Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Kako da iskoristiš period samoizolacije da najzad dođeš do željene figure

Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

Postoji nekoliko razloga zašto je serija “Šerlok” (Sherlock) dostigla toliku popularnost i zašto je bila nominovana u gotovo svim kategorijama BAFTA i Emmy nagrada. Pre svega, u pitanju je najnovija ekranizacija avantura jednog od publici najdražih detektiva. Glumačka ekipa je, kako se ispostavilo, više nego briljantna. Muzika izvrsno prati radnju i u velikoj meri doprinosi stvaranju enormne količine žmaraca koji vas podilaze gotovo kroz čitavu seriju bez prestanka. Pisci serije, Mark Getis (Mark Gatiss) i Stiven Mofet (Steven Moffat) već su se dokazali sjajnom serijom “Doktor Hu” (Doctor Who). Povrh svega ovoga, svi verni poštovaoci lika i dela Šerloka Holmsa jedva su dočekali da iskritikuju celu ekipu, jer su se usudili da priču smeste u sadašnjost. A kako se njihova oštra kritika završila? Apsolutnim oduševljenjem, brojnim pohvalama i željnim iščekivanjem treće sezone.

Odmah na početku bi trebalo istaći da serija “Šerlok” nije tipičnog formata, odnosno da nema bizarno veliki broj sezona sa neprebrojivim epizodama koje je nemoguće pohvatati. Od 2010. godine snimljene su samo dve sezone, a svaka broji tri epizode od po 90 minuta. Ovo je, na veliku žalost, doprinelo tome da će emitovanje treće sezone, prvobitno planirano za početak 2013. godine, biti pomereno za početak 2014. godine. Do odlaganja nije došlo samo zbog činjenice da jedna sezona obuhvata gotovo tri filma, već i da su glavni glumci bili poprilično zauzeti ove godine.

1PrvaSlika Serija četvrtkom: “Sherlock”

Omiljeni detektivski par ovaj put razrešava misterije u sadašnjoj scenografiji

Naime, Benedikt Kamberbeč (Benedict Cumberbatch)  koji tumači ulogu modernog Holmsa, kao i Martin Frimen (Martin Freeman) koji se našao u ulozi Dr Džona Votsona, su dobili uloge u sva tri dela filma  “Hobit” (Hobbit). Ovaj film je naročito mnogo vremena odneo Martinu koji je dobio priliku da glumi glavnog lika, Bilba Beginsa. Benedikt, koji je dobio ulogu Volšebnika, daleko se više posvetio snimanju “Star Treka” (Star Trek). Sve ovo ih je, nažalost, odvuklo od snimanja treće sezone. Situaciju je daleko pogoršao više nego dramatičan kraj druge sezone, zbog kog fanovi i dalje grickaju nokte kada ga se sete.

2DrugaSlika Serija četvrtkom: “Sherlock”

Endrju Skot u ulozi Morijartija

Već od prvog trenutka gledaoci imaju priliku da se postepeno upoznaju sa likovima, te seriju mogu pratiti i stari obožavaoci, ali i oni koji se po prvi put susreću sa likom Holmsa. Jedan od velikih noviteta svakako je lik Dr Votsona. Za razliku od drugih ekranizacija, kako serijskih, tako filmskih, Votson više nije običan šeprtlja. Po prvi put se daleko više pažnje posvećuje Šerlokovom pomoćniku kao nekome ko se za svojih dana nagledao borbe. Sadašnji Votson je daleko smeliji i jači karakter nego što je do sada ikada bio prikazan.

3TrecaSlika Serija četvrtkom: “Sherlock”

Adler – jedina Šerlokova ljubav

Kao što se lik Votsona izmenio, tako se promenio i lik Šerloka ne bi li se što bolje uklopio u sadašnji trenutak. U filmu Gaja Ričija (Guy Ritchie) detektiv je već bio daleko više poročan nego što je bio ranije. Međutim, ovo preterivanje sada je svedeno na pravu meru. Šerlok je i dalje nervozan, egocentričan i vrlo sujetan, ali on je osoba koju možete da smestite u realnost. Njegovo obožavanje Adler, njegove jedine ljubavi, prikazano je na izvanredan način. Svakako da je od samog početka postojao rizik da serija u potpunosti propadne zbog smeštanja u sadašnji trenutak. Međutim, ovo je izbegnuto činjenicom da Šerlok i dalje izvodi dedukcije isključivo upotrebom svojih istančanih zapažanja, a ne koristeći gomilu moderne tehnologije.

4CetvrtaSlika Serija četvrtkom: “Sherlock”

Serija predstavlja fantastičan sklop akcije, misterije i dovitljivih dijaloga

Ono što je, zapravo, uzdiglo seriju na nivo na kome trenutno suvereno vlada, jeste Šerlokov arhi neprijatelj – Morijarti. Njihovo rivalstvo je jedno od najboljih ikada snimljenih, a veliki udeo je imao Endrju Skot (Andrew Scott), relativno nepoznati glumac neverovatno velikog talenta. Od trenutka kada se pojavio u seriji, gotovo svi gledaoci nisu mogli da odvoje pogled od njega. U svakom njegovom pokretu i rečenici vidi se s kim zapravo Šerlok ima posla. Njihovi neverovatni razgovori prikazuju njihove sličnosti, dva uma koja pokušavaju da savladaju jedan drugoga i gurnu ga u ambis. Imamo priliku da vidimo dvojicu predstavnika osobe koja se ničega ne plaši, koja nema šta da izgubi i koja je, zapravo, veoma usamljena u svojoj veličini.

5PetaSlika Serija četvrtkom: “Sherlock”

Otelotvorenje čistog zla u jednom jedinom čoveku

Serija “Šerlok” predstavlja veliko osveženje. Retko kada imamo priliku da uživamo u beskrajno kvalitetnom programu kao što je ova ekranizacija Holmsovih avantura. Čak i “konzervativnim” fanovima neće smetati savremeni trenutak. U svakoj epizodi, gledalac će imati priliku da se izgubi u 90 minuta neverovatnog dijaloga, sjajnih misterija, koje nikada neće dosaditi, i konačno u neverovatnoj glumačkoj postavi koja je iznela sasvim nove obrade likova kao od šale. Svako od njih izgleda kao da je uloga krojena baš za njih, što je u nekim trenucima poprilično zastrašujuće.

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: “Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Editors choice