“Bekstvo iz zatvora” (Prison Break) je napeta drama koja govori o čoveku koji je osuđen na smrt zbog zločina koji nije počinio, i njegovom bratu koji smišlja savršen plan za bekstvo. Prva epizoda, koja je premijerno prikazana 29. avgusta 2005. godine na televiziji “Foks”, doživela je ogroman uspeh. Takva popularnost nije zabeležena još od davne 1998. godine kada su se emitovale serije “Ali Mekbil” (Ally McBeal) i “Melrouz Plejs” (Melrose Place).

127 Serija četvrtkom: Prison Break

Braća Linkoln i Majkl u borbi za pravdu

Linkoln Barouz (Lincoln Burrows), kojeg u seriji glumi Dominik Parsel (Dominic Purcell), biva osuđen za ubistvo Terensa Stedmana, brata predsednice države Amerike. Zbog snažnih dokaza njega šalju u zatvor “Fox River” gde će boraviti sve do izvršenja smrtne kazne.

Serija je snimana u zatvoru “Džolijet” koji je već nekoliko godina zatvoren, a mnogi bivši osuđenici koji su kaznu odslužili baš u ovom zatvoru bili su statisti na snimanju. Snimanje samo jedne epizode “Bekstvo iz zatvora” košta oko 2 miliona američkih dolara, slično kao i snimanje jedne epizode serije “Istražitelji iz Majamija” (CSI:Miami). Zanimljivo je da su mnoge scene snimane baš u ćeliji u kojoj je nekad boravio serijski ubica Džon Vejn Gejsi (John Wayne Gacy) a.k.a klovn-ubica koji je bio osuđen zbog silovanja i ubistva 33 dečaka.

U gradu Ilinoisu, gde je smeštena radnja serije, više se ne koristi električna stolica kao način pogubljenja, pa je po scenariju, Linkoln Barouz, čovek koji je osuđen za ubistvo, trebalo da bude osuđen na pogubljenje smrtonosnom injekcijom. Međutim, zbog jačeg efekta scenario je ipak promenjen na pogubljenje električnom stolicom.

Ventvort Miler (Wentworth Miller), koji u seriji tumači lik Linkolnovog brata Majkla, izabran je za ulogu dva dana pred početak snimanja serije. A Robert Neper (Robert Knepper) koji tumači lik Ti-Bega (T-Bag) sam je napravio frizuru za svoj lik, po uzoru na svog profesora fizike. Za njegovu ulogu prijavio se i glumac Sajlas Vir Mičel (Silas Weir Mitchell) koji je dobio ulogu Čarlsa “Struje” Patošika (Charles “Haywire” Patoshik).

420 Serija četvrtkom: Prison Break

Tetovaža koja je na prvi pogled samo obična slika u stvari predstavlja plan bekstva

Zanimljivi podaci koje možda niste znali o Majklovoj tetovaži jesu da je sastavljena od 20 delova i da je potrebno više od četiri sata da se nanese. Takođe je potrebno i više sati da bi se ona alkoholom skinula sa tela. S obzirom na to da je nanošenje i skidanje bilo komplikovano, Ventvort Miler je morao da je nosi i posle snimanja. Ukoliko biste želeli ovakvu tetovažu, bilo bi vam potrebno više od 200 sati, a njena cena u Americi iznosi između 15 i 20 američkih dolara.

Izvori fotografija: tv.popcrunch.com, prisonbreak.fan-sites.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Aleksandra Dejanović je studentkinja novinarstva, uvek nasmejana i pozitivna. Obožava kafenisanje sa prijateljima i čvrsto veruje da se sve dešava sa razlogom.

Comments