Popularna serija američke mreže ABC “Jednom davno” (Once Upon a Time), čija je prva sezona završena ovog maja, postigla je veliki uspeh svojom modernom i zabavnom interpretacijom klasičnih bajki, zasnovanom na preplitanju dva sveta – sveta fantastike, vila, veštica i prinčeva na belom konju, i savremenog sveta.

OUAT slika 1 Emma Serija četvrtkom: “Once Upon a Time”

Junakinja: Ema Svon bi mogla da bude spasiteljka sveta bajke, mada u to sama ne veruje

Glavna junakinja serije je dvadesetosmogodišnja Ema Svon (Emma Swan), koju igra Dženifer Morison (Jennifer Morrison), poznata po seriji “Doktor Haus” (House M.D.). Njen život se menja kada joj priđe desetogodišnji dečak koji tvrdi da je njen biološki sin Henri (Henry) koga je rodila kao tinejdžerka i dala na usvajanje. Ema pristaje da dečaka odveze u gradić Storibruk, gde on živi sa majkom-usvojiteljkom Redžinom Mils (Regina Mills), gradonačelnicom Storibruka.

Henri veruje da je Storibruk začaran, i da je Redžina u stvari Zla kraljica iz bajke, koja je, iz želje za osvetom Snežani, pomoću čarolije osudila likove iz bajki da žive u novoj, lažnoj stvarnosti, i da zaborave svoju prošlost i pravi identitet. U Storibruku vreme stoji, niko od stanovnika koji potiču iz sveta bajke ne stari i ne može da napusti gradić, ali pod uticajem čarolije niko od njih to ne primećuje. Samo jedna osoba može da ovo promeni: ćerka Snežane i Princa, koju su po rođenju poslali u naš svet kako bi izbegla efekat čarolije, i kako bi se posle 28 godina vratila kao spasiteljka, a to je, niko drugi do Ema.

OUAT slika 2 Snezana Serija četvrtkom: “Once Upon a Time”

Džinifer Gudvin igra energičnu i odlučnu Snežanu

Mada Ema, naravno, smatra da su ovo samo Henrijeve maštarije, ona se ubrzo vezuje za dečaka i odlučuje da ostane u Storibruku da bi provodila vreme sa njim, što je dovodi u sukob sa moćnom i veoma posesivnom Redžinom. Ema se ubrzo zbližava i sa lokalnom učiteljicom Meri Margaret Blanšar (Mary Margaret Blanchard), koja joj postaje najbolja prijateljica i cimerka, mada je Henri uveren da je Meri Margaret zapravo Snežana, to jest Emina majka.

Poput većine bajki, ali i sapunica, u centru pažnje je sukob između dve žene: Zle kraljice/Redžine i Eme u Storibruku, odnosno Zle kraljice i Snežane. Ali, za razliku od bajki, junakinje nisu gospe u nevolji koje čekaju da ih spase neki princ, već su odlučne, energične i borbene. Klasične teme bajki – sukob dobra i zla, prava ljubav koja (možda) pobeđuje sve – igraju veliku ulogu u seriji, ali, u skladu sa modernim duhom ove serije, ništa nije tako jednostavno kako se čini. Negativci nisu potpuno zli i imaju ljudsku stranu, pozitivni likovi imaju velike mane i ponekad se ponašaju na, ne tako pohvalan način, ponekad se ispostavlja da su junak(inja) i čudovište ista osoba, i ni u svetu bajke priče nemaju uvek srećan kraj.

OUAT slika 3 Regina Serija četvrtkom: “Once Upon a Time”

Glavni negativac serije – Redžina, odnosno Zla kraljica, u tumačenju Lane Parile

Mada u njene zle namere ne treba sumnjati, Zla kraljica nije jednodimenzionalan lik poput veštica iz bajke, već poseduje i ranjivost i tragičnu životnu priču, a uzrok njene mržnje prema Snežani sasvim je drugačiji od trivijalne ljubomore oko toga koja je od njih “najlepša od svih”.

Najpopularniji, najzanimljiviji i najupečatljiviji lik serije je ipak moćni gospodin Gold, odnosno Rampelstilskin (Rumplestilskin) u sjajnom tumačenju poznatog škotskog glumca Roberta Karlajla (Robert Carlyle). Za razliku od Redžine/Kraljice, čiji su motivi jasni, Rampelstilskin je ambivalentna i zagonetna figura koja povlači konce iz senke.

OUAT slika 4 Rumplestilskin Serija četvrtkom: “Once Upon a Time”

Fantastični Robert Karlajl u ulozi zagonetnog Rampelstilskina

Tim serije okuplja scenariste koji su radili na popularnim i kvalitetnim serijama kao što su “Bafi, ubica vampira” (Buffy the Vampire Slayer), “Svemirska krstarica Galaktika” (Battlestar Galactica), “Igra prestola” (Game of Thrones) i “Vampirski dnevnici” (The Vampire Diaries). Tvorci serije, Edvard Kicis (Edward Kitsis) i Adam Horovic (Adam Horovitz) prethodno su radili kao scenaristi na kultnoj seriji “Izgubljeni” (Lost). Bez obzira na različitost teme, može se primetiti sličnost između ove dve serije – i “Jednom davno” se zasniva na priči o velikom broju likova koji su daleko od kuće i zarobljeni na mestu koje ne mogu da napuste, a svaka epizoda fokusira se na po jedan lik i, paralelno sa trenutnom radnjom, prikazuje njihovu prošlost u flešbekovima.

OUAT slika 5 Gold Serija četvrtkom: “Once Upon a Time”

U Storibruku, Rampelstilskin ima ulogu moćnog lokalnog zelenaša, gospodina Golda

Kako je sezona odmicala, i svet bajki je postao sve komplikovaniji, mračniji, pa su flešbekovi postali najzanimljiviji deo serije. U njima saznajemo koji stanovnici gradića su u stvari Crvenkapa, Pepeljuga, Pinokio, Ludi šeširdžija, Lepotica zaljubljena u Zver, Duh iz lampe, i mnogi drugi likovi iz različitih bajki. Ali, ove verzije bajki veoma su drugačije od uobičajenih, što priče čini znatno neočekivanijim.

Kraj sezone donosi veliki preokret, koji vam nećemo otkriti, i najavljuje uzbudljivu i sasvim drugačiju drugu sezonu, koju očekujemo ove jeseni.

Izvor fotografija: beta.abc.go.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments