Projekat „Sound Development City“ je tronedeljna umetnička ekspedicija između dva evropska grada, koju je 2012. godine pokrenula organizacija „Sound Development“ iz Ciriha, sa ciljem da podstakne kreativnu slobodu autora koji se izražavaju u različitim umetničkim disciplinama. Ove godine ekspedicija se odvija između Beograda i Atine u periodu od 9. do 27. septembra, a u njoj učestvuje 13 međunarodnih umetnika. Sedište ekspedicije u Beogradu će biti u Galeriji 12 HUB, dok će to u Atini biti prostor Synergy-o. Projektne aktivnosti u Beogradu traju od 9. do 15. septembra.

Međunarodni žiri koji su činili: Milica Pekić (Galerija 12 HUB, Beograd), Poka-Yio (Atinsko bijenale, Atina), Esther Eppstein (Message Salon, Cirih), Andreas Finke (Sound Development, Cirih) i Martin Heller (Heller Enterprises, Cirih) odabrao je 13 učesnika iz 11 zemalja, a pristigle su 502 prijave iz 63 zemlje. Konkurs je bio otvoren za umetnike iz celog sveta i iz svih oblasti umetnosti.

Milica Pekić, kustoskinja i članica žirija govori o formatu ekspedicije: „Ekspedicija daje sjajnu priliku umetnicima da zajedno rade u novom okurženju, koje može da inspiriše i podstakne na nova iskustva. Takođe nudi podsticajan model rada, intenzivan period posvećen isključivo istraživanju, saradnji i stvaranju.”

01 SDC2014 SilenWalk Helsinki Sound Development City 2015“: Međunarodna umetnička ekspedicija od Beograda do Atine
Comments