“Spartakus” (Spartacus) je američka serija, koja je premijerno prikazana 22. januara 2010. godine, a trenutno se emituje finalna sezona. Inspirisana je istorijskim likom Spartakusom, tračanskim gladijatorom koji je predvodio pobunu robova protiv rimske imperije. Serija se više fokusira na rane godine Spartakusovog života i one događaje koji su prethodili pobuni. Zbog eksplicitnih scena, nasilja, krvoprolića i psovanja, kritičari su ocenili da je serija samo za punoletnu publiku.

141 Serija četvrtkom: “Spartacus”

Spartakus – nova nada potlačenim robovima

Svaka sezona nosi svoje ime obeležavajući deo priče koji se u njoj objašnjava. “Krv i pesak” (Blood and Sand) je naziv prve sezone koja prati Spartakusa i razloge zbog kojih je završio u “ludusu”, mestu gde se treniraju robovi da bi postali gladijatori. Ovde upoznajemo način treniranja, kao i bogate Rimljane, najviše Batijatusa (Batiatus) i njegovu ženu Lukreciju (Lucretia) koji žive od gladijatorskih borbi. Spartakus tu nalazi prve neprijatelje među starijim gladijatorima, pogotovo u liku Kriksusa (Crixus), šampiona gladijatorskih borbi, ali i prijatelje. Kraj sezone donosi neočekivani obrt, pokazujući da u starom Rimu svako gleda svoju dobit, i da pokolj Rimljana tek počinje.

231 Serija četvrtkom: “Spartacus”

“Rim će da se trese od straha.”

“Bogovi arene” (Gods of the arena) predstavljaju sam početak sage o likovima koje smo upoznali u prvoj sezoni. Do ovoga je došlo usled tragične smrti Endija Vitfilda (Andy Withfield) od raka, te je ovo poslužilo kao dopuna dok nije angažovan novi glumac. U ovom serijalu upoznajemo prvog šampiona Batijatusovog “ludusa”, Ganikusa i njegov uspon u gladijatorskoj areni, isto kao i rast ambicije i pohlepe mladog Batijatusa. Događaji ove sezone su prethodili prvoj, ali su imali uticaj na ono što se događalo u trećoj.

326 Serija četvrtkom: “Spartacus”

Scenografija i kostimografija su dovedeni do savršenstva

“Osveta” (Vengeance) je naziv treće sezone i kao samo ime, ona govori o događajima koji su usledili nakon početka revolucije, tačno posle kraja prve sezone. Endija je u ulozi Spartakusa zamenio Lijam MekIntajer (Liam McIntyre), koji se trudio da održi kvalitet glume njegovog prethodnika. Vidimo kako se strah od pobune robova širi Rimom, kao i želju robova da idu do krajnjih granica za pobedu. Spartakus se susreće sa velikim pitanjem: da li preuzeti odgovornost i vođstvo nad vojskom robova ili se obračunati sa starim neprijateljem, zbog kojeg je počeo nesrećan period njegovog života.

421 Serija četvrtkom: “Spartacus”

Požuda, krv, osveta – pridevi koji su obeležili seriju

Četvrta i finalna sezona, “Rat prokletih” (War of the damned), počela je da se prikazuje 25. januara 2013. godine. Nakon poslednjih deset epizoda, videćemo kako su producenti i scenaristi prikazali kraj jedne od najvećih pobuna starog doba.

Izvori fotografija: tumblr.com, collider.com, moviedevil.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” možete pogledati ovde.


Agneza Janović – komplikovana i tvrdoglava, beznadežno zaljubljena u fiktivne likove. Za sve životne boljke prepisuje ogromnu šolju kafe i čokoladu. Dobra knjiga, dobar film i odlična serija su sitnice koje joj život znače.


Comments