U malom mestu zvanom Kalenda, okruženom neprobojnom i misterioznom šumom, koje broji samo par hiljada ljudi, odigravaju se događaji čudovišne prirode, od kojih je celo selo do tada moglo samo da strahuje. Nakon misterioznog ubistva policijskog kapetana, Sara Krus (Sara Kruz), sudija i njegova supruga koja se sa njihovom kćerkom doselila u Kalendu kako bi obnovila svoj brak, uz pomoć novostečenih prijatelja (uglavnom policijskih agenata) pokušava da razotkrije okolnosti ubistva. Sve ukazuje da je ubica zapravo psihopata koji zamišlja da je vukodlak i ubija u noći punog meseca, ali tinejdžeri iz kraja, uz podršku nekolicine, uglavnom starijih meštana, znaju da je posredi pravi vukodlak. Problem je jednostavan – vukodlak može da bude svako, pa i najmirnija osoba u selu.

Luna el misterio de Calenda 1 Serija četvrtkom: “LUNA, el misterio de Calenda”

Prva sezona serije zabeležila je veliku gledanost

Serija “LUNA, el misterio de Calenda” nije homogena i ne može se svrstati u jedan žanr. Pomalo kriminalistička i detektivska, pomalo horor i fantastika, pomalo ljubavna i tinejdžerska, sa dosta humora i drame, serija poseduje sve kvalitete jednog kompleksnog i snažnog televizijskog projekta.

Luna el misterio de Calenda 2 Serija četvrtkom: “LUNA, el misterio de Calenda”

Druga i poslednja sezona serije uvela je nove likove i nove zaplete

Autori su u “Internatu” (El Internado) već pokazali odlično umeće, kako oblikovanja posebnih priča sa razvijenim fabularnim tokovima, tako i njihovog sklapanja u jedinstvenu dramsku radnju. Likovi ponovo poseduju jake ličnosti, ponovo su odraz dobre karakterizacije, a njihova interakcija može da posluži kao svrsishodan primer međuljudskih odnosa u datoj situaciji.

Još jednom, svedoci smo poletnih misterija i slatkih zapleta koji nam drže pažnju, s tim što, ovog puta, za razliku od “Internata”, imamo jednu jednostavniju priču, više okrenutu izmišljenom svetu nego realnosti.

Vezivanje mladog vukodlaka Serija četvrtkom: “LUNA, el misterio de Calenda”

Kako njegov sin Đoel ne bi nikog povredio tokom svog preobražaja u vukodlaka, Fernando mora da ga veže okovima u podrumu kuće

Kao i u svakoj španskoj seriji, propovedaju se svevremene vrednosti poput prijateljstva i ljubavi, ali se, možda po prvi put na ovim prostorima, uvodi i pitanje granice roditeljske ljubavi. Na šta smo sve spremni i koliko daleko ćemo da odemo da bismo zaštitili svoju decu? I da li ima opravdanja ako u toj “zaštiti” i sami zakoračimo na prag zla?

Likovi su suočeni sa ljudskim licemerjem, zlobom, sujetom, lažima, prevarama, ubistvima, ali međusobnom brigom, požrtvovanjem, ljubavlju, verom i nadom pokušavaju da sve izvitoperenosti unište.

Sara Krus i Lejre Serija četvrtkom: “LUNA, el misterio de Calenda”

Roditeljska ljubav jedna je od najjačih na svetu

Poruka koju ovaj televizijski projekat prenosi jeste sledeća – čudovištem nas nikada ne čini naša priroda, ona data pri rođenju, bez obzira da li je možemo promeniti ili ne, već naši postupci, izbori i sva zla koja svesno nanosimo.

Produkcijska kuća “Globomedia” i televizija “Antena 3” učinili su ovu visokobudžetnu seriju remek-delom. Ali bez dobre glume, ništa ne bi bilo moguće.

Glumačku ekipu većinom čine vrhunski španski glumci, te je verodostojnost njihovog zanata potpuno opravdana. Alvaro Servantes (Álvaro Cervantes), Belen Rueda (Belén Rueda), Danijel Grao (Daniel Grao), Fran Perea (Fran Perea), Mark Martines (Marc Martínez), Makarena Garsija (Macarena García), Aleks Maruni (Álex Maruny), Belen Lopes (Belén López), Lusija Gerero (Lucía Guerrero) – samo su neki od njih.

Izvori fotografija: elcorreodebejar.com, argentinawarez.com, bekia.es, vayatele.com, heraldo.es

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

Comments