Svet u kome postoje deca sa posebnim moćima nije nimalo bezazlen. To je svet neprestane borbe za opstanak u kojem vladaju strah i stepnja. Međutim, postoje oni koji se usudili da odaberu ljubav kao najjače oružje u borbi protiv straha.

Los protegidos Serija četvrtkom: Los protegidos

Oni nisu obična porodica! Zapravo, oni ni nisu prava porodica…

Kada otkrije da njegov sin poseduje moći telekineze, Mario (Mario), policijski zapisnik, stupa u kontakt sa Himenom (Jimena), ženom koja tvrdi da su joj oteli ćerku zbog njenih sposobnosti predviđanja. Međutim, okolnosti ih prisiljavaju da se udruže sa još tri osobe – Kulebrom (Culebra), uličnim mangupom koji poseduje sposobnost nestajanja, Sandrom (Sandra), koja je napustila svoju porodicu nakon što je slučajno povredila sestru električnim šokom nakon što ju je ova dodirnula, i Lusijom (Lucía), odnedavnim siročetom koje ume da čita misli – i pobegnu daleko, u varošicu Vilja Perdida. Jedino što znaju jeste da postoje ljudi, vrlo opasni i tajnoviti, isti oni koji su oteli Blanku (Blanca), Himeninu kćer, koji sada žele da se domognu i ostale četvore dece. Kada im se ubrzo pridruži još jedan dečak od četrnaest godina, Lukas (Lucas), momak koji može da menja oblik u osobu koju je poslednju dodirnuo, Mario i Himena znaju da moraju da učine sve, ali baš sve, kako bi ovu decu zaštitili.

Tada počinje ludilo. Svako od njih mora da se uklopi u novo okruženje (što nije nimalo lako), ali, pre svega, svi oni moraju da svoju tajnu održe nepoznatom, a laž da su porodica Kastiljo Rej (Castillo Rey) – živom i istinitom.

Los protegidos familia Castillo Rey 1 Serija četvrtkom: Los protegidos

Upoznajte porodicu Kastiljo Rej!

Serija “Zaštićeni” (Los protegidos) bila je jedna od najgledanijih serija u Španiji u vreme svoga prikazivanja, iako se mnogi žale da, baš poput serija “Barka” (El barco) i “Misterija Kalende” (LUNA, el misterio de Calenda), ima nedostojan, preuranjen završetak. Njeni tvorci su Rut Garsija (Ruth García) i Dario Madrona (Darío Madrona), koji su uz tim saradnika-scenarista stvorili nezaboravnu priču – sa dosta nedoslednosti i grešaka – ali ipak očaravajuću i uzbudljivu.

Kao i svaka španska serija, ovo delo je izvor ne samo dobre zabave i smeha sa jedne strane (jer komičnost nije izostavljena), i magične napetosti i fantastike sa druge strane, već i poučnih, deduktivnih deonica koje propovedaju ljubav, prijateljstvo, istinu i svevremene vrednosti. Predstavlja kompleksno delo od 80 minuta gde nijedna jedina sekunda nije višak.

Los protegidos familia Castillo Rey 2 Serija četvrtkom: Los protegidos

Hajde da se igramo da smo porodica! Ima nas: dva dečaka, dve devojčice, jedan tata, jedna mama, i brat od strica, Lukas!

Još jedan od vidnih kvaliteta je gluma. Antonio Garido (Antonio Garrido), Anđi Sepeda (Angie Cepeda), Luis Fernandes (Luis Fernández), Ana Fernandes (Ana Fernández), Maksi Iglesijas (Maxi Iglesias), Mario Marso (Mario Marzo), Grasija Olajo (Gracia Olayo), Marta Torne (Marta Torné), samo su neki od velikih španskih glumaca koji glume ili gostuju u “Zaštićenima”, i njihovo umeće je potpuno opravdano – kako darom, tako iskustvom. Međutim, prijatno iznenađenje je gluma dvoje mališana – Danijela Avilesa (Daniel Avilés) i Prisilje Delgado (Priscilla Delgado) – koji ne samo da su za svoje godine odlični, nego prevazilaze glumu svih svojih kolega vršnjaka do te mere da bi od njih svi mladi glumci trebalo da uče šta znači prava, prirodna gluma.

Iako je Španija iznedrila bolje serije bar što se tiče verodostojnosti priče, “Zaštićeni” poseduju odličnu atmosferu, odličnu tematiku, odlične likove, odličan svet mašte u kojem ćete, već nakon prve epizode, poželeti da živite.

Los protegidos primera temporada Serija četvrtkom: Los protegidos

Prva sezona serije!

Los protegidos segunda temporada Serija četvrtkom: Los protegidos

Druga sezona kojoj se priključio španski srcolomac, Maksi Iglesijas

Njena lepota leži u odnosima među likovima, gde svaka replika svedoči o ljudima i njihovim dušama, o komičnosti i tragičnosti ljudske prirode. Briga i ljubav stvoreni među potpuno nepoznatim ljudima daju nadu u bolje sutra i čine da svačije srce treperi od sreće. A s obzirom na svet koji nas okružuje, biti srećan nije sitnica.

Atmosferi doprinosi i pozadinska muzika koja, u svom lelujanju kroz scene, predstavlja muzičko oličenje čiste magije: ona je treperava, misteriozna i čarobna. Magija, ona čista i nevina, oseća se u svakoj replici koju čujete, u svakom kutku koji vidite, ona je nepresušan izvor radosti, ushićenja i slatke neizvesnosti koja drži pažnju.

Los protegidos tercera temporada Serija četvrtkom: Los protegidos

Treća i poslednja sezona serije nosi naziv “Poreklo”

Zbog prisutnih tinejdžerskih motiva, “Zaštićeni” su namenjeni pre svega mladima, ali poznato je da su španske serije, baš zbog svog opširnog žanrovskog opsega i raznovrsnosti likova, prilagođene svim uzrastima u neizmenjenom doživljaju.

Kako dolazi hladno vreme, a sa njim i praznici, “Zaštićeni” su možda najbolji izbor za one dane kad nam se ne izlazi iz kuće, jer ne samo da će to vreme ispuniti na veoma kvalitetan način, već će zbog svoje praznično-magične atmosfere upotpuniti slavljenička raspoloženja, ispuniti tužne duše, zabaviti i podučiti, ali pre svega tamne dane obojiti u svetle i zaštititi od sivila. Čak i kada budete plakali zbog svih životnih nepravednosti koje čak i u seriji postoje, biće to suze isceljenja.

Izvori fotografija: formulatv.com, tuyoynuestrastonterias.blogspot.com, abc.es, listas.20minutos.es, vayatele.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

Comments