Pošto sam dobila kritike zbog “drage moje Wannabine” od muške publike, od sada se moram obraćati svima. Elem dragi moji, prošle sedmice je Tanja Bošković gostovala kod Zorana Kesića u emisiji. Jedan od prijatelja je prokomentarisao “Jao, koliko sam ja bio zaljubljen u ovu ženu kad sam bio mali”, na šta je drugi dodao “Šta bio, ja sam i sad!” Nećemo ulaziti u to koliko glumica ima godina, već se osvrnuti na to da je i dalje seks simbol i poželjna. A to se nikad nije trudila, kako je i sama izjavila. Naša današnja tema su dame iz javnog života, koje je publika zavolela zbog kežual i detinjastog fazona koji su naglo napustile, valjda zbog trke s trendovima. Koliko im je to uspelo i kako im stoji videćemo u narednim redovima.

Slatki mali zvrk koji je srpskom estradom protutnjao k’o košava sa Dunava delovao je obećavajuće. Nizala je hit do hita, a onda su Srbi otkrili da nemaju smisla za modu pa povučena masom i svesna da poseduje moć da tu modnu scenu promeni došlo je do onoga “vid’la žaba da se konj potkiva” fazona. Najednom odbaci etiketu Zvrka i reče sebi: “Ne mogu samo dobro da pevam, moram postati trendseterka, može mi se”. Promenivši lični opis, postade popis svih svetskih brendova koji joj stoje k’o piletu halteri. A bila je slatka kad je bila klinka.

U petočlanoj popularnoj grupi činilo se da je samo ona sa moćnim glasom žensko. Imali su odlične pesme, a posebno energiju. Međutim, onaj mali plavi dečko je ženska koja je postala svesna sebe i činjenice da nije kul ponašati se klinački i muškobanjasto. “Moram postati riba” pomisli, napusti grupu, promeni život iz korena kao što je i želela. Od tad kreću jeftina betty boop izdanja osvežena još nadapadnijim stavom. Počne nama dečko da izlazi iz frižidera moleći nas da je prihvatimo kao fatalnu lepoticu. Kada joj nismo poverovali čak je i salu Sava Centra kupila samo za sebe. Dobro lepa si, je l’ to hoćeš da čuješ? Ipak, čini se da nam je nekako bila draža kao mali raspevani dečko nego istetovirana hip keva.

Ova sledeća nikada i nije bila neka riba. Al’ imala je jedinstvenost. Nekoliko festivalskih catchy pesmica i zvezda City Records-a. Iako je u pesmama pevala o samoodbrani, valjda nije znala da je upotrebi u napadu malicioznih novinara. A novinari k’o novinari, dušu dali da ti nabiju komplekse. Više puta proglašavana za najsexy guzu naše zemlje, simpatična Bosanka odluči da se pridruži uniformisanoj faci. Sa tamnijom kosom i oteklim usnama uhvati bogatog Grka. Al’ ljubav, karijera i alkohol ne idu… Kada je shvatila da joj se ljubav više isplati, nekako smo svi zaboravili zašto smo od nje uopšte i napravili zvezdu.

Imaš prelepo lice, prelep osmeh, zračiš ženo, zračiš! Pa zašto si onda tako opaljena, izblajhana i ponašaš se ko muško?! Ajde tetovaže ćemo joj oprostiti, jer je totalna faca od osobe pa joj i stoje. Samo malo da pokaže tu ženstvenost. Ona to zna. A Srbija čeka. Pa valjda ko čeka taj i dočeka. Pokaži onim kvaziribama da ti ne treba Colić da od tebe to i napravi. Već jesi!

Što se tiče onih malo težih slučajeva, ima ona mala iz Granda kojoj bih mogla na čelo da zalepim natpis “nisi riba shvati”. Prosečnog, pomalo konjastog izgleda dobrim narodnjačkim glasom nije dala na sebe. Međutim postade još jedna u nizu koja se prihvatila blanša nedugo potom. Evo meni stvarno nije jasno zašto devojke mislie da će posle procesa blajhanja kose postati ribe. Hello, dovoljno si “manje lepa”, a ovako ćeš tu svoju manjelepotu još više naglasiti. Not cool. Ofarbaj se u tamno, i nastavi da snimaš narodnjake popularne stanovništvu koje živi uz bugarsku granicu, a kad se pesma pročuje negde u Sofiji, dođi na Pink i hvali se kako si ostvarila internacionalnu karijeru; pevaj o flertu, slikaj se izazovno, ali slike neka ostanu samo u tvome telefonu i bićeš zvezda. I drži se spotova kao sa početka karijere gde ti se vide samo konture lica od jačine reflektora.

E sad, znam da je tema “Nisi riba, shvati!”, ali ovde ću javno odati počast plastičnim hirurzima. Da mi je neko rekao da se od Onoga može napraviti Lepotica ne bih verovala. Taj što je to odradio je Mikelanđelo. Međutim nema tog hirurga koji može njen mozak operisati. Kao što nova ploča iziskuje novi imidž, ovde je sa novim izgledom došao i novi stav. Pretenciozna, arogantna, bahata, ona je sada prava kučka. Jadna, uvek je valjda maštala o tome. Povučena izgledom ribe postala je previše zauzeta da snimi hit, pa nam preostaje samo da je se sećamo iz onog manje lepog izdanja kada je pevala o ljubavnici. Vidiš ne možeš imati i jare i pare. Opsesija može biti samo jedna: ili juriš karijeru ili izgled. A na kraju dobiješ gaćice. Pf, izem ti to.

I za kraj  pobednik kontradiktornosti. Dok se sve trude da postanu ribe i najpoželjnije žene “Svet”-ove liste, ova slatka devojčica iz komšiluka želi da dominira i provocira jeftinim izgledom prostitutke iz sredine 90-ih. Pritom kaže da nije laka. Kako ste smeli da pomislite i da jeste? Ma ustalom, šta ja vama pričam kada vi sve znate. To je samo marketing, jelte. Međutim, maca kaže da voli često da odradi ono na brzaka, pa ima i poseban veš koji se brzinski skida. Joj maco moja, ne brini, znam da nije tako i to je samo marketing. Nemoj ti meni da se opterećuješ sa osvajanjem sveta, to radi već Lejdi Gaga, fokusiraj se na Srbiju. I uživaj u mladosti, biće vremena za tetkanje i seksanje.

Čini se da se uz imena ovih dragih dama lepi etiketa površnosti. Nedostatak samopouzdanja i samopoštovanja ih je naveo da ne cene svoj prirodni izgled koji je u većini nabrojanih slučajeva bio pozitivno društveno prihvatljiv i zračio energijom koja je i orlovski nos činila simpatičnim. Umesto da opravdaju svoje postojanje na sceni ove dame su zarad sopstvene sujete, isprovocirane kompleksima ružnih novinara, krenule u nekom totalno drugom pravcu. Čini mi se da ih u starim izdanjima više nikada nećemo videti, jer previše su odmakle da bi se vratile na stari put.

Do sledećeg ponedeljka.


Sestra Slatka je alter-ego svih nas: zgranuta tračevima, na koje opet nije imuna, manipulacijom gledaocima i čitaocima i jeftinim senzacionalizmom. Dovoljno prisutna da čuje i vidi sve i elokventna da to sroči. Njena deviza i poruka čitaocima je: “Ako već ne možeš da pobegneš od plitkih tema, budi iznad njih”.

Comments