Svi znamo da jesen znači i spooky jesenji filmovi, i da je Halloween time, te nema boljeg osećaja kad se sami ili sa nekim ušuškate pod ćebe, sa velikom šoljom kakaa sa šlagom ili čajem, uz jedan dobar strašni film. Kada bih morao da vam kažem koliko sam horor i triler filmova i serija pogledao, mislim da bi naspram “običnih”, taj broj bio više od 90 posto. Kao neko ko je pogledao gotovo sve strašno što postoji, imam šta da vam prenesem i preporučim za gledanje.

Pred nama je još mnogo dana do kraja oktobra, tako da imate i više nego dovoljno vremena za scary movie night. U ovoj listi naći ćete sve od kultnih klasika, do novijih bioskopskih i online izdanja, tako da ništa neće ostati zaboravljeno i nespomenuto.

Scary Stories to Tell in the Dark

Ovaj film sam odgledao u bioskopu, nakon premijere, i moram da priznam da je bio iznenađujuće dobar. Znam da postoje i oni koji se kunu u knjigu po kojoj je ovaj film napravljen, i da su bili zadovoljni adaptacijom na platnu. Sve u svemu, ako niste upoznati sa ovim filmom, ovo je veoma zanimljiv skup različitih strašnih priča koje su na magičan način, uz pomoć kostima, vizualizovane u jedan horor film. Možda za pojedine i nije previše strašan, ali ako niste navikli da gledate horor filmove, onda možda gledajte sa jednim okom zatvorenim?

Ovo je film koji je ipak namenjen nešto mlađoj publici, ali je savršen ako želite da gledate horor bez mnogo jump scareova i iznenadnih momenata koje ne možete da svarite. Trenutno ga možete pogledati na Netflixu.

Pročitajte i: Vizuelna katarza – film “Tamo gde rakovi pevaju”

Halloweentown

Kako da govorimo o spooky filmovima, a da ne pomenemo “the OG” strašni film – Halloweentown? Predstavlja jedan od esencijalnih filmova koje prosto morate odgledati u toku meseca oktobra, bilo da volite strašne filmove ili ne. Trenutno ga možete odgledati na Disney+.

The Nightmare Before Christmas

Možda će mnogi od vas odmah pomisliti da je ovo božićni film, ali saslušajte nas… Svako ima pravo na svoje mišljenje, i mi mislimo da ovo može da bude i spooky jesenji film. Ako možete nekada da uhvatite ovaj film u bioskopu, poput “Zvezde”, preporučujem vam da odete, jer je to veoma magično iskustvo pred otvorenim nebom. Inače ga možete pogledati na Disney+ platformi.

 The Blair Witch Project

Ovo je jedan od onih filmova koji vam ledi krv u žilama. Ako niste navikli na ovakvu tematiku, onda vam preporučujemo da ga ne gledate sami. Možda ste već čuli za ovaj film, jer je u jednom trenutku bio vrlo popularan, a ako ga niste pogledali, ono što morate da znate je da su u pitanju tri osobe koje su odlučile da naprave film u jednoj šumi, gde postaju meta nepoznatog identiteta.

 Orphan

Verujemo da je većina horor fanova čula, a verovatno i gledala Orphan film iz 2009. godine. U pitanju je film koji prikazuje priču “male devojčice” koja se infiltrirala u porodicu, nakon što je ćerka te porodice nestala. Ovaj kultni film je dobio svoj nastavak ove godine, koji se zove Orphan: First Kill, koji takođe toplo preporučujem da pogledate, ako vas zanima čitava pozadinska priča iza misteriozne devojčice koja ubija.

The Witch

Nema tako zanimljivog filma kao klasične period drame koja prati priču devojčice koja otkriva da je veštica. Mogao bih iznova i iznova da gledam takve filmove, i mislim da mi nikada ne bi dosadili. The Witch je upravo jedan od takvih filmova, a da ne govorim o tome da glavnu ulogu igra Anya Taylor-Joy. Ono što ovom filmu još više doprinosi je i čitava atmosfera, set dizajn, boje i art direkcija kadrova koji zaista proizvode jednu jezivu atmosferu.

Hereditary

Ovo je zasigurno jedan od najbolesnijih filmova koje sam mogao da pogledam, a gledao sam mnogo takvih. Najgore od svega je što sadrži previše realističnih scena koje nikada u životu ne biste želeli da vidite, ali ste ih ovde dobili na tacni. Ipak, ako ste u moodu za nešto veoma strašno, onda pogledajte ovaj dugački horor masterpiece.

Pročitajte i: 7 novih Netflix serija koje možemo gledati u oktobru

Naslovna fotografija: instagram.com/axghoststory

Nenad Grubanoski

Comments