Hot topics

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Rick Owens – Iggy Pop modnog dizajna

Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

SS20 Favourite: Punđa koja je obeležila #streetstyle izdanja tokom nedelja mode

Modna retrospektiva: Priče koje se kriju iza svake Dior Couture kolekcije Johna Galliana

Novi minimal: Umeće dekorisanja enterijera po ugledu na poznate influensere

10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

1/2

Tokom ove jeseni međunarodna nezavisna kinematografija donosi neke odlične filmove, koje ne treba da propustite. Evo vašeg vodiča kroz najbolja ostvarenja.

For Sama

For Sama je jednostavno jedno od najmoćnijih, najdirljivijih i najvažnijih filmskih ostvarenja u poslednjoj deceniji. Režirali su je nagrađivani filmski autori Waad al-Kateab i Edward Watts, a priča prikazuje iskustvo jedne žene u ratu, to je lična i epska priča sam autorke Al-Kateab, koja se zaljubljuje, udaje i rađa, dok svuda oko nje eskalira kataklizmički sukob, tokom pet godina ustanka u Alepu u Siriji. “Nisam mogla da se povučem iz najgore pogođenih delova Alepa. Bila sam razapeta između novinarke kakva želim da budem i žene koja u celoj priči učestvuje i o njoj svedoči”, rekla je ona.

Honeyland

U zabačenom makedonskom selu, Hatidže se brine o svojoj majci, psima i mačkama i rojevima divljih pčela, koje se nastanjuju u ručno pravljenim košnicama, duboko u obroncima planina. Honeyland dokumentuje život jedne žene koja se bori za opstanak suprotstavljajući svoje napore za održanje ekološke harmonije, svetu industrije. Ovo je veoma emotivna i vizuelno zapanjujuća priča, koja na poetičan i kontemplativan način poziva publiku da preispita svoj odnos prema svetu prirode.

The Goldfinch

Adaptacija najprodavanijeg romana Donne Tartt, koji je osvojio Pulicerovu nagradu za fikciju 2014. godine i medalju Andrew Carnegie za izvrsnost u fikciji, Goldfinch obećava buran i uzbudljiv filmski ep. U režiji dobitnika BAFTA-e u Bruklinu, Johna Crowleya, priča prati junaka Thea Deckera od njegove trinaeste godine, kada je njegova majka stradala u bombaškom napadu na Metropoliten muzej. Ovaj tragični događaj menja tok njegovog života i šalje ga na dirljiv put tuge, osećanja krivice, ponovnog otkrića, iskupljenja i ljubavi.

Mystify: Michael Hutchence

Putovanje u srce i dušu svetski poznatog pevača grupe INXS, Mystify je istraživanje o složenosti stidljivog čoveka, koji je veći deo svog života proveo u žiži javnosti. Od početaka u njegovom narušenom porodičnom životu, preko uzdizanja njegove zvezde do dubine pada, nakon čudne nesreće u Kopenhagenu, film prikazuje dirljivu borbu jednog čoveka sa ličnim i profesionalnim kolapsom.

Recorder: The Maion Stokers Projekt

Маrion Stokers bila je bibliotekarka i kolekcionarka računara i aktivista – ljubiteljka Star Treka, koja je odlučila da snima emitovanje TV vesti tokom 30 godina. Ovaj kaleidoskopski dokumentarac Matta Wolfa istražuje njenu opsesiju i ubeđenje da će masovni mediji preusmeriti misli gledalaca, zajedno sa bogatom zaostavštinom njene amaterske arhive.

County Lines

Uznemirujuća drama Henryja Blakea o četrnaestogodišnjem londonskom dečaku, koga trgovci drogom koriste za prenošenje droge širom zemlje. Odlično komponovan film, snažna i uznemirujuća priča, suočavanje sa nasiljem i mladi talenat Conrad Khan.

Editors choice