Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

“Skins” je serija koja bez ulepšavanja prikazuje život mladih stanovnika Bristola i njihovo odrastanje. Autori serije se na provokativan i vrlo hrabar način bave tematikom koja muči sve tinejdžere: od seksa, alkohola, droga, anoreksije, homoseksualnosti, do problema sa roditeljima i slično. Svaka epizoda mešavina je duhovitih, ganutih i katkad šokantnih priča o grupi problematičnih sedamnaestogodišnjaka. Svi su oni vedri, optimistični klinci koji puše travu, piju, istražuju seks, a jutro im donosi školu i ocene. Oni neprekidno pomiču granice koje neki od nas možda ne bi smeli.

Zanimljivo za ovu seriju jesu likovi koji se menjaju na svake dve sezone – dovoljno da ih zavolite ili zamrzite, ali nećete ostati ravnodušni. MTV je pokušao da napravi američki rimejk, ali njegova gledanost je bila toliko slaba u odnosu na britansku verziju, da su je ukinuli. U nastavku uživajte dok čitate o likovima prve tri generacije.

Prva generacija

Bavi se životima Tonija Stonema (Tony Stonem), Sida Dženkinsa (Sid Jenkins), Mišel Ričardson (Michelle Richardson), Kesi Einsvort (Cassie Ainswort), Krisa Majlsa (Chris Miles), Džal Fejzer (Jal Fazer), Maksija Olivera (Maxxie Oliver) i Anvara Karala (Anwar Kharral).

Slika29 Serija četvrtkom: Skins

Ekipa prve generacije

Toni Stonem je atraktivan, inteligentan i popularan dečko. Njegove manipulativne radnje često prođu nekažnjeno, ali su često uzrok nezgoda u seriji. Sid je Tonijev najbolji drug, ali, za razliku od njega, jako je zatvoren, povučen, ali i posvećen obrazovanju. Mišel Ričardson je Tonijeva devojka, koja trpi sve njegove mane zbog ogromne ljubavi koju oseća prema njemu. Ljudi koji je ne poznaju misle da je umišljena i okrutna, ali je, u stvari, emotivno jako zrela i trudi se oko stvari do kojih joj je stalo. Kesi je veoma čudna mlada osoba, koja pati od poremećaja ishrane. Ona pokušava da prikrije svoje “mane” dok je roditelji zapostavljaju i posvećuju se samo novorođenoj bebi.

Kris Majls je parti manijak grupe. Ima težak život: izgubio je brata od strašne bolesti kada je bio mlad, a i roditelji su mu odsutni većinu vremena pa kao da ni nema odnos sa njima. Džal je osetljiva devojka sa talentom da svira klarinet. Mama ju je ostavila kad je bila mala i ona sada živi sa svojim ocem, poznatim muzičarem, koji vrši veliki pritisak na nju i dva brata. Maksi Oliver voli da igra više od svega na svetu. Njegova homoseksualnost je delimično otrkivena tek nakon što dobro upozna svoje nove prijatelje. Njegov najbolji prijatelj, Anvar, iako musliman, na neki način posustaje od svoje vere i posvećuje se stvarima koje njegove vršnjake najviše interesuju: seksu i devojkama.

Druga generacija

Glavni akteri su Efi Stonem (Effy Stonem), Tonijeva mlađa sestra, Džejms Kuk (James Cook), Fredi Mekler (Freddie Mclair), Pandora Mun (Pandora Moon), Tomas Tomon (Thomas Tomone), Džej Džej Džons (JJ Jones), Kejti (Katie Fitch) i Emili Fič (Emily Fitch) i Naomi Kembel (Naomi Campbell).

Slika37 Serija četvrtkom: Skins

Naomi, Džej Džej, Emili, Kuk, Efi, Fredi, Pandora, Kejti i Tomas (sleva)

Glavna radnja druge generacije vrti se oko trougla Kuk-Efi-Fredi. Efi je, kao što smo već pomenuli, Tonijeva mlađa sestra. Ona je lepa, popularna, prirodni vođa kao njen brat, ali u isto vreme tiha i distancirana, s namerom da sačuva svoje probleme skrivenim. Njen odnos sa Kukom i Fredijem je misterija do samog kraja, prvenstveno zbog njene nesigurnosti u sebe, ali i u druge. Njih dvojica, zajedno sa Džej Džejem, imaju svoj mali svet i najbolji su prijatelji od detinjstva. Pandora se pojavljuje kao Efina najbolja drugarica, ali je za razliku od Efi jako naivna i neiskusna, ali radi položaja u društvu voljna da proba sve. Tomas je dečko koji je emigrirao iz Konga, sa željom da uspe. Velikog je srca i dobre duše. Kejti i Emili su jednojajčane bliznakinje, naizgled identične, ali potpuno različitih karaktera. Kejti smatra da treba da zauzme Efino mesto “kraljice” i užasno je homofobična. Za razliku od nje, Emili spoznaje svoju homoseksualnost i naklonost prema drugarici iz odeljenja: Naomi.

Treća generacija

U centru radnje treće generacije nalaze se Frenki Ficdžerald (Franky Fitzgerald), Alo Krivi (Alo Creevey), Rič Hardbek (Rich Hardbeck), Mini Meginis (Mini McGuinness), Liv Maloun (Liv Malone), Grejs Vajolet (Grace Violet), Nik (Nick Levan) i Meti Levan (Matty Levan) i Aleks Henli (Alex Henley).

Slika45 Serija četvrtkom: Skins

Rič, Grejs, Nik, Mini, Liv, Frenki, Alo i Meti (sleva)

Ovo je sezona ljubavi, emocija, ali i slamanja srca. Zajedno sa likovima, naš unutrašnji svet se sruši kad i njihov, a uživamo zajedno sa njima u najlepšim trenucima. Frenki je potpuni autsajder, čiji se lik menja iz epizode u epizodu. Ona je kreativna i inteligentna devojka, željna ljubavi i prihvatanja. Čim je Frenki došla u njihovu školu, upoznala se sa položajem koji Mini ima u društvu. Mini, pomalo umišljena, ali i s druge strane iskompleksirana mlada devojka, pokazuje se kao pravi prijatelj na kraju. Njene dve najbolje drugarice su potpuno drugačije, Liv i Grejs. Liv je ta koja uvek podržava Mini, rečita je i otvorena, dok je Grejs sasvim drugačija. Ona je ćerka direktora škole, devojka koja voli balet više od disanja, ali ne i od Riča, koji je neprevaziđeni metalac i autsajder koji većinu svog vremena provodi sa svojim najboljim drugom, Alom. Nik je Minin dečko, ali uskoro se i to menja jer se on zaljubljuje u Frenki, kao i njegov brat. Njihov trougao pomalo podseća na trougao Kuk-Efi-Fredi, ali se drugačije završava.

Serija se prikazivala na našim prostorima, ali samo jedna generacija. Ako smo vas dovoljno zaintrigirali, pogledajte nekoliko epizoda online i odlučite da li je serija vredna gledanja. Osim što je realna i zabavna, naučiće vas vrednostima i tome koliko je podrška porodice, koju većina likova nema i upravo zbog toga upada u razne nevolje, važna.

Mi jedva čekamo novu, ujedno i poslednju sezonu, a nadamo se da ćete nam se i vi tada pridružiti u gledanju.

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Sara Hadžić je veliki zaljubljenik u književnost, prirodu i druženje. Uživa u dugim šetnjama po plaži i prelepim zalascima Sunca. Užasno je romantična i nada se da će jednog dana upoznati svoju srodnu dušu. Iskrena, komunikativna, otvorena, tvrdoglava. Obožava da piše, čita, voli muziku- pored porodice i prijatelja, te tri stvari je apsolutno karakterišu. Vodi se parolom ”Bolje da uradiš nešto pa da se kaješ, nego da ne uradiš ništa.”

Editors choice