Kultna serija “Veronika Mars” (Veronica Mars), koja se prikazivala na američkim TV stanicama UPN i CW od 2004. do 2007. godine, predstavlja spoj tinejdžerske serije i misterije sa elementima noir filma. Glavna junakinja je, u tumačenju Kristen Bel (Kristen Bell), srednjoškolka i talentovana mlada detektivka.

Tvorac serije Rob Tomas (Rob Thomas) je u početku zamislio glavni lik kao mladića, ali je zatim shvatio da bi noir priča sa ženske tačke gledišta bila mnogo originalnija. Poput pravog noir filma, i ova serija uključuje naraciju glavnog junaka, a Veronika je po mnogo čemu slična klasičnom ciničnom privatnom detektivu koji je prošao mnogo toga u životu.

Veronica Mars season 1 Serija četvrtkom: “Veronica Mars”

“Veronika Mars” je zanimljiv i originalan spoj tinejdžerske serije, misterije i “noir” filma

Veronika Mars je bila bezbrižna i naivna tinejdžerka dok joj se život nije iz korena promenio nizom tragičnih događaja. Veronika i njeni roditelji živeli su u fiktivnom gradiću Neptunu na obali Kalifornije, gde je njen otac Kit (Keith) bio šerif, tako da se ona u školi družila sa decom najuglednijih i najbogatijih stanovnika ovog gradića. Najbolja drugarica joj je bila Lili Kejn (Lilly Kane), ćerka milijardera Džeka Kejna (Jack Kane), šefa velike kompanije softvera, a Lilin brat Dankan (Duncan) joj je bio dečko. Prvi veći potres u njenom životu desio se kad je Dankan iznenada i bez objašnjenja raskinuo sa njom, ali je pravu tragediju spoznala tek nekoliko meseci kasnije, kada je Lili brutalno ubijena.

Kit Mars je kao glavnog osumnjičenog ispitivao Lilinog oca, navukavši na sebe bes bogataških porodica Neptuna, pa je na sledećim izborima izgubio mesto šerifa u korist svog priglupog i arogantnog zamenika Dona Lema (Don Lamb), koji je veoma brzo pod sumnjivim okolnostima pronašao drugog “krivca”. Veronikin svet se raspao: izgubila je ne samo najbolju drugaricu, već i sve nekadašnje prijatelje, a ubrzo i majku, koja se propila i napustila grad. Ali, to nije ni izbliza sve: na jednoj od bogataških žurki, na koju je otišla iako je znala da više nije popularna u tom društvu, neko joj je ubacio drogu u piće, i kada se probudila, shvatila je da je izgubila nevinost tako što je silovana dok je bila bez svesti. Kada je pokušala da prijavi silovanje novom šerifu, praktično je ismejana, posle čega je odlučila da ono što joj se desilo zadrži za sebe dok sama ne pronađe krivca.

Veronica.Kristen Bell Serija četvrtkom: “Veronica Mars”

Serija je lansirala karijeru Kristen Bel, koja je stekla popularnost i pohvale kritike ulogom glavne junakinje Veronike

Svi ovi traumatični događaji desili su se Veroniki pre početka radnje serije. Posle svega što joj se desilo, postala je cinična i nepoverljiva, ali i mnogo zrelija i odlučnija. Pošto je njen otac osnovao privatnu detektivsku agenciju posle gubitka posla, Veronika počinje da mu pomaže u radu, a pritom i sama vodi sopstvene istrage. Njeni glavni ciljevi su da pronađe ubicu svoje drugarice, kao i da otkrije ko je nju samu silovao. U međuvremenu, stekavši reputaciju sjajnog detektiva, Veroniku sve više angažuju i učenici njene škole, a ona najveće uživanje pronalazi u slučajevima u kojima može da raskrinka bahate i razmažene bogataše. U tome ona ne bira sredstva i koristi svoju izuzetnu inteligenciju, pronicljivost, smelost i talenat za laganje i manipulaciju.

Veronica i Lilly Serija četvrtkom: “Veronica Mars”

Veronika i Lili, u tumačenju tada nepoznate Amande Sejfrid, koja je u ovoj ulozi bila tako dobra da su scenaristi odlučili da u seriju unesu što veći broj flešbekova, kako bi se njen lik više pojavljivao

U ovom novom životu, stiče i nove i drugačije prijatelje. Njen novi najbolji drug je Afroamerikanac Valas (Wallace), koji igra u košarkaškom timu škole; novu drugaricu ona pronalazi u vragolastoj kompjuterašici Mek (Mac), a neku neobičnu vrstu prijateljstva razvija i sa lokalnim vođom latino motociklističke bande Elajom “Žiškom” Navarom (Eli “Weevil” Navarro). Ipak, najvažnija osoba i glavni oslonac u njenom životu je njen otac. U tumačenju Enrika Kolantonija (Enrico Colantoni), Kit Mars je inteligentan, odlučan, pošten, sposoban i topao čovek i jedan od najboljih očeva koje ćete videti na televiziji.

Ima i onih koji se trude da joj na svaki način zagorčaju život: to je pre svega Logan Ekols (Logan Echolls), Lilin dečko i Dankanov najbolji drug. Logan je inače sin filmske zvezde Arona Ekolsa (Aaron Echolls), koga igra nekadašnja popularna TV zvezda Hari Hamlin (Harry Hamlin). Ipak, ljudi nisu uvek onakvi kakvi se čine: Logan, koga Veronika u prvoj epizodi opisuje kao “psihotičnog kretena”, kasnije će se pokazati kao daleko kompleksnija osoba. Za razvoj ovog lika dobrim delom je zaslužan glumac Džejson Doring (Jason Dohring), koji je svojim šarmom osvojio publiku.

Veronica and the boys Serija četvrtkom: “Veronica Mars”

Veronika i muškarci u njenom životu: zdesna nalevo, bivši dečko Dankan; otac Kit; najbolji drug Valas; drug ili nešto slično “Žižak” Navaro; najbolji neprijatelj Logan

Mada pokušava da izlazi sa drugim mladićima, Veronika nije prebolela svoju prvu ljubav Dankana, koji je izbegava, a posle sestrine smrti postaje psihički sve nestabilniji. Razlog njegovog čudnog ponašanja saznaće se tek na kraju prve sezone. Međutim, dotada će se Veronikin ljubavni život još više zakomplikovati, kada Dankanovo mesto u njenom srcu ugrozi neko sasvim neočekivan.

Serija je osvojila pohvale kritike, kao i brojne nagrade i nominacije i stekla krug vernih gledalaca, ali nikad nije imala veoma visoku gledanost, pa je otkazana posle treće sezone. Ovo je posebno pogodilo fanove serije zato što je poslednja epizoda treće sezone ostavila glavne likove u veoma nerešenoj situaciji. Otkako se serija završila, njen kultni status još više se učvrstio.

Veronica detective Serija četvrtkom: “Veronica Mars”

Veronika je mlada ženska verzija ciničnog privatnog detektiva koji po pravilu stvara komplikovane odnose sa fatalnim ženama – odnosno, u ovom slučaju, fatalnim mladićima

Šest godina kasnije, želje fanova da vide nastavak serije konačno će se ostvariti, zahvaljujući njima samima. Rob Tomas je odlučio da nastavak serije prikaže u vidu filma, ali studiji nisu pokazivali interes, pa su Tomas i Kristen Bel u martu ove godine odlučili da preduzmu radikalan korak i iskoriste prednosti nove kompanije Kickstarter, koja omogućava da fanovi sami finansiraju projekte. “Veronika Mars” je tako ušla u istoriju, pošto su fanovi skupili dva miliona dolara za samo jedan dan, početni kapital dovoljan da ubedi kompaniju Warner Brothers da distribuira film. Scenario je završen i cela glumačka ekipa se vraća, pa će Veronika i njeni prijatelji tako nastaviti avanture na velikom ekranu.

Izvor fotografija: fourcolorprincesses.blogspot.com, movieplayer.it

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments