Emotivna inteligencija ne znači samo empatiju, već pre svega svest o svojim emocijama, upravljanje njima i postavljanje zdravih granica. Ovo su osnovne smernice emotivne inteligencije.

Svesnost osećanja

Emotivna inteligencija zahteva stalno prisustvo i pažnju – unutar sebe. Svest o sopstvenim osećanjima dovodi do njihovog razumevanja, što dovodi do uvažavanja i razumevanja osećanja drugih. Emotivno inteligentne osobe svesne su i kako njihova osećanja utiču na okolinu i nastoje da razum usklade sa osećanjima, kako bi ih kanalisali bez lošeg uticaja na druge.

emotivna inteligencija 2 e1581692718707 Smernice emotivne inteligencije

Visok stepen empatije

Razumevanje tuđih osećanja je sposobnost stavljanja sebe u nečiju situaciju – i nedonošenja zaključaka, dok se nečije ponašanje ne razmotri iz šire perspektive. Emotivno inteligentne osobe lako mogu sebe da zamisle u tuđoj koži i situaciji i da pokažu razumevanje i prihvatanje, tamo gde emotivno ograničeni površno zaključuju i osuđuju.

Odgovornost za sopstvena osećanja

Za svoja osećanja sami smo odgovorni – ona su deo našeg reagovanja na druge, ali ako drugi u nama izazivaju pozitivna ili negativna osećanja, taj odgovor je do nas, a ne do njih. Emotivno inteligentne osobe nikada ne krive druge zato što se loše osećaju.

Comments