Serija “Rim” (Rome) nastala je u koprodukciji dve velike TV kuće. Posredi su HBO i BBC. Kao što i dolikuje titanima, serija je zamišljena veoma ambiciozno i koštala je toliko da je na kraju prve sezone BBC priznao da je zalogaj prevelik i povukao se iz produkcije. Govorimo o budžetu od preko 100 miliona dolara, što je do danas najveća serija koju je BBC snimio u koprodukciji sa Amerikancima.

romejpg Serija četvrtkom: Rome

Verni prijatelji Tit Pulo (desno) i Lucije Vorenus (levo)

Serija prati dvojicu rimskih legionara Lucija Vorenusa (Lucius Vorenus) i Tita Pula (Titus Pullo). Životi im se prepliću, pa premda sasvim različiti, postaju bliski prijatelji, upleteni u događaje pred kraj vladavine republike i početak carstva. To je uzburkano vreme ispunjeno ratovima protiv varvara, građanskim ratovima, izdajama i zaverama, a istovremeno smena generacija, doba kada se davno razlokane vrednosti republike razvejavaju naočigled svih. Scenaristi su vešto provukli dvojicu legionara kroz dva snažno prikazana nivoa, raspad ličnosti i porodice, kao i pad rimske republike i nastanak carstva. Pulo i Vorenus poznavali su Cezara (Gaius Julius Caesar), služili pod Antonijem (Marcus Antonius), bili prijatelji Oktavijana (Imperator Gaius Julius Caesar Octavianus Divi Filius Augustus). Po tome kako serija uspeva da ostane istorijski tačna, prikaže nam život Rimljana, a istovremeno na pomalo šaljiv način umetne dvojicu živopisnih legionara u sve važnije događaje, “Rim” mnogi smatraju najboljom serijom koja je snimljena u poslednje vreme.

Naravno, serija je osvojila brojne prestižne nagrade, kao što je Emi (Emmy Awards). Produkcija se nije toliko držala istorijske tačnosti koliko preciznosti i autentičnosti. Umesto romantične vizije Rima kakvu nam daje, na primer, film “Gladijator” (Gladiator), serija prikazuje svakodnevni, prljavi, krvavi život Rimljana. Tu su ulice pune razrvrata i kriminala (tek će Oktavijan uvesti pravu policijsku službu), tu je roblje koje vodi bedan život ispod nogu Rimljana, tu su i spletke, zavere i uvek mnogo krvi. Takođe je zanimljivo i to što serija ispituje ulogu žena u vođenju politike i gotovo da od obespravljeniih Rimljanki pravi istinske pokretače svih istorijskih zbivanja.

rome03 Serija četvrtkom: Rome

Da li su Rimljanke zaista vodile politiku i rušile carstva?

Kevin Mekkid (Kevin McKidd), škotski glumac tumači ulogu Lucija Vorenusa, strogog i prekog čoveka koji je do srži vojnik, grub i krut. Odan je preko svake mere i pati što u nestabilnim vremenima često mora da menja sopstveni moral, nazore i ideale za puki opstanak.

Rej Stivenson (Ray Stevenson), irski glumac, tumači ulogu Tita Pula, veseljaka i propalicu koji prolazeći kroz nedaće otkriva u sebi skrivene ideale i kvalitete. Šarmantni rmpalija, Tit je kockar, pijanica, ljubavnik, ali i odani prijatelj budućeg imperatora.

rim01 Serija četvrtkom: Rome

Lucije (levo) u službi Cezara (u sredini) uz pratnju vernog roba Poske (desno)

Zanimljivo je i to da su likovi zasnovani na Cezarovoj beleški o dva iskusna vojnika koji su neprestano u svađi. No, jednom prilikom u borbi protiv varvara zapadnu u nevolju iz koje se zajedničkim snagama izvuku i od tada postaju najbolji prijatelji.

U tradiciji produkcije HBO, serija osim krvi i brutalnosti ima i mnoštvo eksplicitnog seksa, scene orgijanja i drogiranja. Britanci su čak neke epizode skratili izbacivši delove koji objašnjavaju rimsku politiku, a u korist “vrelih” prizora. No, baš kad pomislite da su preterali, vrate se na tok radnje koja je zaista vrhunski napisana od početka do kraja. Šteta što se BBC povukao iz projekta, pa je HBO na brzinu morao da završi seriju. Ipak, ova kletva se pokazala i kao blagoslov, jer umesto da zapadne u besmisao, poput mnogih američkih serija, “Rim” ima glavu i rep, počinje i završava se. Time ispunjava osnovnu zamisao serije, a to je da nam ispriča priču.

“Rim” u potpunosti to ispunjava i pripoveda nam zabavnu i šarenu sagu o usponu i padu dva čoveka, o istrajnosti prijateljstva, priču utkanu o usponu i padu dva sveta.

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Comments