Internet je beskrajna riznica svih znanja ovog sveta. Nekada davno, svetske biblioteke su se utrkivale u tome koja će imati više knjiga, a univerziteti u tome koji će ponuditi više različitih kurseva svojim studentima. Danas ih je internet pobedio sve. Kursevi na internetu nude vam lekcije iz gotovo svega što može da vam padne na pamet.

Od stranih jezika, preko programiranja, do umetnosti ulepšavanja drugih ljudi, sve se može naučiti sa samo malo volje i dobrom internet konekcijom.

Pored brojnih tutorijala na Internetu, koji vas uče različitim stvarima, postoje i čitavi sajtovi koji se bave onlajn učenjem. Neki od njih stimulišu svoje korisnike da u onome u čemu su dobri podučavaju druge, a neki vam nude predavanja sa uglednih svetskih fakulteta. Vodimo vas kroz nekoliko zanimljivih sajtova za onlajn učenje.

onlajn kursevi Šest zanimljivih kurseva na internetu

Codeacademy je savršeno mesto za sve one koji u programiranju vide posao budućnosti, i koji su skloni učenju ovakvih veština. Učenje programiranja u različitim programskim jezicima nikada nije bilo lakše.

Coursera je jedan od najpopularnijih sajtova za onlajn učenje. Od Prinstona, preko Amsterdamskog do Šangajskog univerziteta, ovde vam znanja iz različitih oblasti nude neki od najuglednijih svetskih univerziteta. Sve to sa zanimljivim proverama znanja, sistemom ocenjivanja, i elektronskim sertifikatima koji vam potvrđuju da ste uspešno savladali kurs.

Digital Photography School je savršen prostor na internetu za sve koji vole da fotografišu, a nemaju formalno obrazovanje iz ovih oblasti, pa im često mogu promaći neki trikovi koje profesionalni fotografi “drže u malom prstu”.

Duolingo je sjajan sajt, sa još boljom Android aplikacijom za učenje stranih jezika. Verovatno ne postoji nijedan zabavniji način da sami učite strani jezik od ovog sajta koji vas uči svetskim jezicima kroz glasovne kurseve i uzbudljive testove kroz koje pamtite nove reči i jezičke forme metodom učenja iz grešaka. Takođe, možete se umrežiti i sa svojim prijateljima i pratiti njihov razvoj u usvajanju stranih jezika.

onlajn kursevi2 Šest zanimljivih kurseva na internetu

edX stoji rame uz rame sa Courserom u ponudi kurseva najuglednijih univerziteta sveta, ali i neverovatnom broju korisnika.

University of Reddit je jedna od najmanje pouzdanih, ali ujedno jedna od najzabavnijih platformi za učenje na internetu. Ovde vas, naime, najrazličitijim veštinama ne uče predavači sa univerziteta, ili anonimni naratori, već drugi korisnici, poput vas. Čak i vi, ako ste dobri u nečemu, lako možete sami pokrenuti svoj kurs i podučavati druge. Ovo je sjajan način razmene znanja i sticanja novih poznanstava. Ipak, mali nedostatak je nepouzdanost podataka, kao i činjenica da predavači ponekad odustanu od podučavanja na pola kursa.

Umesto da trošite svoje dragoceno vreme na društvene mreže, iskoristite internet produktivno i naučite nešto novo.

Ne propustite:

Veb sajtovi koji će vas nadahnuti
Najbolji blogovi i sajtovi o putovanjima

Jasna Stanić

Comments