Ako volite britanske kriminalističke drama i istančane psihološke trilere, mogli biste da pružite šansu seriji “Luter” (Luther) koja se od 2011. prikazuje na kanalu BBC One.

Glavni lik Džon Luter (John Luther) je genijalni londonski detektiv sa izuzetnom sposobnošću da shvati kako ubice razmišljaju, ali njegov briljantni um mu ne pomaže da savlada svoju strastvenu, opsesivnu i eksplozivnu prirodu. Spreman je da učini skoro sve kako bi uspeo da uhvati ubice koje progoni, pa često krši pravila, zbog čega ga nadređeni smatraju problematičnim. Toliko se posvećuje slučajevima koje rešava, da njegov privatni život pati zbog toga.

Luther slika 1 Serija četvrtkom: “Luther”

Serija “Luter” je za vas ako volite psihološke kriminalističke drame i ne plašite se mračnih priča i teških momenata

Lik Džona Lutera igra Idris Elba (Idris Elba), britanski glumac čiji su roditelji poreklom iz Gane i Sijera Leonea. Visok, markantnog izgleda i harizmatičan, četrdesetogodišnji Elba je zvezda u usponu u Holivudu. Istakao se ulogom dilera Stringera Bela (Stringer Bell) u američkoj seriji “Doušnici” (The Wire), gledali smo ga u ulogama u filmovima “Tor” (Thor), “Prometej” (Prometheus) i aktuelnom “Bitka za Pacifik” (Pacific Rim), a uskoro ćemo ga videti kao legendarnog Nelsona Mandelu (Nelson Mandela) u biografskom filmu “Mandela: Dug put do slobode” (Mandela: Long Walk to Freedom). Za ulogu Džona Lutera dobio je Zlatni globus i dve Emi nominacije.

Luther slika 2 Idris Elba Serija četvrtkom: “Luther”

Idris Elba je u “Doušnicima” savršeno skinuo američki akcenat igrajući dilera iz Baltimora, dok u “Luteru” koristi svoj kokni akcenat u ulozi londonskog detektiva

U prvoj epizodi, Luter se vraća na posao posle suspenzije koja je trajala osam meseci, zbog jednog incidenta vezanog za osumnjičenog serijskog ubicu, posle koga je Luter doživeo nervni slom. Luterova šefica Rouz Teler (Rose Teller), u tumačenju Saskije Rivs (Saskia Reeves), založila se da ga vrati na posao, ali ubrzo shvata da će biti veoma teško braniti njegov jedinstveni način rada i zadržati sopstveni posao, pošto unutrašnja kontrola počne da ispituje Lutera. Mada je Luter postao legenda u policiji zbog predanosti poslu i sposobnosti da uhvati ozloglašene ubice, neki od kolega se distanciraju od Lutera da ne bi ugrozili karijeru. Drugi ga potpuno podržavaju, poput njegovog najboljeg prijatelja Iana Rida (Ian Reed), koga igra Stiven Mekintoš (Steven Mackintosh).

U međuvremenu, Luterova supruga Zoe (Indira Varma) napustila ga je zbog toga što više nije mogla da podnese njegove opsesije slučajevima na kojima radi, i našla je drugog muškarca, sa kojim može da ima normalan život – zaštitnika ljudskih prava Marka Norta (Mark North), koga igra Pol Mekgan (Paul McGann). Luteru je teško da se pomiri sa tim i očajnički želi da mu se Zoe vrati.

Luther slika 3 Zoe Serija četvrtkom: “Luther”

Luterova supruga Zoe nije mogla da podnese to što on, po njenim rečima, više mari za mrtve nego za žive

Za većinu gledalaca najzanimljiviji je ipak neobični odnos koji se razvija između Lutera i Alis Morgan (Alice Morgan). Alis, u fantastičnoj interpretaciji Rut Vilson (Ruth Wilson), jeste superinteligentni, harizmatični psihopata. U prvoj epizodi, Luter istražuje ubistvo njenih roditelja. Posle razgovora sa njom, on shvata da je Alis ubila roditelje, ali nema nikakvog načina da to dokaže. Na kraju čak i Luter mora da odustane, ali se Alis zainteresovala za njega, smatrajući ga jedinim koji može da joj parira i da je razume. Ona se neprekidno meša u njegov život i na svoj način mu pruža neželjenu “pomoć” u rešavanju problema na poslovnom i privatnim planu. Između njih dvoje razvija se komplikovani odnos nabijen seksualnom tenzijom, koji podseća na odnos između Klaris Starling (Clarice Starling) i Hanibala Lektora (Hannibal Lecter).

Luther slika 4 Alis Morgan Serija četvrtkom: “Luther”

Alis Morgan je neka vrsta ženskog Hanibala Lektora i otelotvorenje iskušenja “mračne strane” za Džona Lutera

Serija je mračna i sadrži brutalne scene nasilja i šokantne obrte, od kojih su neki zaista srceparajući. Kreator serije i glavni scenarista je pisac Nil Kros (Neil Cross), koji je napisao i roman “Luther: The Calling” u kome opisuje događaje pre početka radnje serije i slučaj koji je doveo do Luterove suspenzije. Inspiracija za lik Džona Lutera bili su mu popularni fiktivni detektivi Šerlok Holms (Sherlock Holmes) i Kolumbo (Columbo).

Poput većine britanskih serija, “Luter” ima manji broj epizoda sa zgusnutom radnjom, bez praznog hoda koji se često sreće u američkim serijama od preko 20 epizoda u sezoni. Prvi serijal sastojao se od šest jednosatnih epizoda, a drugi od četiri. Treći serijal, koji se takođe sastoji od četiri epizode, upravo se prikazuje. Najavljena je i spinof serija čiji će glavni lik biti Alis Morgan.

Izvor fotografija: tv.com, collider.com, fiz-x.com, bet.com, theartsyfilmblog.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments