Jedan od najplaćenijih glumaca filmske industrije Edvard Regan Marfi (Edward  Regan Murphy), svetu poznatiji kao Edi Marfi, rođen je 1961. godine u Bruklinu. Edija su smatrali za izuzetno pametno i bistro dete, pa su svi očekivali da se oproba u nekom od programa predviđenih za mlađe talente, ali je on najveći deo vremena trošio na izvođenje imitacija i pričanje viceva pred publikom.

U detinjstvu je obožavao da gleda crtane filmove i vrlo uspešno je imitirao glasove Duška Dugouška i mačka Silvestera. Tokom školovanja je voleo da zabavlja drugove svojim nastupima i ubrzo je počeo da nastupa u mnogim lokalnim klubovima. Pošto je imao dosta nastupa, uglavnom u večernjim satima, često je izostajao iz škole, zbog čega je jednu školsku godinu morao da ponovi. Nakon završetka školovanja, u potpunosti se posvetio poslu zabavljača.

Eddie Murphy 1 Srećan rođendan, Eddie Murphy!

Duhovit, šarmantan i originalan

Veliku prekretnicu u životu i karijeri doživeo je 1980. godine kada je izabran na audiciji za popularni noćni program “Saturday Night Live”. Međutim, sezona u kojoj se on prvi put pojavio bila je najteža za ovu seriju, jer je njena gledanost već bila drastično opala. Edi je dobijao sporedne uloge sve dok jednom, igrom slučaja, nije dobio svojih pet minuta koje je iskoristio na najbolji mogući način. Tada mu je mesto u sledećoj sezoni bilo zagarantovano i to u glavnoj ulozi. Seriju je obogatio raznim imitacijama poznatih ličnosti i za tili čas joj vratio popularnost. Zahvaljujući ogromnom uspehu u seriji, Marfijeva karijera kreće uzlaznom putanjom i on dobija samo glavne uloge.

Do danas je glumio u preko 30 filmova poput: “Policajac sa Beverli Hilsa” (Beverly Hills Cop), “Princ otkriva Ameriku” (Coming to America), “Otkačeni profesor” (Nutty Professor), “Doktor Dulitl” (Doctor Dolittle), “Tatino obdanište” (Daddy Day Care), “Ja špijun” (I Spy) i mnogim drugim koji su doživeli planetarni uspeh.

Eddie Murphy 2 Srećan rođendan, Eddie Murphy!

Smeh je njegov zaštitni znak

Jedan je od retkih glumaca koji u svojoj glumačkoj karijeri nije imao nijedan promašaj i koji je u jednom filmu imao višestruke uloge. U filmu “Princ otkriva Ameriku” igra četiri radikalno različita karaktera, a u filmu “Otkačeni profesor” čak šest. Edi je dobro poznat i kao pozajmljivač glasa. Glas je pozajmio magarcu u filmu “Šrek” (Shrek) i kineskom zmaju Mušu (Mushu) u animiranom filmu “Mulan” (Mulan).

U anketi sprovedenoj 2005. godine u vezi sa izborom najboljeg komičara, Edi je od strane svojih kolega komičara izabran za najboljeg među 50 najboljih uloga ikada odigranih. Još jedna zanimljiva činjenica po kojoj je ovaj šarmantni glumac prepoznatljiv jeste njegov duboki, zarazni, šašavi smeh koji je postao njegov zaštitni znak.

Eddie Murphy 3 Srećan rođendan, Eddie Murphy!

Njegov talenat da se transformiše u bilo kog lika je neverovatan

On je ponosni vlasnik Zlatnog globusa, Gremi i SAG nagrade, bio je nominovan za nagradu Američke filmske akademije i nagradu za najboljeg glumca u komedijama i mjuziklima, okušao se kao pevač, beskrajno je duhovit i šarmantan i jedan je od najplaćenijih holivudskih glumaca. Srećan rođendan, Edi!

Izvori fotografija: axortagos.gr, foundwalls.com, hitfix.com, voice.fi


Aleksandra Dejanović je studentkinja novinarstva, uvek nasmejana i pozitivna. Obožava kafenisanje sa prijateljima i čvrsto veruje da se sve dešava sa razlogom.

 

Comments