Integritet

Emotivna inteligencija deo je integriteta osobe koja je samosvesna i odgovorna, ne traži izgovore zauzimajući poziciju žrtve i lako uspostavlja stabilnost, kada je izbačena iz koloseka (izdajom, odbijanjem, suočavanjem sa tuđom negativnošću).

Bez samosažaljenja i samozadovoljstva

Pošto su svesne sebe i prihvataju svoju odgovornost za svoja osećanja, emotivno inteligentne osobe imaju pozitivan stav prema životu, ne podležu samosažaljenju i retko se žale drugima. Takođe, ne podležu pasivnom samozadovoljstvu, jer imaju aktivan stav, spremne su da iskorače iz zone komfora, da rade na sebi i stalnom osvešćivanju podsvesnih sadržaja.

emotivna inteligencija 1 Smernice emotivne inteligencije

Potraga za uzrokom

Osvešćivanje nekog osećanja i njegovo prihvatanje nije dovoljno – da bi se destruktivni obrasci prevazišli, potrebno je pronaći uzrok, shvatiti kada i kako je došlo do formiranja ograničavajućeg obrasca, a zatim primeniti to saznanje u praksi.

Biranje sopstvenih bitaka

Emotivno inteligentne osobe nastoje da pronađu mirna rešenja neprijatnih i konfliktnih situacija, veoma su taktične i umeju da pregovaraju. One neće gubiti energiju u svađama i sukobima, ali neće bežati od njih, ukoliko ništa osim direktne konfrontacije ne pomaže. Zauzeće se za sebe i reći NE, smireno i razumno, zastupajući ono što je za njih istinito i važno.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments