Sigurno ste primetili da su popularne serije šezdesetih pretvorene u filmove poslednjih nekoliko godina? One pružaju bogat materijal i inspiraciju filmskim rediteljima da oslikaju i prikažu neki drugi svet. To je svet u crno-beloj boji, svet tajnih agenata i špijuna, njihovih pustolovina, svet mašte i fantazije, svet uspona i padova omiljenih likova. Pred vama je nekoliko zanimljivih serija šezdesetih.

“Svetac” (Saint)

Britanska, špijunsko-avanturistička serija ogromne popularnosti. Prikazivana je širom sveta u periodu od 1962. do 1969. godine. Glavni junak je Simon Templar (Simon Templar), zamišljeni pustolov i maskirani borac na strani pravde. Zaplet se temelji na književnom opisu Leslija Čarterisa (Leslieja Charterisa). Njega je tumačio Rodžer Mur (Roger Moore) kome će tako stečena popularnost poslužiti i za lik Bonda (James Bond).

SLIKA 118 Serije šezdesetih uz koje se uživalo

Simon Templar i njegova lepša polovina

“Osvetnici” (The Avengers)

Strahovit rimejk iz 1998. godine nosi isti naslov, a temelji se na ovoj seriji. Takođe britanska televizijska serija špijunskog žanra. Glavni junak je bio tajni agent Džon Stid (John Steed), koga je tumačio Patrik Makni (Patrick Macnee). Nosio je polucilindar, kišobran i starinsku odeću, dok su njegove partnerke bile odevene po najnovijoj modi ludih šezdesetih. Smatra se jednim od najvećih fenomena popularne kulture tih godina. Čast Dajane Rig (Diana Rigg) pokazuje da žene mogu biti akcioni heroji isto koliko i muškarci.

“Pravi se pametan” (Get Smart)

Još jedna serija, kasnije pretočena u film. Američka humoristička, špijunska serija koja je doživela kultni status. Stiv Karel (Steve Carrell) nije bio loš izbor na filmskom platnu, ali legendarni Maksvel Smart (Maxwell Smart) ne može da se nadmaši. Radnja ove serije se bavila supertajnom, obaveštajnom agencijom američke vlade i njenim nespretnim agentom, poznatijim kao “Agent 86”. Njegova pomoćnica bila je “Agent 99”. Razne bizarne scene, poput telefona skrivenog u cipeli donosile su mnogo humora. Serija je osvojila sedam “Emmy” nagrada, a bila nominovana za njih 14, kao i za dva “Zlatna globusa”.

“Betmen” (Batman)

On je običan čovek koji uspehe i okršaje temelji na izuzetnoj domišljatosti i imućnosti koja mu omogućava da svoje tehnološke zamisli sprovede u delo. Međutim, on ima i super moći. Neuhvatljivost njegove pojave, crni plašt, a sa druge strane neko sasvim prosečan, spoj nestvarnog i stvarnog, Betmen je neprevaziđeno filmsko i serijsko remek-delo.

SLIKA 215 Serije šezdesetih uz koje se uživalo

Čovek neobičnih supermoći

“Čovek iz U.N.C.L.E” (The Man from U.N.C.L.E)

U.N.C.L.E je Komanda Ujedinjenih naroda za sprovođenje zakona. Ova američka TV serija stekla je veliku popularnost. Stvorene su i verzije romana i stripova na istu temu. Glavni lik je obaveštajac Napoleon Solo (Napoleon Solo), njegov sovjetski kolega Ilija Kurjakin (Ilija Kurjakin), oni su agenti fiktivne međunarodne policijske organizacije U.N.C.L.E.

SLIKA 313 Serije šezdesetih uz koje se uživalo

Čovek iz U.N.C.L.E.

“Na granici mogućeg” (The Outer Limits)

Ova antologijska serija u kojoj svaka epizoda ima zasebnu priču prikazivana je nedavno i u Srbiji. Mešavina naučne fantastike i horora, izazvaće drhtaj u oku i ostaviti strah u kostima. Učestvovaćete u velikoj avanturi, videćete veliku misteriju koja dopire do dubine ljudskog uma, izvan granica mogućeg. Ova zanimljiva fantazija ima uticaja i na kasnije snimljene serije i filmove.

“Monstrumi” (The Munsters)

Spoj horora i komedije, ova američka serija prati porodicu prijateljskih čudovišta i njihove pustolovine koji nikada u potpunosti ne shvataju zašto ljudi na njih gledaju tako čudno. Bez obzira na njihov izgled oni su živeli u ljubavi i tesnoj vezanosti jednih za druge. Uzbudljiva, napeta i svakako interesantna za gledanje.

SLIKA 49 Serije šezdesetih uz koje se uživalo

Neobična, ali plemenita stvorenja

“Nemoguća misija” (Mission Impossible)

Pre Toma Kruza (Tom Cruise) i filmske franšize, “Nemoguća misija” bila je i TV serija šezdesetih. Serija prikazuje neobične misije tajnih vladinih agenata, poznatijih kao IMF, koji koristeći se složenim prevarama i visokotehnološkim spravama obavljaju svoje zadatke. Vaša misija je da odgledate originalnu TV verziju i otkrijete nam šta mislite.

SLIKA 58 Serije šezdesetih uz koje se uživalo

Specijalna misija tajnih agenata


Jelena Šipčić studira novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Obožava modu i voli da piše o njoj. Čvrsto veruje da će jednog dana postati uspešna novinarka.

Comments