“Okrug Oranž” (The O.C.) je američka tinejdžerska drama, premijerno prikazana na Fox televiziji u Sjedinjenim Američkim Državama 5. avgusta 2003. godine. Prikazana u četiri sezone, serija prati živote grupe tinejdžera i njihovih porodica koji žive u bogatom mestu – Njuport Biču, u okrugu Oranž, u Kaliforniji. Radnja serije je skoncentrisana oko života Rajana Atvuda (Ryan Atwood), problematičnog tinejdžera koji dolazi iz rasturene porodice. On biva usvojen od strane bogate porodice Sendija (Sandy) i Kirsten Koen (Kirsten Kohen).

Akteri serije The O.C. 1 Serija četvrtkom: “The O.C.”

Harizmatična porodica Koen dobija novog člana - Rajana Atvuda, problematičnog momka iz siromašne porodice

Rajan tako dobija surogat-brata Seta (Seth), autsajdera, duhovitog štrebera koji se ne snalazi najbolje u visokim krugovima u kojima je odrastao. Rajan i Set provode vreme pokušavajući da se sprijatelje sa devojkom iz komšiluka Marisom Kuper (Marissa Cooper), Setovom simpatijom iz detinjstva, Samer Roberts (Summer Roberts) i pričljivom usamljenom Tejlor Taunsend (Taylor Townsend). Temu serije čini kontrast između idealističke porodice Koen i njihovog plitkog, materijalističkog komšiluka koji čini većinu stanovništva bogatog Njuport Biča.

Piter Galaher (Peter Gallagher) tumači ulogu Sendija Koena, javnog branioca, idealistu koji u prvoj epizodi prihvata brigu o Rajanu Atvudu. Keli Rovan (Kelly Rowan) igra ulogu Kirsten Koen, suprugu Sendija i majku Seta Koena. Bendžamin Makenzi (Benjamin McKenzie) tumači lik mladog Rajana Atvuda, problematičnog tinejdžera iz Ćina, koji biva ubačen u plemenito društvo Njuport Biča, nakon što ga majka napusti. On se, iz epizode u epizodu, zbližava sa Koenovima, naročito sa Sendijem i Setom i postaje deo porodice. Miša Barton (Mischa Barton) tumači lik Marise, koja ima turbulentan odnos sa svojom porodicom i zategnut odnos sa majkom – zbog čega povremeno pije i konzumira drogu. Adam Brodi (Adam Brody) glumi Seta Koena, duhovitog adolescenta koji se nikako ne uklapa u društvo svojih vršnjaka – jer ga većina opisuje kao “čudnog Jevrejina koji sluša emo bendove”. On je od trećeg razreda zaljubljen u Samer Roberts, lepu i popularnu devojku, Marisinu najbolju drugaricu. Nju tumači Rejčel Bilson (Rachel Bilson). Lik Samer Roberts se prvobitno pojavljivao samo u nekoliko epizoda, ali je postao veoma omiljen među publikom, pa je uvršten u redovnu glumačku postavu.

Bogate porodice Okruga Oranž 2 Serija četvrtkom: “The O.C.”

Bogataši iz Njuport Biča

Premijerno prikazivanje serije imalo je veliku gledanost, pa je ona ubrzo postala jedna od najpopularnijih serija 2003. i 2004. godine. Proglašena je pop kulturnim fenomenom i imala visoke ocene kritičara. No, gledanost je vremenom opadala, što je 2007. godine dovelo do otkazivanja daljeg snimanja, čak i nakon peticije koju je putem interneta potpisalo oko 700,000 ljudi. Serija je više puta prikazivana u preko 50 zemalja širom sveta.

Glavni junaci serije 3 Serija četvrtkom: “The O.C.”

Koenovi su okruženi materijalistima i snobovima

Izvori fotografija: blogspot.com, blogdailyherald.com, channel4.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

Comments