Pisali smo već o anti-bebi pilulama i tome da su one za mnoge žene nezaobilazne. Iako retko koja žena voljno pristaje na hormonalnu terapiju – svakoj se život promeni kada to učini. Mnoge žene se suočavaju sa velikim promenama u izgledu, a to je jedna od stavki koje često spominjemo – jer je to nešto što je moguće videti golim okom.

Ono što, međutim, ne spominjemo tako često je činjenica da se hormonalna terapija igra upravo sa našim hormonima. Pojedina istraživanja ukazuju na to da se dešava da žene, dok su na hormonalnoj terapiji, imaju potpuno drugačiji ukus – kada su muškarci u pitanju. Kada više ne piju anti-bebi pilule, dešava se da ženama više nisu privlačni muškarci sa kojima su bile dok su pile terapiju. Zar to nije strašno?

Ukoliko ste, međutim, bile na anti-bebi pilulama i sada prekidate terapiju – vaše telo će biti veoma zbunjeno. Naravno, možete da se potrudite da sebi olakšate proces i da se pridržavate određenih stvari koje vam mogu pomoći. Telu će, naravno, biti potrebno malo više vremena da se navikne na velike promene kao što su ove, ali samo polako.

Pročitajte i ovo: Ako vam nedostaje vitamina C, ovo su raznovrsne namirnice koje bi trebalo da uvedete u svoju ishranu

Konzumirajte hranu koja će vam u tome pomoći

U našem telu je sve povezano. Jasno je da emocije mogu mnogo da utiču na naš fizički izgled i na naše ponašanje. Isto tako – ishrana je u tome mnogo bitna. Potrebno je da konzumiramo namirnice koje su pune vitamina B, pogotovo vitamini B-12 i B-6. Naravno, uz vitamine unosite i dodatne količine minerala kao što su magnezijum i cink. Kada unosimo anti-bebi pilule u organizam, naše telo nas nekad zavara da imamo dovoljno vitamina i minerala, ali to nije tako. Zato, kada prestanemo da ih unosimo, saznamo da nam nedostaju.

Manjak minerala i vitamina može da dovede do toga da vaše telo potpuno padne, jer mu se sve dešava veoma brzo. Ti nedostaci mogu da učine da se jednog dana probudite i više ne prepoznajete sebe i svoje telo. To je česta pojava, žene sve više pričaju o tome – zbog čega moramo da se međusobno edukujemo.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели KAYLA SEAH (@kayla_seah)

Pobrinite se da unosite dovoljno probiotika i zdravih bakterija koje će da vaš stomak održavaju zdravim. Kada prestanemo da uzimamo hormonsku terapiju, to zaista utiče na čitav naš organizam. Zato žene često imaju probleme sa stomakom i netoleranciju na određenu hranu kada počnu ili prestanu da piju anti-bebi pilule.

Manje stresa

Ovo bi trebalo da bude nešto što stalno ponavljamo sebi, ali, naravno, vodimo živote koji su ispunjeni stresom i mnogo je teško da se od toga izolujemo. Stres utiče na sve, a najviše na neispavanost. Zato, pobrinite se da dovoljno spavate, jer ćete odmah primetiti da vam je telo neispavano, što je isto posledica prekidanja hormonalne terapije. Pored spavanja, stres možete da redukujete i meditacijom, jogom i čajevima koji su namenjeni za smirivanje.

Potrudite se da se fizički aktivirate

Ovo je možda najteži deo jer će vas telo ubeđivati upravo u suprotno – da želi da odmara. Pojedine žene imaju problema sa nesanicom kada prestanu da piju hormonalnu terapiju, dok se drugima stalno spava. Svako se sa ovim problemom drugačije suočava. Onda kada osetite da se vaše telo predaje i da samo želite da spavate – pokušajte da se oduprete tom osećaju i potrudite se da se aktivirate, pa makar to bila i samo šetnja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Cosabella (@shopcosabella)

Sve više saznajemo o tome kako anti-bebi pilule utiču na organizam žene, i strašno je što se to dešava toliko decenija kasnije, dok su žene u međuvremenu konzumirale ove tablete i mislile da sa njima nešto nije u redu. Stalno nam govore da smo previše emotivne, da prenagljujemo, a zaboravljaju da oni najviše utiču na naš disbalans.

Pročitajte i ovo: Ovo su najpopularniji TikTok trendovi u ishrani

Naslovna fotografija: instagram.com/shopcosabella

Milica Antić

Comments