Kada su se pojavile dve nove knjige poznate američke spisateljice Kendas Bušnel (Candace Bushnell) pod nazivom “The Carrie Diaries” i “Summer and the City: A Carrie Diaries Novel” bilo je očigledno da će ubrzo biti snimljena i serija ili bar film. Posle brojnih sezona serije “Seks i grad” (Sex and the City) i dva filmska ostvarenja, delovalo je kao da je priča završena i da neće imati šta više da se kaže na ovu temu. Ali knjige, iako dočekane na nož, osporile su ovu tvrdnju.

Slika 1105 Serija četvrtkom: “The Carrie Diaries”

Romani “The Carrie Diaries” i “Summer and the City: A Carrie Diaries Novel”

Slika 275 Serija četvrtkom: “The Carrie Diaries”

Kendas Bušnel – autorka “Seks i grad” fenomena

Keri Bredšo (Carrie Bradshaw), modna ikona 20. i 21. veka, moderna znamenitost Njujorka, ušla je u istoriju. Ali mnogi i ne razmišljaju koliko njena priča, koju svi obožavamo, zvuči pomalo paradoksalno. Prvo je postojala Keri Bredšo iz novinskih kolumni i knjige “Seks i grad”, koja je u Njujork došla iz Engleske, koja se opija, izlazi na žurke i završava neudata. Zatim postoji svima poznatija Keri iz serije “Seks i grad”, koja piše o svojim vezama i veruje u ljubav, ali koja ne ume da kuva i koja je, kako smo u jednoj epizodi saznali, vrlo rano ostala bez oca.

Takođe, sudeći po filmovima, ta ista Keri završava udata za gospodina Zverku, a iz kratkih retrospekcija otkrili smo da je prvo upoznala Šarlot, zatim Mirandu, a na kraju Samantu. A onda su se pojavile knjige o njenom tinejdžerskom životu odakle saznajemo da je imala tri sestre, da joj je zapravo majka umrla, a ne otac, da je umela da kuva, jer je ona kao najstarija sestra preuzela ulogu domaćice, i da je po dolasku u Veliku jabuku prvo upoznala Samantu, a zatim Mirandu, pa tek onda Šarlot. I sad je na vrata pokucala i nova serija koja je još malo zamrsila Kerinu pojavu nekim novim podacima. Naposletku se moramo zapitati: da li svi tvorci koji su učestvovali u izgradnji ovog lika zaista nisu mogli da se usklade ili je to mana stvaralačke igre?

 Serija četvrtkom: “The Carrie Diaries”

Da li ste spremni za šareno ludilo osamdesetih godina?

Serija “The Carrie Diaries” koja je pre tri nedelje tek počela da se emituje na kanalu CW izazvala je bujicu komentara, izneverila mnoga očekivanja, ili štaviše, nadmašila ih. Sa tehničke strane, ona je solidno urađena: epizode od po 40 minuta, odlični uglovi snimanja, neupadljiva šminka, uverljivi kostimi i reprezentativna muzika tog vremena. Epizodni zapleti, bar u prve dve epizode, nisu toliko snažni niti uobličeni, kao što su to bili u seriji “Seks i grad”, ali sa dramaturške strane, osim nekoliko nelogičnosti, sve je na svom mestu – uverljivost, tečni dijalozi i duhovite replike.

Međutim, iako zasnovana na dvema knjigama koje je Kendas Bušnel napisala nakon serije “Seks i grad” i njenih filmskih derivata, serija “The Carrie Diaries” predstavlja potpuno novu priču, te se pomenuta “zasnovanost” odnosi samo na imena likova i pokoji događaj. Keri u seriji odlazi u Njujork već u prvoj epizodi kako bi radila u advokatskoj firmi (iako se u knjigama to događa tek u drugom delu, kad upiše letnji kurs pisanja), upoznaje modnog stilistu “Interview” magazina (lik koji u knjigama i ne postoji), a nekoliko likova, kao što su njena sestra Misi (Missy), prijatelj/nesvesna simpatija Džordž (George) i najbolja prijateljica Lejli (Lali) uopšte ne postoje. Za Džordža još ima nade, budući da su prikazane tek tri epizode, ali izostavljanje Lejlinog lika deluje potpuno neosnovano. Ona je jedan od ključnih likova za celokupnu priču i izgradnju Kerine ličnosti, jer zbog njene izdaje, Keri počinje da postavlja pitanja koja su njeno pisanje učinila specifičnim i prepoznatljivim.

 Serija četvrtkom: “The Carrie Diaries”

Da li smatrate da je Anasofija Rob dostojna zamena Sare Džesike Parker?

Kako su protagonisti uglavnom tinejdžeri, serija se bavi svevremenim temama odrastanja, prvog seksualnog čina, lojalnosti, poverenja, porodičnih odnosa, prihvatanja homoseksualnosti, pitanjem ljubavi, uspeha i snova. Propoveda vedrinu i optimizam jednog pomalo idealizovanog sveta, nasuprot surovom realizmu spisateljskog stila Kendas Bušnel.

Ulogu mlade Keri igra Anasofija Rob (AnnaSophia Robb), a još neke od njenih kolega su i: Ostin Batler (Austin Butler), Kloi Bridžis (Cloe Bridges), Brendan Duling (Brendan Dooling), Elen Vong (Ellen Wong), Kejti Fajndlej (Katie Findlay), Stefanija Oven (Stefania Owen), Frima Edžimen (Freema Agyeman), Met Lečer (Matt Letcher). Producenti serije su Džoš Švarc (Josh Schwartz) i Stefani Sevedž (Stephanie Savage), producenti “Tračare” (Gossip Girl), kao i sama spisateljica Kendas Bušnel. Scenaristkinja je Ejmi B. Haris (Amy B. Harris), autorka originalne serije “Seks i grad”.

Slika 541 Serija četvrtkom: “The Carrie Diaries”

Sebastjan Kid, momak sa kojim Keri izlazi

Jedni će osporiti ovo delo i frknuti sa izgovorom da je vreme da se priča o Keri Bredšo već jednom završi, drugi će biti potpuno ravnodušni, nekima će se serija veoma svideti, a neki će je, najverovatnije nove generacije, voleti više nego “Seks i grad”. Ali jedno je sigurno – Keri Bredšo jeste ikona našeg vremena i kao takva živeće večno.

Izvori fotografija: popmatters.com, booktwirps.com, candacebushnell.com, hypejar.com, thoughtcatalog.com, cinemablend.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” možete pogledati ovde


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

Comments