Jedna od najintrigantnijih porodica u istoriji svakako su Bordžije, španska porodica koja je uspela da pokupi svu moć u starom Rimu. O njima su pisane priče i legende, a u istoriji se neke činjenice ne znaju zasigurno, što je omogućilo dosta spekulisanja o odnosima između članova porodice.

Serija “Bordžije” (The Borgias) imala je premijeru u aprilu 2011. godine, a ovog aprila očekuje nas treća sezona. Šuška se da će veliko finale, tj. četvrtu sezonu Showtime, kuća koja stoji iza ove produkcije, napraviti kao televizijski film.

Glavni tok serije tiče se uspona porodice do prestola katoličke crkve, onog trena kad Rodrigo (Rodrigo Borgia) biva izabran za papu, i njihov trud da svu tu moć zadrže u svojim rukama. Ostale radnje se prepliću stalno sa tom glavnom, ali i istorijskim činjenicama koje su malo izmenjene. Rodrigo uz pomoć dece: Lukrecije (Lucrezia Borgia), naivne devojčice koja postaje opasna žena, Čezara (Cesare Borgia), naprasitog mladića i Huana (Juan Borgia), ambicioznog, ali ljubomornog muškarca, pokušava da zadrži Rim i neprijatelje pod kontrolom. Pored njih, Rodrigu pomažu i dve najvažnije žene u njegovom životu – ljubavnica Đulija Farneze (Giulia Farnese) i majka njegove dece Vanoca Di Katanei (Vannozza Di Cattanei).

Porodica Bord¾ija 1 Serija četvrtkom: “The Borgias”

Porodica spremna na sve da zadrži moć i vlast

Glumačku postavu čine relativno nepoznati glumci, osim Džeremija Ajronsa (Jeremy Irons), nagrađivanog glumca koji se savršeno snašao u ulozi Rodriga Bordžije. Ostale glavne uloge su pripale: Holidej Grejndžer (Holliday Grainger), Fransoi Arnaud (François Arnaud), Džoani Valej (Joanna Whalley) i Loti Verbik (Lotta Verbeek). Velikog neprijatelja porodice, kardinala Dela Rovere (Cardinal della Rovere) glumi Kolm Feore (Colm Feore).

Đulija Farneze Lukrecija Bordžija Vanoca Di Katanei 2 Serija četvrtkom: “The Borgias”

Produkcijska kuća je poznata po raskošnim kostimima

Serija je dobila veoma dobre kritike, nadmašivši prethodnu seriju iste produkcije “Tjudore” (The Tudors). Kritičari su hvalili glumu Džeremija Ajronsa, bili su zadovoljni njegovim načinom interpretacije, ali su zamerili manje izmene u istorijskim činjenicama. Promenjeni su porodični odnosi između saveznika porodice Bordžije, neki događaji u seriji su se desili radi dramatičnosti, dok istorija priča drugu priču. Najveća dilema je svakako bio odnos između Lukrecije i Čezara, jer se oko toga ne slažu ni sami istoričari. Neki smatraju da se incest dogodio, dok drugi misle da su njih dvoje samo imali veoma jaku bratsko-sestrinsku vezu. U seriji su se odlučili da zadrže tu odanost i veliku ljubav koju osećaju jedno prema drugome, koja je na ivici romantike i seksualne tenzije, ali u trećoj sezoni i to će se promeniti.

Lukrecija i Čezare Bordžija 3 Serija četvrtkom: “The Borgias”

Jer jedino Bordžija može voleti Bordžiju

Izvori fotografija: spoilertv.com, tumblr.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” možete pogledati ovde.


Agneza Janović – komplikovana i tvrdoglava, beznadežno zaljubljena u fiktivne likove. Za sve životne boljke prepisuje ogromnu šolju kafe i čokoladu. Dobra knjiga, dobar film i odlična serija su sitnice koje joj život znače.

Comments