Dragi moji, svi se sećamo onih vremena kada su novinari bili strah i trepet. Bez obzira da li je u pitanju bio sočan trač ili kompromitujuće fotografije, zvezdama i zvezdicama ne beše nimalo svejedno kada su bili u žiži interesovanja, a da to nisu želeli.

Prva paparaco fotografija u nas osvanula je pre nekih petnaestak godina. Tada novinar, a danas glavnokomandujući svim javnim serviserima, šetao je Kalemegdanom držeći za ruku par decenija mlađu voditeljku. Kasnije je prešao na još mlađe voditeljke, spekulisalo se čak i o Zaključanoj, a ona na Najvećeg Pop Pjevača. Nedugo potom isti paparaco je uhvatio u razmenjivanju nežnosti pijanistkinju za kojom su svi sekli vene sa tadašnjim najpoželjnijim ministrom. Danas je ona udata za vremešnog veleposednika, a ex ministar je utonuo u zaborav nakon govorkanja da je kleptoman. No, da se na trenutak vratimo u sadašnjost.

Njih dve su bile najbolje drugarice i koleginice. I uopšte nisu iz javnog posla, kako se u ovoj priči očekuje. One su frizerke. Poznavale su tu i tamo pokoju zvezdicu, a jedna od njih se zabavljala sa sinom jednog crnomanjastog pevača, i to je bilo sasvim dovoljno da se i one vinu u estradni vrh. Izblajhale su kose, odsekle šiške, iskvarcovale, i otvorile salon simboličnog naziva “Kod plavuše”. Mušterije su ubrzo nagrnule u vidu Omladanica najpoznatije izdavačke kuće, i desilo se ono što je bilo za očekivati. Prevelika ambicija.

Prva od njih, nazvaćemo je Blajhana, je počela da ašikuje sa Pobednikom Omladinaca, dok je druga, u daljem tekstu Platinasta, bivša devojka od sina crnomanjastog, ovaj poslovni angažman videla kao mogućnost da se vine u sam establišment estrade. Blajhana je videla da od Pobednika nema vajde pošto je počeo da overava sve što se izdaje za žensko, stoga je prešla na Anonimnog. Platinasta se združila sa Omiljenim, i tada su krenuli problemi. Bez obzira što su imale različite ciljeve, prva da se dobro ‘uvali’, a druga da bude poznata frizerka na estradi, a što da ne i šire, ambicija i sujeta ih je dovela do svađe. I to kakve!

“Bivša snajka Crnomanjastog u kres šemi sa Omiljenim!”, vrištala su žuta slova na naslovnici jednog od najtiražnijih tabloida. Naime, Blajhana je u želji da uništi doskorašnju drugaricu i saradnicu pozvala novinara sa kritičnim padežima koji se inače uspinje da bude i pevač i voditelj i izdeklemovala šta da objavi, što je Kritični Padež bez razmišljanja, provere i novinarske etike i uradio. Platinasta je naravno bila očajna jedno vreme, ali ubrzo se vratila zadatku da se popne na frizerskoj lestvici, bar preko ostatka Omladinaca sa kojim je Blajhana nije posvađala. Nakon nekog vremena u drugom tabloidu  je osvanuo naslov “Pobednik i Anonimni u šemi sa Blajhanom frizerkom!”

Pogađate, Platinasta je angažovala novinarku (koja u poslednje vreme voli da se slika, snima i analizira poznate po emisijama, i bude poznatija od njih) da očepi Blajhanu.

Dalji tok priče nas ne zanima previše, ali, šta sve ovo govori?

Svako sa minimumom zdravog rasuđivanja se morao zapitati ko koga zeza kada bi u novinama osvanule fotografije neke estradne umetnice kako izlazi iz đakuzija dok joj pena prekriva bikini zonu, uz prigodan naslov ”Sajka ima dojku za odbojku!” Kao nije znala da je slikaju…alo ljudi, pa nije đakuzi javno kupatilo pa da se gomila ljudi vrzma pored tebe. Ili najjače, kad na snimanju emisije jedna drugoj nameštaju bretelu da ne bi ispao sifon. Mo’š misliti, kolegijalnost! Čak i TV Taraba ima šminkernicu, garderobu ili u krajnjem slučaju toalet gde možeš upakovati celulit i ispadajuće delove tela da te niko ne vidi.

A naslovi ”Ubola prst na pikado dok je po špajzu jurila pekinezera koji je zaturio njen vibrator” su tek priča za sebe. Daj da budem u novine, pa nek košta šta košta, samo nek se piše. Aj samoproklamovanje nekako i da razumemo, ali da ne skrećemo sa teme i vratimo se obračunavanju preko novinara.

Jeste li se nekad zapitali otkud novinarima sadržaj SMS-ova, obično pretnje i prepucavanje? Pa niko normalan ne pokazuje svoj telefon okolo, pogotovo nekom ko bi mogao da propeva? Ili ko je, već antologijski lik, Izvor Poznat Redakciji?

Oni sami, dragi moji, ti celebrity likovi koji nam se ne skidaju sa novina i ekrana, i koji ne biraju načina da se što duže zadrže u žiži. Onda mu potkupljivanje novinara dođe kao sasvim prirodno rešenje. Ako je gladan i žedan napojiš ga u nekom pozerskom kafiću, opet, ako je lik željan slave kao Kritični Padež (tj. ako smatra da je iznad posla i veća zvezda od onih o kojima piše), ubediš ga da ste najbolji drugari, i medijski prostor je tvoj.

Nadam se da su vam sad malo jasnije estradne svađe, nameštaljke i skandali. Skoro sve je fingirano. O tome da mnogi mediji imaju svoje pulene sam već pisala, stoga ne nasedajte na naslove o novom estradnom ratu.

Kada dve obične frizerke imaju po novinara za međusobno obračunavanje, o čemu onda pričamo?

O novinarstvu definitivno ne.


Sestra Slatka je alter-ego svih nas: zgranuta tračevima, na koje opet nije imuna, manipulacijom gledaocima i čitaocima i jeftinim senzacionalizmom. Dovoljno prisutna da čuje i vidi sve i elokventna da to sroči. Njena deviza i poruka čitaocima je: “Ako već ne možeš da pobegneš od plitkih tema, budi iznad njih”

Comments