Hot topics

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

Sunčane destinacije koje moraš da posetiš u 2020.

Gejtkiping – čuvanje položaja moću u partnerskim odnosima

“Tjudori” (The Tudors) je američka televizijska serija, inspirisana događajima koji su se desili za vreme vladavine Henrija VIII (Henry VIII). Iako je primarna radnja smeštena u Englesku, neki događaji su objašnjeni i scenama sa drugih evropskih dvorova. Serija je premijerno prikazana prvog aprila 2007. godine i posle četiri sezone, svoje finale doživela 23. novembra 2011. godine.

Glumačka postava, koju predvodi Džonatan Ris Mejer (Jonathan Rhys Meyers) – u ulozi Henrija VIII Tjudora i Henri Kavil (Henry Cavill) – u ulozi Čarlsa Brendona (Charles Brandon), obavila je veoma dobar posao, iako su kritičari zamerili pogrešno interpretiranje istorijskih podataka.

Dzonatan Ris Mejers 1 Serija četvrtkom: “The Tudors”

Zbog lude ljubavi doneo je korenite promene u Englesku

Kroz četiri sezone upoznajemo se sa Henrijevim životom – od trenutka kada postaje kralj do njegove smrti. Prolazimo kroz njegove ljubavne veze, brakove i afere, gledajući kako se odmotava klupko koje je Englesku otrglo iz katoličanstva i stvorilo novu veru. U istoriji je Henri VIII ostao poznat kao veliki ženskaroš, a njegovi brakovi su dobili status legendi. Od svih šest supruga, serija se najviše osvrnula na Henrijevu aferu sa Anom Bolen (Anne Boleyn) – koju glumi Natali Dormer (Natalie Dormer).

Henri VIII i Ana Bolen 2 Serija četvrtkom: “The Tudors”

Ana Bolen – žena koja je iskoristila seksualnost da dobije šta želi

U prve dve sezone glavni tok radnje ima veze sa Henrijevim prvim brakom, onim sa Katarinom od Aragona (Katherine of Aragon) i željom da se razvedu, jer nemaju muškog naslednika. U centar pažnje dolazi i kraljevo ludilo za mladom Anom Bolen, koja je postala kraljica i ostvarila svoje ambicije, iako je i ona rodila kćerku – Elizabetu (Elizabeth). Druga sezona završava sa izvršenjem Anine smrtne kazne – zbog navodne izdaje, dok se Henri zaljubljuje u Džejn Simor (Jane Seymor).

Treća i četvrta sezona pokrivaju godine u kojima je Henri promenio četiri supruge. Treća sezona se više fokusira na rođenje jedinog muškog naslednika Edvarda (Edward), promene činovnika u engleskoj vladi i izdaju ljudi najbližih kralju. Poslednja sezona govori o poslednjim godinama Henrijevog života, njegovoj želji da osvoji Bolonju, ratni plan – koji na kraju propada. Poslednje epizode predstavljaju neku vrstu završetka svih priča, dok Henri proživljava sve iznova, uz halucinacije svojih bivših supruga.

Tjudori 3 Serija četvrtkom: “The Tudors”

Svaka od supruga ima svoju posebnu priču

Kritičari jesu zamerili tvorcima serije igranje sa istorijskim podacima, pošto su promenjena imena istorijskih ličnosti i vreme između događaja je značajno smanjeno. Oni su više išli na gledanost, da stvore seriju koju će publika pratiti zbog eksplicitnih scena i dvorskih spletki. Većina istoričara misli da su i kostimi mnogo raskošniji i otvoreniji nego što su bili u tom dobu, ali sve te mane nisu sprečile da serija bude veoma popularna.

Izvori fotografija: tumblr.com, fanpop.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” možete pogledati ovde.


Agneza Janović – komplikovana i tvrdoglava, beznadežno zaljubljena u fiktivne likove. Za sve životne boljke prepisuje ogromnu šolju kafe i čokoladu. Dobra knjiga, dobar film i odlična serija su sitnice koje joj život znače.

Editors choice