Serija koju vam predstavljamo danas deo je popularne naučnofantastične franšize “Terminator”, koja je čedo slavnog Džejmsa Kamerona (James Cameron).

Glavni junaci serije Terminator Hronike Sare Konor Serija četvrtkom: “Terminator: The Sarah Connor Chronicles”

Glavni junaci serije “Terminator: Hronike Sare Konor”, koja je prikazivana u SAD na TV kanalu Fox od januara 2008. do maja 2009. godine

Priča o mračnoj budućnosti u kojoj mašine uništavaju ljudsku civilizaciju i porobljavaju preživele ljude, o putovanju kroz vreme i pokušajima da se promeni budućnost, započela je 1984. čuvenim filmom “Terminator” (The Terminator), koji je svetu podario jednu od najvećih SF junakinja Saru Konor (Sarah Connor) i nezaboravnog negativca, nezaustavljivog kiborga koji je poslat iz budućnosti da je ubije, u tumačenju Arnolda Švarcenegera (Arnold Schwarzenegger). Visokobudžetski nastavak iz 1991. “Terminator 2: Sudnji dan” (Terminator 2: Judgment Day) postigao je još veći uspeh. Sara se vratila kao fizički spremna i borbena majka dečaka Džona (John), budućeg vođe pobune protiv mašina, dok se Švarceneger takođe vratio na ekran u ulozi drugog terminatora istog modela, koji je ovaj put “pozitivac”, programiran da štiti Džona.

Međutim, treći nastavak filmskog serijala “Terminator 3: Pobuna mašina” (Terminator 2: Rise of the Machines) iz 2003. bio je veliko razočaranje, a ni četvrti nastavak “Terminator: Spasenje” (Terminator: Salvation) nije izazvao oduševljenje. Mnogi smatraju da je televizijska serija “Terminator: Hronike Sare Konor” (Terminator: The Sarah Connor Chronicles) ono najbolje što je pod imenom “Terminator” stvoreno u poslednje dve decenije.

Sara Konor i Dzon Konor Serija četvrtkom: “Terminator: The Sarah Connor Chronicles”

Sara Konor i njen sin Džon, budući spasilac čovečanstva

Serija prati Saru i Džona posle događaja iz filma “Terminator 2”. S obzirom na loš prijem trećeg filmskog nastavka, nije ni čudo što su se autori odlučili da ignorišu zaplete iz ovog filma. Naime, glavni junaci serije putuju u budućnost, kako bi izbegli godinu 2007. u kojoj bi Sara umrla od raka. Sara zna da je smrtno bolesna, ali je na ovaj način kupila vreme da bi se, zajedno sa sinom, borila protiv razvitka kompjuterske mreže Skynet i pokušala da spreči apokaliptičnu budućnost.

Činilo se skoro nezamislivo da bi lik Sare Konor mogao da postoji bez Linde Hamilton, glumice koja se proslavila u ovoj ulozi u prva dva nastavka “Terminatora”. Ipak, britanska glumica Lina Hidi (Lena Headey) pokazala se kao dostojna zamena. Lina je započela karijeru kao tinejdžeka, a kasnije se istakla ulogama jakih žena u akcionim filmovima, poput “300”.

Lina Hidi Sara Konor Serija četvrtkom: “Terminator: The Sarah Connor Chronicles”

Lina Hidi u ulozi Sare Konor. Ovu glumicu trenutno gledamo u još jednoj sjajnoj, ali sasvim različitoj ulozi, kao kraljicu Sersi u “Igri prestola”

Centralni lik cele franšize Džon Konor tokom serije se menja iz ljutitog traumatizovanog tinejdžera koji ne želi ulogu koju mu je sudbina namenila, do mladića koji sve više liči na pravog vođu sa misijom. U ovoj ulozi oprobala su se četiri glumca. Edvard Furlong (Edward Furlong) je igrao Džona kao dete u filmu “Terminator 2: Sudnji dan”. U trećem filmskom nastavku Džon je stariji tinejdžer i igra ga Nik Stal (Nick Stahl), a u četvrtom nastavku, čija se radnja odvija u dalekoj budućnosti, odraslog Džona, lidera pobune, igra Kristijan Bejl (Christian Bale). U seriji “Hronike Sare Konor” ovu ulogu igra mladi Tomas Deker (Thomas Dekker).

Slično kao u filmu “Terminator 2”, i ovde Džona i njegovu majku progoni jedan terminator poslat iz budućnosti sa ciljem da ga ubije, dok je drugi kiborg takođe poslat iz budućnosti, ali sa ciljem da ga zaštiti. Umesto Švarcenegera, “dobrog” terminatora po imenu Kameron (Cameron) ovde igra lepa mlada glumica Samer Glau (Summer Glau). Ona je savršeno dočarala ambivalentni lik kiborga koji je možda u stanju da oseća neke ljudske emocije. Kameron je postala najpopularniji lik serije, a posebna pažnja u seriji je posvećena njenom neobičnom odnosu sa Džonom, koji je utoliko komplikovaniji što ona poznaje odraslog Džona iz budućnosti, koji ju je i poslao da zaštiti njega samog.

Samer Glau Kameron Serija četvrtkom: “Terminator: The Sarah Connor Chronicles”

Samer Glau, koja igra Kameron, i pre ove serije je bila popularna među ljubiteljima naučne fantastike zbog uloge genijalne ali mentalno poremećene River Tam u seriji “Firefly”

Terminatora koji progoni Džona i Saru, po imenu Kromarti (Cromartie), u većem delu serije igra Geret Dilahant (Garret Dilahunt). U seriji se pojavljuje još nekoliko kiborga, od kojih je možda najzagonetniji lik koji igra Širli Menson (Shirley Manson), pevačica grupe Garbage. Kroz likove kiborga, serija postavlja pitanja – šta je veštačka inteligencija, da li je moguće da mašina razvije emocije, šta znači biti čovek…

Istovremeno, za Sarom traga i FBI agent Džejms Elison (James Ellison), u tumačenju Ričarda T. Džonsa (Richard T. Jones), pošto je ona osumnjičena za ozbiljne zločine. Mada je u početku smatra poremećenom ženom, on vremenom počinje da shvata da u onome što ona priča ima smisla. Među glavnim likovima je i Derek, brat Kajla Risa (Kyle Reese), koji je takođe iz budućnosti, ali nije svestan da je stric Džona Konora, pošto je identitet Džonovog oca tajna koju je Sara čuvala godinama. Među značajnijim likovima treba pomenuti plavokosu Rajli (Riley), koja se sprijateljuje sa Džonom, ali koja možda nije ono što se čini na prvi pogled, zatim Sarinog bivšeg verenika Čarlija (Charley) i još jednu putnicu kroz vreme, Derekovu devojku i saborca Džesi (Jesse). Poput glavnih likova, i gledaoci dugo ne mogu da budu sigurni ko je od ovih likova prijatelj, a ko neprijatelj i kome treba verovati.

Brajan Ostin Grin Derek Ris Serija četvrtkom: “Terminator: The Sarah Connor Chronicles”

Ko je pre dve decenije gledao Brajana Ostina Grina kao lepuškastog srednjoškolca u seriji “Beverli Hils”, teško bi ga prepoznao u mišićavom, grubom ratniku Dereku Risu

Uprkos očekivanjima koja su mnogi imali zbog reči “Terminator” u naslovu, serija nije za ljubitelje neprestane akcije, borbi i eksplozija. Nije da njih nema u seriji, ali je naglasak ipak na likovima, njihovim odnosima, emocijama i dilemama i razrađenoj priči koja se gradi od prve do poslednje epizode. Ova serija je zato za ljude koji su voleli “Izgubljene” (Lost) i “Svemirsku krstaricu Galaktiku” (Battlestar Galactica), pre nego za ljubitelje holivudskih akcionih filmova. Posebnu atmosferu seriji daje muzika Bera Mekririja (Bear McCreary), kompozitora koji je stekao popularnost muzikom koju je komponovao za “Galaktiku”.

Nažalost, serija je otkazana posle završetka druge sezone, pošto nikad nije postala veliki hit sa gledanošću kakva bi zadovoljila TV mrežu Fox, ali je stekla kultni status i krug vernih poklonika.

Glumacka postava serije Terminator Serija četvrtkom: “Terminator: The Sarah Connor Chronicles”

Glumačka postava serije: Džon, Sara i ostali istaknuti likovi – ljudi i kiborzi, prijatelji i neprijatelji

Izvori slika: entertainmentwallpaper.com, filmweb.pl, fanpop.com, scifiheaven.net, malenkybitofultraviolence-jayme.blogspot.com, tvrage.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments