Izuzetno uzbudljiva radnja, likovi koje čas volite, čas mrzite i sjajna gluma samo su neke od stvari zbog kojih je ovo ostvarenje američke produkcijske kuće “Fox 21” steklo ogromnu slavu. U glavnim ulogama ovog špijunskog trilera našli su se Kler Dejns (Claire Danes) koja tumači lik Keri (Carrie Mathison) i Demijan Luis (Demian Lewis) u ulozi marinca Nikolasa Brodija (Nicholas Brody). Njih dvoje će, uz pomoć ostalih likova, naše emocije povesti u pravu vožnju rolerkosterom.

SLIKA 1 Serija četvrtkom: “Homeland”

Špijunaža, terorizam i romansa, jednom rečju - napetost

Keri je snažna, samostalna, žestoka žena koja radi kao agent u CIA-i. Sklona je zanemarivanju komandi, pa je tako prilikom neodobrenog puta u Bagdad od doušnika dobila informaciju da je jedan od američkih zarobljenika prešao u redove Al Kaide. Njen šef Dejvid (David Estes), koga nam dočarava Dejvid Hervud (David Harewood), besan je, jer je ovo još jedan u nizu dokaza da Keri ne poštuje autoritet, te stoga ne samo da neće ni da sasluša do kakvih je informacija ona došla, već je povlači sa terena i daje joj kancelarijski posao. Dosadan posao u kancelariji se prekida onog trenutka kada Dejvid sazove iznenadni sastanak na kome glavna junakinja saznaje da je jedan od američkih vojnika, koji je nestao u akciji u Avganistanu još 2003. i za koga se verovalo da je mrtav, pronađen živ nakon osam godina zatočeništva. Taj vojnik je, naravno, Brodi.

Brodi se vraća u svoju domovinu, i svi ga dočekuju kao ratnog heroja. Nikome, osim Keri, ni na kraj pameti nije da bi on mogao da predstavlja opasnost. Ona počinje da veruje da je ovaj heroj upravo onaj vojnik na koga ju je upozorio njen doušnik. Znajući da ne može da kaže to svom nadređenom, koji nikada ne bi ugrozio svoju karijeru bacajući senku sumnje na nacionalnog heroja, Keri počinje samostalno da vodi istragu o Brodiju. Jedini koji je spreman da je sasluša u svakom trenutku je njen bivši direktor i mentor Sol (Saul Berenson) u čijoj se ulozi našao Mendi Patinkin (Mandy Patinkin). Da li je Nik Brodi dvostruki agent ili ne, ovo dvoje će pokušati da saznaju na sve moguće načine, podižući uzbuđenje iz epizode u epizodu.

SLIKA 2 Serija četvrtkom: “Homeland”

Brodi, Keri i Sol: Neće vas ostaviti ravnodušnim

Uporedo sa uzbudljivim zapletima, kroz seriju se upoznajemo i sa ličnim životima likova. Brodi se nakon osam godina vraća kući ženi, koju glumi Morena Bakarin (Morena Baccarin), koja je, kao i svi ostali, mislila da je mrtav, pa je započela vezu sa njegovim kolegom i bliskim prijateljem Majkom. Da emotivna zapetljanost bude još veća, tokom serije se javlja romansa između Brodija i Keri, iako ona i dalje sumnja u njega. Ona, s druge strane, vodi usamljenički život, i pati od bipolarnog poremećaja ličnosti.

Da su oboje sjajno dočarali psihološke profile svojih likova svedoče i brojne nagrade koje su dobili. Serija “Domovina” (Homeland) je na ovogodišnjoj dodeli Emmy nagrada dobila tri priznanja – za najbolju dramsku seriju i za najboljeg glumca i glumicu u seriji u tom žanru. Što se prestižnog Zlatnog globusa tiče, serija je zaradila tri nominacije, od čega je dobila dve nagrade – najbolja televizijska serija u žanru drame i najbolja glumica u istoj kategoriji.

Inače, ova serija je nastala po uzoru na izraelsko serijsko ostvarenje “Ratni zarobljenici” (Prisoners of War) sa originalnim nazivom “Hatufim”. Pilot epizoda emitovana je 2. oktobra 2011. godine, a do sada su snimljene dve sezone. Kablovska mreža Showtime je, na sreću obožavatelja, najavila i treću sezonu, koja će se emitovati sledeće jeseni.

Izvor fotografija: wallpaperspictures.net, 24spoilers.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ljubica Krstić savršen dan započinje uz lonče kafe i dnevne novine, a završava ga uz dobru knjigu. Veruje u dobro u ljudima, i da je glavna predispozicija za uspeh – znanje. Voli jesen u Beogradu, a najradije je provodi ispijajući čaj u društvu dragih ljudi. Voli da putuje, ali joj je omiljeni deo svakog putovanja kada otvori vrata od svog starog, dobrog stana i kada oseti miris onog lončeta punog kafe.

Comments