Gabrijel Koko Šanel (Gabrielle Coco Chanel) rođena je 19. 08. 1883. godine u gradiću Saumur u Francuskoj. Priča ove neverovatne žene podseća na bajku, kojoj je život podjednako servirao i sreću i tugu. Imala je veoma teško detinjstvo, usled rane smrti majke i nezainteresovanosti oca, poslata je u sirotište, nakon čega se oprobala u nekoliko zanimanja, uključujući i pevanje po noćnim klubovima. U jednom od njih je dobila nadimak Koko (Coco) i upoznala muškarce iz visokog društva, koji će joj pomoći da ostvari svoje snove u svetu mode. Njen put ka onom što je postala i ostala, do danas, nije bio nimalo lak.

slika 253 Srećan rođendan, Coco Chanel

Njen prvi veliki uspeh u svetu mode bilo je kreiranje šešira

“Moda je prolazna, stil je večan” – ovo su čuvene reči Koko Šanel, u kojima se ogleda srž celog njenog stvaralaštva. Nikada nije pratila trendove, želeći da se uklopi, ona ih je uspostavljala. Iako mnogo puta osporavana, ostala je uvek buntovna i svoja, plasirajući jednostavnost, kao simbol otmenosti. Počela je tako što je kreirala izuzetno neobične šešire u to vreme, koji su privukli pažnju žena iz visokog društva Pariza. Ipak, najveći preokret u svetu mode napravila je u toku i posle Drugog svetskog rata, kada je počela da kreira garderobu za žene. Nedostatak materijala i manjak kreativnosti svojih konkurenata preokrenula je u svoju korist, iskoristivši žersej koji je tada bio jedini dostupan materijal, jer su se od njega pravile uniforme. Spojivši lepo i praktično, ona oslobađa žene korseta i drugih modnih stega, kreirajući garderobu po uzoru na muške uniforme. U kombinaciji sa interesantnim aksesoarima koje je volela (višeslojne ogrlice, broševi, lančići), ove jednostavne odevne kombinacije dobile su notu sofisticiranosti.

cc31 Srećan rođendan, Coco Chanel

Svaki detalj pažljivo odabran, a ipak sve deluje tako jednostavno

Iako su svi u početku bili skeptični na tako veliki preokret u odevanju, ovaj stil se vrlo brzo proširio na ceo svet i zauvek vinuo ime Chanel u anale svetske modne scene. Vremenom se rodila kreacija, koja je danas poznata kao čuveni kostim Chanel i nezamislivo je da jedna osoba od stila ne poseduje ovaj odevni komad, kao i parfem “Chanel No.5”, koji nakon svih ovih godina, s pravom može nositi titulu “parfem za sva vremena”.

fotka 4 Srećan rođendan, Coco Chanel

I sama se najbolje osećala noseći svoje kostime, a gotovo da nije bilo situacije u kojoj je viđena bez cigarete

Dokaz da su ovu talentovanu ženu nadživela njena dela i da je zauvek ostavila svoj pečat u istoriji mode jeste i mala crna haljina. Toliko jednostavna, ali posle Koko Šanel, ponela je epitet večna. Po mišljenju dizajnera, ona je u deset must have odevnih predmeta u ormanu svake žene. Haljina koju Odri Hepbern (Audrey Hepburn) nosi u filmu “Doručak kod Tifanija” (Breakfast at Tiffany’s) je možda i najpoznatija mala crna haljina ikada, kreirana od strane Živanšija (Hubert de Givenchy), što govori koliki je respekt uživala i od strane svojih kolega.

slika 524 Srećan rođendan, Coco Chanel

Čuvena fotografija Odri Hepbern iz filma “Doručak kod Tifanija”

Nikada se nije udavala, niti imala decu. Ipak, njen ljubavni život nije nimalo bio dosadan. Povezivali su je sa mnogim muškarcima, ali ona je uvek govorila da je ljubav njenog života bio Boj Kapel (Arthur Boy Capel), engleski plemić sa kojim je devet godina bila u strasnoj vezi, a koji joj je umnogome pomogao da postane to što jeste. On je, nažalost, tragično izgubio život u saobraćajnoj nesreći, što je ona izuzetno teško podnela. Pored njega, pominje se i kratka, ali strasna avantura sa oženjenim ruskim kompozitorom, Igorom Stravinskim (Igor Stravinsky). Jedan od ružnijih događaja koji joj se desio, bilo je proterivanje iz zemlje zbog optužbe da je bila nemački kolaborant za vreme Drugog svetskog rata. Ipak, kada je rat prošao, vratila se u svoju zemlju jača nego ikad i nastavila da oduševljava svojim kreacijama.

Slika 638 Srećan rođendan, Coco Chanel

Karl Lagerfeld je čovek za koga je verovala da će dostojno predstavljati ime Chanel

Za Koko Šanel možemo reći da ne samo da je bila neverovatno talentovana, već je bila veoma pronicljiva i sposobna poslovna žena. Njeno ime se i dan-danas izgovara sa velikim poštovanjem. Ceo životni vek provela je stvarajući, pa je tako i umrla, pripremajući svoju oproštajnu kolekciju. Ljubav prema onome što je radila učinio je da doživi duboku starost, umrla je 1971. godine u Parizu, u svojoj osamdesetsedmoj godini života. Po njenoj želji, na čelo kompanije došao je Karl Lagerfeld (Karl Lagerfeld), koji je na tom mestu i danas.

Izvor fotografija: Womenhistory, Gossipdress, Cocoat5, Catchcoco, Luxuo


Sofija Mićović završava Fakultet za medije i komunikacije. Voli mogućnosti koje nam savremeno doba pruža u komunikaciji, ali se ne odriče ni onih starih. Filantrop, avanturista, sanjar, hedonista. Planira da obiđe celu zemaljsku kuglu i nauči što više jezika, a večiti optimizam koristi da svet učini boljim mestom za život.

Comments