Hot topics

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Da se u 15. veku slavio Dan žena, Lizabeta Mini (Lisabetta Mini) sa danom zakašnjenja dobila bi najlepši poklon te 1451. godine. Taj dar majčinstva podario joj je suprug Ser Nastagija (Ser Nastagio), firencijski beležnik. Tako je bračni par Vespuči (Vespucci) dobio trećeg sina Ameriga (Amerigo).

Sudbina nije u prvi mah predodredila Ameriga da završi kao prvi čovek palube. Problem nije bio obrazovanje. Čak naprotiv. Maestro mu je bio ujak Đorđo Antonijo Vespuči (Giorgio Antonio Vespucci), firentinski kaluđer. Iako su njegova starija braća otišla na dalje školovanje na univerzitet u Pizu, Amerigo je prihvatio posao trgovca. Zaposlio se kao službenik i radio za porodicu Mediči (Medici) čija je glava kuće bio Lorenco de Mediči (Lorenzo de Medici).

Slika 121 Srećan rođendan, Amerigo Vespucci!

Neplanirani pustolov

Kao odgovoran radnik, Vespuči je zadobio Lorencovo poverenje, te ga ovaj u martu 1492. godine zadužuje da nadzire rad zaposlenih koji su bili sumnjičavi da ne obavljaju posao po propisu. Lorencova sigurnost u Ameriga bila je tolika da ga on šalje u Kadis u Španiju da se brine o nadgledanju funkcionisanja trgovine.

Te godine, namenjene za otkriće Indije, španski biskup Huan Rodriges de Fonseka (Juan Rodríguez de Fonseca) raskinuo je ugovor sa Kristoferom Kolumbom. Ugovor je podrazumevao da će samo Kolumbo ići u ekspedicije. Međutim, biskup počinje da nudi tu priveligiju i drugima. Tako prilika da plovi morima i okeanima dospeva do Ameriga. On je bio izvršilac italijanskog trgovca Đanota Berardija (Giannotto Berardi). Kao njegova desna ruka opremio je čak 12 brodova koji su bili spremni da se upute za Indiju.

Slika 211 Srećan rođendan, Amerigo Vespucci!

Vespuči skamenjen u mermeru

Tačno pet godina kasnije Vespuči se otiskuje od španske obale ka “indijskoj”. U sledećoj ekspediciji shvata da su i on i “pronalazač” “Indije” bili u zabludi. Prvo tlo na koje je kročio posle dužeg “talasanja” okeanom bila je današnja Gvineja. Krenuvši južnije postao je prvi Evropljanin koji je ugledao ušće Amazona. Ovim otkrićem zaključio je da ovo parče Zemlje ne može da bude Indija. Ova zemlja se proteže više nego što bi trebalo Indija da se prostire. Vraćajući se kući majci Evropi sa “ekskluzivnim” vestima, uspeo je usput da otkrije reku Orinoko i ostrvo Trinidad.

Njegovo treće prekookeansko putovanje ujedno je bilo i portugalsko. Pisao je kako ima namere da se opet uputi zapadno od Azije kao i 1499. godine. Tako dospeva do današnje pete najveće države na svetu – Brazila. Radoznalo lutajući sve južnije gazi i po površini Rija de Ženeira. S obzirom na to da je toliki deo istočne južnoameričke obale prešao nije ni bio svestan da je prvi ugledao Rio de la Platu. Poslednju četvrtu plovidbu, takođe pod portugalskom krunom, započeo je 1503. godine, a završio naredne 1504.

Slika 36 Srećan rođendan, Amerigo Vespucci!

Putanja Amerigovog broda

Amerigo Vespuči smatrao je da Novi svet, kako ga je on latinski nazivao Mundus novus, mora biti ugnježden između Evrope i Azije. Kako se sve više pričalo o novootkrivenoj zemlji, Amerigov značaj postepeno je rastao. Nemački kozmograf Martin Valdzemuler (Martin Waldseemüller) predložio je u delu “Uvod u kozmologiju” da se četvrti deo sveta koji je Vespuči otkrio nazove u njegovu čast Amerikom, jer i Evropa i Azija imaju ženska imena. Ime se u početku koristilo samo za Južnu Ameriku, dok je vremenom preneseno i na sav zapadni svet.

Slika 45 Srećan rođendan, Amerigo Vespucci!

Čovek po kome je “krštena” Amerika

Maldzemuler je nacrtao i mapu Novog sveta u 12 odeljaka. Karta se više od tri i po veka nalazila u vlasništvu nemačke plemićke porodice. Kongresna knjižica, koja sadrži najznačajnije svetske mape i atlase otkupila je ovu kartu 2003. godine i tako praktično dobila vlasništvo nad američkim “listom iz matične knjige rođenih”.

Čovek koji je karijeru moreplovca započeo u Sevilji, učesnik na pripremanju brodova za ekspediciju Kristofera Kolumba, vođa španske pomorske ekspedicije od 1499. do 1500. godine, značajan podjednako i španskoj i portugalskoj srednjovekovnoj istoriji umro je u 65. godini u neznanju da nije Amerika u sredini, već da se Azija nalazi među Evropom i Novim svetom.

Slika 54 Srećan rođendan, Amerigo Vespucci!

Mapa Amerike okružena Kolumbovim, Vespučijevim, Magelanovim i Pizarovim portretima


ApoMaja – Piši kao što osećaš, govori kako misliš i ureži osmeh u svoj duh.

Editors choice