Filmski festival “Slobodna zona” će obradovati gledaoce kraj malih ekrana prikazivanjem filmova koje je na prošlogodišnjem festivalu publika izabrala za najbolje. Tokom oktobra, svake nedelje u 22.35h u susret novom izdanju festivala, na Studiju B će biti prikazana četiri filma koja su prošle godine osvojila simpatije publike.

U nedelju 7. oktobra u 22.35h prikazujemo pobednički film sa prošlogodisnjeg izdanja festivala: “Deponiju” (Waste Land) Lusi Voker (Lucy Walker). Nežna i blistava apoteoza o ljudskom dostojanstvu i smislu za radost pred jednostavnom činjenicom da se postoji, pa makar to bilo i u najnehumanijim uslovima.

Sniman skoro tri  godine, film “Deponija” prati poznatog umetnika Vika Muniza (Vik Muniz) na putu od njegove kućne baze u Bruklinu do rodnog Brazila i najveće svetske deponije smeća, Žardim  Gramačo, koja se nalazi na periferiji Rio de Žaneira.

DEPONIJA 01 Slobodna zona na Studiju B: Deponija

Dokumentarni film "Deponija"

Tamo fotografiše eklektičnu grupu katadoresa – samozaposlenih sakupljača materijala za recikliranje. Munizov inicijalni cilj je bio da “naslika” katadorese sa đubretom. Dok oni pomoću đubreta stvaraju umetničke slike po motivima Vikovih fotografija, film otkriva i ponos i očaj katadoresa, dok zamišljaju bolji život za sebe i svoje najbliže. Reditelj Lusi Voker i ko‐reditelji Žoao Žardim (João Jardim) i Karen Harli (Karen Harley) maju odličan uvid u ceo proces i, na kraju nude uznemirujuće dokaze o preobražajnoj moći umetnosti i alhemiji ljudskog duha.

Lusi Volker Slobodna zona na Studiju B: Deponija

Lusi Volker, rediteljka filma "Deponija"

Lusi Voker je odrasla u Londonu. Režijom se počela baviti u pozorištu u srednjoj školi, a nastavila kao student na Univerzitetu Oksford, gde us njene predstave osvajale prestižne nagrade Dramskog društva Univerziteta Oksford. Diplomirala je kao najbolja u klasi, a zatim dobila Fulbrajtovu stipendiju za pohađanje postdiplomskih studija na filmskom programu Univerziteta u Njujorku. Dok je živela u Njujorku, noću je radila kao muzičar i DJ. U to vreme je upoznala i Mobija (Moby), autora muzike za film “Deponija”.

Comments