Hot topics

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

U susret praznicima: 10 razloga da dragoj osobi (ali i sebi) nešto pokloniš – već danas!

Male stvari koje možeš da uradiš danas – za bolje sutra!

Ne “izlaziš” iz patika? Predstavljamo ti model koji ćeš ove zime obožavati – i nositi svakog dana!

Tijana @flawless_mess_ i Danijela @glam.prescription predlažu ideje za casual & business jesenje autfite

Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Želiš kreditnu karticu? Evo šta sve treba da znaš!

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

Kako je protekao Philips Hairstyle Makeover + 3 frizure koje i ti možeš da isprobaš!

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

Serija “Brojevi” (Numb3rs) ima šest sezona, a emitovala se od 2005. do 2010. godine. Ova serija se od samog početka izdvojila u moru sličnih krimi serijala. Njeni scenaristi su vešto ukombinovali FBI agente i poteru za zločincima sa univerzitetskim profesorima i tipičnim naučnim zanesenjacima. Ovo je bila jedna od retkih serija gde je matematičar glavni junak i možda je baš time zadobila pažnju i interesovanje gledalaca.

Radnja je smeštena u Los Anđeles. Glavni junaci serije su matematičar Čarli Eps (Charlie Eppes) i njegov brat, FBI agent, Don Eps (Don Eppes). Don u prvoj epizodi radi na slučaju u kojem ne uspeva da predvidi sledeći napad i uhapsi zločinca. Čarli ugledavši mapu prethodnih mesta zločina postaje zainteresovan za Donov slučaj i želi da mu pomogne. Don nije siguran kako jedan matematičar može da reši slučaj na kojem već radi ceo FBI tim. Čarli govori da je sve u brojevima, dolazi do genijalne ideje i razvija novi matematički metod pronalaženja zločinaca. Od tada počinje da pomaže bratu u svim narednim slučajevima.

Kako priča odmiče saznajemo da je Čarli u stvari mlađi od Dona oko pet godina, ali da je zbog izuzetne inteligencije i brzine učenja išao u isti razred sa Donom i da su zajedno maturirali. Čarli je sa šesnaest godina diplomirao na Prinstonu, a kasnije postao i profesor matematike na univerzitetu KalSaj (CalSci) u Los Anđelesu. Don je večito ostajao u senci svog mlađeg brata genija, pa su odnosi između braće na početku serije pomalo zategnuti. Vremenom oni zaista postaju vezani jedan za drugog, a gledaoci kao i ostali junaci u seriji uviđaju koliko su, naizgled dva potpuno različita brata, u stvari slični. Obojica su veoma požrtvovani, drže do svojih principa, poštuju zakone i pravila, ali isto tako obojica se veoma teško vezuju za druge osobe i retko uspevaju da održe dugu vezu.

Slika 123 Serija četvrtkom: “Numb3rs”

Čarlijev moto: “Sve je u brojevima”

Njihov otac Alan (Alan Eppes) pojavljuje se u svim epizodama i živi zajedno sa Čarlijem u njihovoj porodičnoj kući. Alanu se svi likovi obraćaju za savet kada se nalaze u bezizlaznoj situaciji. On je zaštitnički nastrojen prema Čarliju, jer ga smatra osobenjakom i naučnikom koji ne uviđa uvek surove aspekte stvarnosti. Alanova žena je umrla nekoliko godina ranije i on, kao i Čarli i Don, pokušavaju da se izbore sa tim gubitkom.

Osim borbe protiv kriminalaca i odnosa između članova porodice Eps, u svakoj epizodi gledaoci dobijaju uvid i u privatni život junaka. Tako se upoznajemo sa Čarlijevim najboljim prijateljem, mentorom i kolegom, profesorom fizike Larijem (Larry Fleinhardt). Lari proučava kosmos i pokušava da postavi nove teorije, a u svim proračunima mu Čarli pomaže. On je jedan od najmudrijih junaka, jer pronalazi rešenja i daje savete Čarliju kada ovaj ne uspe da reši problem, ali je takođe i jedan od najkomičnijih junaka, jer je izgubljen u vremenu i prostoru. Večito govori u neki kosmološkim metaforama, živi u svom kabinetu na fakultetu, jer je stan prodao ne želeći da se ograniči samo na jedno mesto stanovanja. Tokom druge, treće i četvrte sezone, Lari je u vezi sa Megan (Megan Reeves), članom FBI tima.

Slika 2 Serija četvrtkom: “Numb3rs”

Lari je pravi izgubljeni naučnik

Još jedan štreber je i Amita (Amita Ramanujan). U prvoj sezoni ona je još uvek student doktorskih studija na odseku za matematiku, a Čarli je njen mentor. Kao i Lari, i Amita daje savete i pomaže Čarliju u matematičkim analizama zločina. Njene oblasti interesovanja su matematika, informatika, ali i astrofizika iz koje je u drugoj sezoni pohađala postdoktorske studije. Već tokom prve sezone svi postajemo svesni da odnos između Čarlija i Amite nije čisto profesionalan i da će se razviti u neizvesnu i zanimljivu ljubavnu priču. U trećoj sezoni Amita odlučuje da odbije ponudu sa Harvarda i prihvata da ostane profesor na KalSaju, kako bi pružila priliku njenoj i Čarlijevoj vezi. Na kraju pete sezone Čarli će zaprositi Amitu, a u šestoj sezoni videćemo i njihovo venčanje.

Slika 317 Serija četvrtkom: “Numb3rs”

Amita i Čarli - savršen par

Osim ove dve ljubavne priče, upoznajemo se i sa Donovim problemima. Zbog prirode posle, on teško stupa u ljubavne veze, jer misli da kao FBI agent nema dovoljno vremena koje bi posvetio porodici i ljudima do kojih mu je stalo. U trećoj sezoni razvija se kratka ljubavna priča između njega i Liz (Liz Warner) koja je takođe agent FBI-a. Liz ipak raskida sa Donom jer shavata da je on i dalje zaljubljen u Robin (Robin Brooks). Robin i Don će se tokom četvrte sezone pomiriti, a na kraju šeste sezone Don će po drugi put zaprositi Robin.

U poslednjoj epizodi ove serije sve dolazi na svoje mesto i svi junaci uspevaju da reše svoje profesionalne i ljubavne probleme. Međutim tokom svih šest sezona ova serija drži pažnju gledalaca dinamičnim dešavanjima i neočekivanim obrtima. Ovo nije još jedna obična potraga za zločincima već mnogo više od toga. Za svakoga će se naći ponešto. Ljubitelji akcije biće oduševljeni poterom za zločincima, oni koji vole matematiku biće zadivljeni načinom na koji ju je moguće primeniti u svakodnevnim situacijama, neke će pridobiti štreberski humor i Alanove priče, a ostali će uživati u ljubavnim raspletima. Ukoliko već niste, sada je pravi trenutak da odgledate “Brojeve”.

Slika 411 Serija četvrtkom: “Numb3rs”

Nezaboravna ekipa serije “Brojevi”

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Jovana Filipović je studentkinja Elektrotehničkog fakulteta, perfekcionista, namćor i statista sreće kao iz Balaševićevih pesama u čijim se stihovima pronalazi. Pevam svoj blues bez namere bitne, za zlo sam teški laik, i možda i nisam neki biser, ali sam barem svoj režiser. A kao omiljeni stih i moto izdvajam: “Brojao sam ljude s krsta, pravila i izuzetke. Posvud promašena vrsta, samo retki nađu retke.”

Editors choice