati. “Hanibal” ne liči na većinu detektivskih serija na televiziji, već ima sve karakteristike psihološkog trilera sa mračnom atmosferom i kompleksnim likovima. Gluma je odlična: Dansi je izuzetno ubedljiv i simpatičan u ulozi neurotičnog i izmučenog Grejema, Fišbern daje odlučnost i autoritet liku Kroforda, a Mikelsen je dostojan naslednik Entonija Hopkinsa: njegov Lektor je zagonetan, harizmatičan i naizgled savršen džentlmen, ali su iza uglađene spoljašnjosti nagoveštaji opasnosti, koju većina ostalih likova ne primećuje. Gledalac oseća jezu pošto zna ko je u stvari Hanibal Lektor, dok ostali likovi ne znaju ništa o njegovom tajnom životu i nemaju pojma da je njihov prijatelj i saradnik monstruozni ubica.

slika 4 Hanibal rucak Serija četvrtkom: “Hannibal”

Hanibalovi prijatelji i saradnici nemaju pojma šta im to njihov šarmantni domaćin i gurman u stvari servira za večeru

Prva sezona ima 13 epizoda, od kojih je već prikazano sedam, a isto će biti slučaj i sa svakom sledećom sezonom. Najavljeno je da je zaplet već isplaniran za ukupno pet sezona i da ćemo saznati mnogo više o Lektorovoj psihi i motivacijama. Već se zna da ćemo u drugoj sezoni imati prilike da vidimo Lektorovog strica, koga će verovatno igrati Dejvid Bouvi (David Bowie). Nadamo se da će TV mreža NBC odobriti nastavak snimanja ove serije, jer je u pitanju prava poslastica (da se tako izrazimo) za ljubitelje kvalitetnih psiholoških trilera sa elementima horora.

Izvor fotografija: digitalspy.com,fanpop.com, horror-asylum.com, alittlebitofkate.com, filmschoolrejects.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments