Kanadska pevačica i pijanistkinja, Dajana Kral (Diana Krall), jedna je od najvećih džez diva današnjice. Ova atraktivna plavuša poznata je po baršunastom kontraaltu i melanholičnim izvođenjima džez standarda. Do danas je objavila ukupno 11 studijskih i tri koncertna albuma. Osvojila je pet Gremi nagrada, njeni albumi prodali su se u 16 miliona primeraka širom sveta. Pre tri godine i mi smo imali priliku da je slušamo na koncertu u Sava Centru.

SLIKA 1 Diana Krall Srećan rođendan, Diana Krall!

Kraljica savremenog džeza, Dajana Kral

Rođena je 16. novembra 1964. godine u Nanaimu, u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija. Od detinjstva je bila u dodiru sa muzikom, pošto je njen otac Džim (Jim) voleo da svira klavir u kući, a majka Adela (Adella) je pevala u lokalnom horu i volela rokenrol i kantri. Ima sestru Mišel (Michelle), koja je u kanadskoj konjičkoj policiji. Dajana je počela da uči da svira klavir sa samo četiri godine, a džez je zavolela slušajući očeve ploče. Sa 15 godina je nastupala u lokalnom restoranu, a kasnije je dobila stipendiju da studira muziku na Berkli koledžu u Bostonu. Preselila se u Los Anđeles da bi učila klavir kod Džimija Roulsa (Jimmy Rowles), pijaniste koji je ranije svirao sa legendama poput Bili Holidej (Billie Holiday) i Ele Ficdžerald (Ella Fitzgerald), i koji ju je podstakao da počne da peva.

Preselila se u Njujork 1990. godine, gde je svirala uživo sa mnogim poznatim džez muzičarima, 1997. vratila se u rodnu Kanadu, u Toronto. Svoj debi album “Stepping Out” snimila je 1992. godine. Usledili su albumi “Only Trust Your Heart” (1995) i “All For You”, posvećen legendarnom Net King Kolu (Nat King Cole), koga Dajana navodi kao uzor savršenog pevača-pijaniste. Među uzorima su joj i: Pegi Li (Peggy Lee), Nina Simon (Nina Simone), Areta Frenklin (Aretha Franklin), Karmen Mekre (Carmen McRae) i Širli Horn (Shirley Horn). Album “All For You” postigao je znatan uspeh na džez top-listama i doneo Dajani prvu nominaciju za nagradu Gremi – za najboljeg džez vokalnog izvođača.

SLIKA 2 Diana Krall Srećan rođendan, Diana Krall!

Lepa, senzualna i talentovana: Dajana Kral

Album “Love Scenes” (1997), zbirka tradicionalnih džez balada, postao je hit, a “When I Look Into Your Eyes” (1999) postigao je veliki međunarodni uspeh i postao prvi džez album u dve decenije, koji je dobio nominaciju za Gremi. Dajana nije osvojila ovu nagradu, ali je dobila Gremija za najbolje džez vokalno izvođenje. Postala je popularna među širom publikom, pa su se njene pesme pojavljivale u seriji “Seks i grad” (Sex and the City) i filmovima poput “Ponoć u vrtu dobra i zla” (Midnight in the Garden of Good and Evil) i “Plen” (The Score). Sledeći album “The Look of Love” (2001) doživeo je ogroman uspeh u Kanadi, postao četvorostruko platinast i doneo joj tri nagrade Juno, najveće kanadsko muzičko priznanje.

Godina 2002. donela joj je niz velikih životnih promena, od sreće do porodične tragedije. Njena majka je izgubila borbu dugu šest godina protiv višestrukog mijeloma, raka koštane srži. Samo nekoliko meseci pre majčine smrti, Dajana je srela slavnog britanskog muzičara Elvisa Kostela (Elvis Costello). “Delimo želju da doživimo svako moguće životno iskustvo. On je ljubav mog života”, kaže Dajana o Elvisu. Venčali su se u decembru 2003. godine, a 2006. su dobili blizance, Dekstera (Dexter) i Frenka (Frank Harlan James). Kum na venčanju je bio Elton Džon (Elton John).

Sa mužem je sarađivala na albumu “The Girl in the Other Room” (2004), koji je posvetila majci. “Doživela sam niz velikih gubitaka i promena – i ovo je bilo ono što sam uradila, umesto da se zaključam u sobu i ponavljam ’Ne mogu da se nosim sa ovim’”, izjavila je Dajana. Na albumu je po prvi put bilo pesama na kojima je sama radila – šest numera koje je pisala zajedno sa Kostelom, a obradila je i Kostelovu pesmu “Almost Blue”.

SLIKA 3 diana krall elvis costello Srećan rođendan, Diana Krall!

Sa suprugom, slavnim muzičarem Elvisom Kostelom

Usledili su “From this Moment On” (2006) i bosanova-album “Quiet Nights” (2009). Poslednji album “Glad Rag Doll” objavila je u oktobru ove godine. Na njemu se udaljava od svog uobičajenog stila i obrađuje vodviljske numere iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Njen muž Elvis Kostelo pojavljuje se i na ovom albumu, ali ovog puta nije učestvovao u pisanju tekstova, već je svirao mandolinu, gitaru i ukulele, i potpisan je na albumu pod komičnim pseudonimom Howard Coward.

Sarađivala je sa velikim brojem slavnih muzičara iz sveta džeza, soula i popa, među kojima su: Pol Makartni (Paul McCartney), Toni Benet (Tony Bennett), Rej Čarls (Ray Charles), Stivi Vonder (Stevie Wonder), Natali Kol (Natalie Cole), Vili Nelson (Willie Nelson), Barbra Strajsend (Barbra Streisend), Rozmeri Kluni (Rosemary Clooney), Sara Meklaklan (Sarah McLachlan) i irski folk-bend The Chieftains. Okušala se i kao producent na albumu “Love is the Answer” Barbre Strajsend iz 2009. godine. U septembru ove godine je pevala pesmu “Fly Me to the Moon” na memorijalnoj službi za legendarnog astronauta Nila Armstronga (Neil Armstrong).

Živi u Njujorku sa mužem i njihova dva sina. Letnje raspuste provode u porodičnom letnjikovcu u Kanadi. Dečaci idu u školu na Menhetnu, što ume da stvori probleme kada su im roditelji na turneji. Dajana priznaje da ne okleva da deci da opravdanje za izostanak iz škole, kako bi provodila više vremena sa njima.Počasni je član udruženja za borbu protiv višestrukog mijeloma. U Kanadi je dobila niz priznanja, uključujući Order of Canada, najveće građansko priznanje za doprinos društvu, a u rodnom gradu Nanaimu jedan trg od 2008. godine nosi njeno ime.

Izvor fotografija: blogtalk.vo.llnwd.net, 3.bp.blogspot.com, outandaboutnewspaper.com, thirdage.com


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments