“Šest stopa pod zemljom” je dramska serija sa dosta crnog humora koja prati jednu porodicu pogrebnika iz Los Anđelesa, njihove ljubavi, prijateljstva, profesionalne i porodične probleme. Originalni način na koji se ova serija kablovskog kanala HBO bavila pitanjima života, smrti, seksualnosti i ljudskih odnosa, uz britke dijaloge, realistične likove i sjajnu glumu, učinio je da ova serija stekne kultni status i dobije epitete jedne od najboljih serija svih vremena.

slika 1 six feet under wallpaper 4 normal Serija četvrtkom: “Six Feet Under”

“Šest stopa pod zemljom” je serija poput nijedne druge

Serija se prikazivala na HBO od 2001. do 2005. godine. Tvorac serije Alan Bol (Alan Ball) prethodno je postigao veliki uspeh kao scenarista višestrukog dobitnika Oskara, filma “Američka lepota” (American Beauty), a posle završetka ove serije stvorio je još jednu uspešnu HBO seriju, sasvim drugačijeg žanra – “Prava krv” (True Blood).

Glavni junaci serije su članovi porodice Fišer (Fisher), vlasnici pogrebne firme “Fišer i sinovi”. Otac porodice Netenijel Fišer stariji (Nathaniel Fisher, Sr.), koji upravlja porodičnom firmom, gine u saobraćajnoj nesreći na samom početku serije. Ova tragedija iz korena menja živote ostalih članova: njegove udovice Rut (Ruth), sinova Netenijela mlađeg zvanog Nejt (Nate) i Dejvida (David) i ćerke Kler (Claire).

slika 2 six feet under hbo alan ball Serija četvrtkom: “Six Feet Under”

Porodica Fišer: otac porodice, Netenijel stariji, majka Rut, ćerka Kler i sinovi Nejt i Dejvid

Najstariji sin Nejt, koga igra Piter Kraus (Peter Krause), uvek je odbijao da ima ikakve veze sa porodičnim poslom, i umesto toga je proputovao Evropu, živeo u Sijetlu i vodio nekonvencionalan život, ali se posle očeve smrti vraća i odlučuje da pomogne bratu u vođenju pogrebnog preduzeća. Dejvid, u tumačenju Majkla Si Hola (Michael C.Hall), koji nam je danas poznat i kao glavni lik serije “Dekster” (Dexter), uvek je, za razliku od brata, bio posvećen porodičnom poslu. Dejvid je sušta suprotnost svom bratu i po tome što je uštogljen, rezervisan, prilično konzervativan i vrlo religiozan – ali je takođe i homoseksualac u ozbiljnoj vezi sa afro-američkim policajcem Kitom Čarlsom (Keith Charles). Dejvid krije svoju seksualnu orijentaciju od svoje okoline, uključujući porodicu. Ono što je atipično u ovoj priči je to što se ispostavlja da ostatku porodice Fišer njegova homoseksualnost uopšte ne smeta, i da je pravi problem u samom Dejvidu, koji mora da nauči da prihvati samog sebe.

Njihova mnogo mlađa sestra tinejdžerka Kler, koju glumi Lorin Ambrouz (Lauren Ambrose), prolazi kroz klasične adolescentske krize identiteta, koji su uvećani činjenicom da je odrasla u kući u kojoj je smrt sveprisutna, što joj je donelo izvestan sarkastičan i mračan pogled na svet. Među njenim najvećim problemima je sklonost da se zaljubljuje u veoma problematične mladiće. Frensis Konroj (Frances Conroy) igra majku porodice Rut, koja u pedesetim godinama i sama prolazi kroz krizu identiteta. Udala se veoma mlada, pošto je ostala u drugom stanju, i ceo život je bila supruga i majka, a sada je prinuđena da izgradi novi život. Ona traži sebe kroz nova prijateljstva, interesovanja i ljubavne veze.

Među glavnim likovima je i Federiko “Riko” Dijaz (Federico “Rico” Diaz), u tumačenju Fredija Rodrigeza (Freddy Rodriguez), izuzetno daroviti šminker leševa koji radi u pogrebnom preduzeću Fišer i u stanju je da restaurira i najgore unakažena tela. Riko u početku ima veoma stabilan privatni život – srećno je oženjen svojom ljubavlju iz srednje škole Vanesom (Vanessa) i ima dvoje dece – ali se ovo znatno menja tokom serije.

slika 3 hbo alan ball six feet under Serija četvrtkom: “Six Feet Under”

Serija se na jedinstven način bavi temom života, smrti i smrtnosti

Konačno, veliku ulogu u seriji igra i Brenda Čenovit (Brenda Chenowith), neobična  žena koju Nejt u prvoj epizodi upoznaje na aerodromu i sa kojom nedugo zatim ima neobavezni seks, da bi kasnije njihov odnos prerastao u ozbiljnu vezu, a ona postala najveća ljubav njegovog života. Odnos između Nejta i Brende, koju glumi australijska glumica Rejčel Grifits (Rachel Griffiths), buran je i pun uspona, padova, svađa i raskida. Brendina porodica je veoma disfunkcionalna: roditelji, suegocentrični psihijatri, koji su oduvek imali “otvoren brak” i svojim ponašanjem pošteno istraumirali svoju decu, a mlađi brat Bili (Billy), koga igra zgodni Džeremi Sisto (Jeremy Sisto), manično je depresivni umetnik sa incestuoznim osećanjima prema sestri.

slika 4 hbo six feet under Serija četvrtkom: “Six Feet Under”

Glavni junaci serije: sleva nadesno, Nejt Fišer; dve žene u njegovom životu, Lisa (Lili Tejlor) i Brenda; Rut Fišer; Dejvid Fišer i njegov dečko Kit; Kler Fišer; Riko Dijaz

Svaka epizoda počinje scenom nečije smrti. Obično su u pitanju ljudi koje će Fišerovi zatim sahraniti. Nekad je u pitanju ubistvo, nekad nesreća, nekad bolest, nekad starost a nekad smrt bebe u kolevci; neke scene su tragične, neke skoro groteskne, i podvlače apsurdnost ljudske egzistencije. Još jedna specifičnost serije jesu brojne nadrealne scene koje prikazuju razmišljanja, osećanja, maštanja, strahove i snove glavnih likova. Netenijel stariji, u tumačenju Ričarda Dženkinsa (Richard Jenkins), pojavljuje se tokom serije u mnogobrojnim scenama kojima njegova udovica i deca vode imaginarne razgovore sa njim.

Činjenica da je serija bila na HBO omogućila je da njeni tvorci imaju potpunu slobodu i da se bez ustezanja, bez senzacionalizma ili didaktike bave temama koje obično uzbune konzervativni deo javnosti. Homoseksualnost, biseksualnost, seksualno eksperimentisanje, sadomazohizam, promiskuitet, seksualna zavisnost, neverstva, abortus, narkomanija, religija i ateizam, depresija, mentalna bolest – ništa od toga nije bilo tabu tema za ovu seriju.

slika 5 six feet under 1 Serija četvrtkom: “Six Feet Under”

Likovi su svi veoma realistični – nesavršeni su, prave greške i svi umeju da ponekad budu neprijatni i nesimpatični

Serija je bila nominovana za čak 44 Emi nagrade i osvojila je devet, uz veliki broj nagrada i nominacija u brojnim kategorijama, od scenarija i režije, do šminke i montaže. Priznanja je osvojio skoro ceo glumački ansambl, kao i istaknuti epizodisti, među kojima su Džejms Kromvel (James Cromwell), Ileana Daglas (Ileana Douglas), Oskarovka Keti Bejts (Kathy Bates) i Patriša Klarkson (Patricia Clarkson), koja je za ulogu Rutine sestre Sare (Sarah) osvojila dva Emija.

“Šest stopa pod zemljom” svakako nije serija za svakoga, ali nema sumnje da je jedinstvena. Poslednja epizoda serije smatra se jednim od najboljih televizijskih finala u istoriji televizije, posebno zbog nezaboravnih poslednjih sedam minuta, u kojima se junaci opraštaju na način na koji to verovatno nikada nije učinjeno ni u jednoj drugoj seriji ili filmu.

Izvor fotografija: http://cavemengo.blogspot.com, http://voiretmanger.fr, http://fireworkeyes-hauntedhearts.blogspot.com, http://www.hdwpapers.com, http://www.listal.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments