Film “Crni labud” (Black Swan) prikazan je na 39. FEST-u, bio je šest nedelja najuspešniji u bioskopima širom sveta, a glavna glumica, Natali Portman (Natalie Portman), za ulogu mlade balerine osvojila je, između ostalog, i Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu. Glavne uloge, osim Natali Portman, tumače Mila Kunis (Mila Kunis), Vensan Kasel (Vincent Cassel ) i Vinona Rajder (Winona Ryder)

slike zvezde ljudi strani 1 portman 876793559 Spoj muzike i baleta: “Crni labud”

Natali je osvojila Oskara za najbolju glumicu

“Labudovo jezero” je najzahtevnija plesna partitura klasičnog repertoara i zahteva protagonistkinju koja poseduje nevinost i ljupkost Belog labuda, ali sa druge strane mora biti i arogantna i prevtrljiva kako bi na odgovarajući način predstavila Crnog labuda.

“Labudovo jezero” napisao je Čajkovski (Пётр Ильич Чайковский), a njegova žena zvala se Antonina (Антонина) i patila je od mentalnog poremećaja, te se pretpostavlja da je ona bila nadahnuće za ovo sjajno, ali i duboko psihološko delo.

Nina (Portmanova) je balerina njujorškog baleta. Kao i većina balerina, potpuno je predana profesiji. Živi sa opsesivnom majkom Erikom (Heršijeva), inače bivšom balerinom, koja potpuno guši Ninu. Kada umetnički direktor baleta, Tomas Liroj (Kasel), odluči da zameni glavnu zvezdu, primabalerinu Bet Mekentajer (Rajderova), u toku priprema za premijeru “Labudovog jezera”, Nina postaje njegov prvi izbor.

Međutim, Nina ima i konkurenciju u liku nove balerine Lili (Kunisova), koja je takođe zadivila Liroja. Nina očajnički želi ulogu za koju je mnogo žrtvovala, ali nije sigurna da li može da iznese oba labuda na podjednako dobar način.

Film prikazuje kako ranjiva devojka pod pritiscima polako tone u psihozu. Scene koje dočaravaju njene halucinacije odlično su snimljene. Realnost u toku filma polako nestaje i biva zamenjena fantazijama, proganjanjima, strahovima. U filmu je dosta naglašena seksualna nota, a divlji seks Nine i Lili sasvim se sigurno visoko kotira na listi muških fantazija. Nina posle tog događaja, za koji inače sumnja da li se uopšte dogodio, shvata da savršene umetnosti nema bez emocija, kao ni bez boli i patnje. Razbijena je porculanska figurica balerine. Tada dolazi do Ninine transformacije koju direktor želi od samog početka – spremna je za ulogu Crnog labuda.

Na kraju filma shvatamo da je realnost strašnija od bilo koje halucinacije.

Ovaj film je bio najpopularniji u 2010, imao je pet nominacija za Oskara, četiri za Zlatni globus i 12 nominacija za nagradu BAFTA.

Natali Portman je za ulogu u ovom filmu osvojila:

– Oskara za najbolju glavnu glumicu,

– Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (drama),

– nagradu BAFTA za najbolju glavnu glumicu,

– nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju glavnu glumicu,

– Nagradu filmske kritike za najbolju glavnu glumicu.


Marina Marinković ne može da zamisli dan bez smeha, muzike, sarkazma i prijatelja. Voli Španiju, modu, mamu, poeziju i prozu, dobru organizaciju i Vlada Georgieva. Planira da se bavi novinarstvom kad poraste.

Comments