Mudrost o tome da se suprotnosti privlače, kada je u pitanju ljubavna veza između dvoje ljudi, samo je parola ispod koje leži mnogo dublja mudrost.

Mudraci tvrde da slično privlači slično.

Ali to u suštini ne osporava opažanje privlačenja suprotnosti.

Ovako: Trezven, konzervativan, ambiciozan pravnik, aktivan član stranke, principijelan, privržen tradicionalnim vrednostima, sretne opuštenu hipi devojku, nekonvencionalnu ljubiteljku slobode, punu topline, koja veruje u srodne duše, energiju i kosmičku inteligenciju i nikad nije umesila kolač za slavu (jer i nema slavu), drži se podalje od politike i ljudske i crkvene zakone smatra skučenim, punim manjkavosti i neprimenjivim u sklopu zakona prirode. I njih dvoje se jedno drugom beskrajno zanimljivi. Toliko su različiti, a komunikacija teče tako jednostavno. Nikada nema nesporazuma, uvek uvažavaju mišljenje i stav onog drugog, podržavaju jedno drugo i oboje se oslanjaju na njegov sud, jer je on taj koji rasuđuje i na njen osećaj, jer je ona povezana sa izvorom intuicije i simbola.

On je sav na zemlji (i verovatno je neki zemljani znak u horoskopu), a ona je sva eterična (i verovatno je neki vazdušni znak), ali njih dvoje nemaju nikakvu potrebu za izradom uporednog horoskopa, kako bi shvatili da to što ih je spojilo nije puko privlačenje suprotnosti.

par 1393357058 28122 Sile ljubavi: On je sav na zemlji, a ona je sva eterična

Spojila ih je potreba za celinom.

On, izraziti predstavnik razuma, upravljač stavovima i čuvar neprolaznih vrednosti, nije zadovoljan svetom koji ga okružuje. Njemu naizgled slični, često puta su pali u njegovim očima. Nisu se pokazali kao stubovi normalnosti i stabilnosti, nego su ispoljili razne slabosti karaktera, bilo da previše piju, ne poštuju žene, a vole da se kurvaju, ili menjaju mišljenje i odanost za novac. Grubost sveta u kome živi upućuje ga da razmišlja o tome da taj svet nije kompletan. I baš dok je intenzivno tragao za onim što bi njegov unutrašnji svet oplemenilo, jer je trezven i svestan da malo toga drugog može da učini da bi oplemenio okruženje, sreo je nju.

Kao zrak sunca iz oblačnog neba, kao čaša izvorske vode po vrelom danu, kao visibabe pod snegom, tako mu je prijala. Naivna, kao da je stvarno rođena u cvetnom polju, otvorena kao knjiga, impulsivna kao vetar, puna poverenja sa znakom pitanja u očima, osmehom na usnama, srcem u rukama. Oslonjena na njegovo rame, postavlja mu ozbiljna pitanja, sluša ga i upija, a onda potpuno ushićeno vikne vidi! pokazujući neki sasvim poseban oblak, sa jednim okom i kljovom, jer to je znak, to je potvrda, nebo se slaže sa onim što joj je govorio.

large 13 Sile ljubavi: On je sav na zemlji, a ona je sva eterična

I to je cela slika. Razum i nebeske sile, udružene kroz srca željna da upiju plemenitost, da razumeju svet, da uzmu najbolje od svega i da jedno drugom daju najbolje od sebe.

Koliko su oni, zapravo slični! Koliko su potrebni jedno drugom, da dopune sliku, da upotpune informaciju, da donesu zemaljske i nebeske darove jedno drugom, da ih zajedno otpakuju, raduju im se i čude. Da kažu jedno drugom čekaj, vidi, hajde sad, ti to možeš, pokaži mi, nauči me, zagrli me, budi tu, jer je samo tako svet ceo.

Konzervativnost želi da nauči slobodu, sloboda želi da prihvati konvencionalnost. Trezvenost traži zanos, zanosu treba smirenje.

A srca koja najviše od svega vole istinu i hrabrost traže vatru ljubavi, da bi istrajala u izgaranju.

I tako, suprotnosti se privlače da bi jedna drugu dopunile, podučile, iscelile, oplemenile. Jer su im suštinske težnje slične. Jer nose energiju učenja, razvoja, razumevanja.

Jer su hrabri, a najhrabriji su oni koji se ne boje istine.

Izvor fotografija: kurir-info.rs, telegraf.rs, weheartit.com


Aleksina Đorđević

Comments