Ovog meseca navršava se tačno 20 godina od početka emitovanja kultne serije “Dosije X” (The X-Files). Od 1993. do 2002. pratili smo Foksa Moldera (Fox Mulder) i Dejnu Skali (Dana Scully) dok su rešavali neobične slučajeve i borili se protiv raznih čudovišta, serijskih ubica, vanzemaljaca i zlih zaverenika iz senke.

slika 1 X Files MulderScully Serija četvrtkom: “The X Files”

“Dosije X” i njegovi junaci Molder i Skali bili su neverovatno popularni u Srbiji, kao i u celom svetu

Tvorcu serije Krisu Karteru (Chris Carter) kao inspiracija su poslužili skandal u Votergejtu, izveštaji o navodnim vanzemaljskim otmicama, TV serije “Zona sumraka” (The Twilight Zone) i “Kolchak: The Night Stalker”, i film “Kad jaganjci utihnu” (The Silence of the Lambs). Glavni junak kultne serije s početka devedesetih “Tvin Piks” (Twin Peaks) agent Dejl Kuper (Dale Cooper) bio je inspiracija za lik agenta Moldera. Dejvid Duhovni (David Duchovny) je pre uloge Moldera bio najpoznatiji po ulozi FBI agenta-transvestita Denisa/Deniz Brajson (Dennis/Denise Bryson) upravo u “Tvin Piksu”.

“Dosije X” je postao neočekivani hit već tokom prve sezone. Zasluga je velikim delom pripadala glavnim glumcima Dejvidu Duhovniju i Džilijan Anderson (Gillian Anderson), i njihovoj neverovatnoj hemiji. Molder i Skali predstavljali su namerno izvrtanje stereotipa – žena je bila racionalna naučnica i skeptik, a muškarac sklon verovanju u natprirodno. Njih dvoje su bili inteligentni junaci, fizički atraktivni, ali ne i stereotipnog izgleda kakav se tada često sretao na američkoj televiziji. Ipak, Karter je svojevremeno morao da se bori da Džilijan dobije ulogu, pošto su šefovi TV mreže želeli da glavni ženski lik u seriji igra neko sličan Pameli Anderson!

slika 2 x files SKCSM Serija četvrtkom: “The X Files”

Popularni sporedni likovi serije: loš momak za koga je bilo teško utvrditi na čijoj je strani, Aleks Krajček; Molderov i Skalin lojalni šef Volter Skiner; i legendarni negativac Pušač

Ova serija je u vreme kada su američkom televizijom dominirali sitkomi i policijske serije dokazala da na malim ekranima ima mesta i za neobičnije sadržaje. Većina epizoda se bavila zasebnim pričama, i bile su veoma žanrovski raznovrsne – od naučne fantastike, horora i trilera, do komičnih epizoda koje su parodirale same premise serije. Istovremeno, kroz celu seriju se provlačila i glavna priča o vladinoj zaveri, vanzemaljskim otmicama i Molderovoj potrazi sa nestalom sestrom Samantom (Samantha). U to vreme, pre Netfliksa, DVD-ja i masovnog skidanja sadržaja sa Interneta, američke TV mreže su zazirale od serijalizovanih priča, pošto je postojao strah da publika neće biti u stanju da prati seriju ako propusti neku epizodu. “Dosije X” je ipak dokazao da publika voli da prati duge priče i očekuje razrešenje u novim epizodama.

slika 3 x files fox mulder and dana scully Serija četvrtkom: “The X Files”

Zanimljivo je da je jedan od najdramatičnijih događaja serije, koji je imao ogromne posledice po razvoj priče - otmica Skali – nastala iz pokušaja da se sakrije trudnoća glumice.

Mada je Karter odnos između dvoje glavnih junaka zamislio kao potpuno platonski, mnogi gledaoci su mislili da bi tu moglo biti i nečeg više, pa se serija sve više poigravala seksualnom tenzijom između Moldera i Skali. Na internetu, gde je postojala ogromna online zajednica fanova serije (poznatih kao “X-Philes”), vodile su se burne rasprave između pristalica romantične veze između Moldera i Skali i onih koji su verovali da je njihovo platonsko prijateljstvo svetinja.

“Dosije X” je od serije sa malim, ali strastvenim krugom poklonika postao svetski hit i fenomen za koji su svi čuli. Molder i Skali su se pojavili i u “Simpsonovima” (The Simpsons) i bili inspiracija za hit benda Catatonia “Mulder and Scully”. Serija je dobila i 16 Emi nagrada, od čega jednu za scenario, a dve za glumu – jednu je dobila Džilijan Anderson, a drugu Piter Bojl (Peter Boyle) za ulogu u epizodi “Clyde Bruckman’s Final Repose”. Rekviziti iz serije nalaze se i u Nacionalnom muzeju američke istorije Smitsonian, uključujući čuveni poster sa natpisom “Želim da verujem” (I Want to Believe).

slika 4 Xfiles simpsons Serija četvrtkom: “The X Files”

Dejvid Duhovni i Džilijan Anderson gostovali su u epizodi “Simpsonovih” u kojoj Molder i Skali dolaze u Springfild da istraže navode Homera Simpsona o vanzemaljcima

Serija je doživela devet sezona, a posle pete je snimljen i bioskopski film “Dosije X: Pobedi budućnost” (X-Files: Fight the Future). Ipak, gledaoci su podeljeni po pitanju da li je serija zadržala isti kvalitet do kraja. Po nekima, serija nikad nije bila ista pošto je od šeste sezone počela da se snima u sunčanoj Kaliforniji, umesto u kišnom, tmurnom Vankuveru. Po drugima, sedma sezona je pokazala nedostatak inspiracije i imala je previše komičnih epizoda. Po trećima, serija se nikad nije oporavila od odlaska Duhovnija na kraju sedme sezone, iako se njegov Molder kasnije povremeno vraćao, između ostalog, i u finalu serije. Posebno su kontroverzne osma i deveta sezona serije, u kojima su uvedena dva nova glavna lika Robert Patrik (Robert Patrick) kao racionalni agent Džon Doget (John Doggett) i Anabet Giš (Annabeth Gish) kao agent Monika Rejes (Monica Reyes), koja je verovala u natprirodno.

Još jedan udarac predstavljala je slaba gledanost spinof serije “Usamljeni revolveraši” (The Lone Gunmen), u kojoj su glavni likovi bila trojica sporednih likova “Dosijea X”, ekscentrični pobornici teorija zavere. Serija je počela 2001. i otkazana je posle samo jedne sezone.

slika 5 x files s9cast Serija četvrtkom: “The X Files”

Glumačka postava devete sezone “Dosijea X”: zdesna nalevo, Skali, Doget, Rejes, Skiner i njihovi novi, ne tako prijateljski nastrojeni, šefovi Kerš i Folmer

Ipak, “Dosije X” i danas ostaje popularna serija, koja je otvorila vrata brojnim drugim serijama iz žanra fantastike, horora i trilera.

Mnogi članovi ekipe serije danas imaju uspešne karijere. Dejvid Duhovni nije uspeo da postane filmska zvezda, ali je doživeo veliki uspeh povratkom na televiziju ulogom Henka Mudija (Hank Moody) u seriji “Kalifornikacija” (Californication). Džilijan Anderson je umesto u Holivud otišla u Britaniju i tamo glumila u većem broju filmova i BBC serija. Trenutno se pojavljuje u seriji “Hanibal” (Hannibal).

Najveći uspeh postigli su ipak scenaristi i producenti serije. Vins Giligan (Vince Gilligan) i Hauard Gordon (Howard Gordon) postali su tvorci serija “Breaking Bad” odnosno “Domovina” (Homeland), koje su među trenutno najcenjenijim dramskim serijama na američkoj televiziji.

Kris Karter je nedavno najavio da ćemo ponovo moći da pratimo avanture Moldera i Skali u trećem bioskopskom filmu. Mada je prethodni film “Dosije X: Želim da verujem” (The X-Files: I Want To Believe) iz 2008. godine naišao na podeljene reakcije, nema sumnje da još postoji veliki broj obožavalaca serije koji će pohitati u bioskope u nadi da će konačno saznati istinu koja je “tamo negde”.

slika 6 x files poster Serija četvrtkom: “The X Files”

“Želim da verujem”, natpis na posteru u Molderovoj kancelariji, jedan od legendarnih slogana serije, uz “Istina je tamo negde” i “Ne veruj nikome”

Izvor fotografija: http://xfphotos.fredfarm.com, http://www.scifinow.co.uk, http://dvdbash.wordpress.com/, http://earth-rider.com, http://dvdbash.wordpress.com, http://www.vebidoo.com, http://www.soundonsight.org

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments