Za razliku od mnogih drugih holivudskih glumaca, Edvard Norton (Edward Norton) nije postao slavan kao akcioni heroj, komičar, seks simbol ili filmska zvezda koja u svakom filmu igra samu sebe. Postao je poznat isključivo zbog glumačkog talenta i umeća. On je glumac u pravom smislu reči, naslednik Marlona Branda (Marlon Brando) i Roberta De Nira (Robert De Niro).

slika 1 edward norton1 Srećan rođendan, Edward Norton!

Jedan od najboljih glumaca današnjice, naslednik Branda i De Nira

Rođen je 18. avgusta 1969. godine u Bostonu, a odrastao u Kolumbiji u državi Merilend. Otac mu je bio advokat koji se borio za očuvanje životne sredine, a jedno vreme i državni tužilac u administraciji Džimija Kartera (Jimmy Carter). Majka mu je bila profesorka engleskog, i umrla je od tumora na mozgu 1997. godine. Deda po majci, građevinski inženjer, učestvovao je u projektovanju zgrada u Kolumbiji, Bostonu i drugim gradovima. Edvard ima mlađu sestru i mlađeg brata.

Edvard je još od malih nogu znao da je gluma ono čime želi da se bavi. Interesovanje za glumu mu je probudila bebisiterka, koja je kasnije uspela da postane pozorišna glumica. Sa njom je prvi put otišao u pozorište, kad mu je bilo šest godina. Sa osam je već glumio u školskim predstavama, i glumu veoma ozbiljno shvatao: pamti se da je iznenadio reditelja pitanjem šta u stvari njegov lik pokušava da postigne. Pošto je diplomirao istoriju na prestižnom Jejl univerzitetu, otišao je u Osaku u Japanu, gde je radio kao konsultant za dedinu firmu. Po povratku je radio kao kelner u Njujorku i pohađao glumačku školu, a zatim je uspeo da na audiciji impresionira poznatog dramskog pisca Edvarda Olbija (Edward Albee) i dobije ulogu u komadu koji je pisac postavljao. Proveo je par godina igrajući u pozorištu, a onda je dobio filmsku ulogu koja je bila prekretnica u njegovoj karijeri.

slika 2 PrimalFearpic3 Srećan rođendan, Edward Norton!

“Iskonski strah” je film koji iznenađuje i zapanjuje, pre svega neverovatnom ulogom koju igra Edvard Norton

Zvezda filma “Iskonski strah” (Primal Fear) iz 1996. trebalo je da bude Ričard Gir (Richard Gere), ali se ovaj film pamti najviše po tome što je javnosti predstavio Edvarda Nortona. Ulogu mladića optuženog za ubistvo katoličkog biskupa najpre je trebalo da igra Leonardo Di Kaprio (Leonardo Di Caprio), ali pošto je on odustao, na audicijama se pojavilo 2,000 mladih glumaca. Najzad je ulogu dobio tada nepoznati glumac, kome je ovo bio debi na velikom ekranu. Za ovu kompleksnu i tešku ulogu koju je maestralno odigrao, Norton je nominovan za Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu, dobio je Zlatni globus i niz drugih nagrada i nominacija.

Norton je tako postao veoma tražen, i ubrzo je dobio zapažene uloge u filmovima “Svi kažu volim te” (Everyone Says I Love You) Vudija Alena (Woody Allen) i “Narod protiv Larija Flinta” (The People vs. Larry Flint) Miloša Formana. Pravi izazov predstavljala je, međutim, uloga neonaciste koji na težak način konačno shvata svoje zablude, u filmu “Američka istorija X” (American History X). Ovaj film je Nortonu doneo i drugu nominaciju za Oskara, ovog puta za najbolju glavnu mušku ulogu.

slika 3 Norton American History X Srećan rođendan, Edward Norton!

Nabacio je mišiće i fizički se transformisao zbog uloge u filmu “Američka istorija X”

Često igra kompleksne, izazovne uloge ljudi sa nekim mentalnim problemom ili dvostrukom ličnošću, a upravo takav je bio film “Borilački klub” (Fight Club) Dejvida Finčera (David Fincher), u kome je Edvard igrao glavnu ulogu uz Breda Pita (Brad Pitt). Kao deo pripreme za ulogu, Edvard je učio boks i tekvondo.

Bio je na vrhuncu karijere, i ređale su se nove zanimljive glavne uloge – kao FBI profajler Vil Grejem (Will Graham) u ekranizaciji romana o Hanibalu Lektoru (Hannibal Lecter) – “Crveni zmaj” (Red Dragon), i kao diler droge koji ima jedan dan pre nego što ode u zatvor, u filmu Spajka Lija (Spike Lee) “25. sat” (25th Hour). Među ostalim istaknutim ulogama su mu filmovi: “Pokeraši” (Rounders), “Neverovatni Halk” (The Incredible Hulk), “Iluzionista” (The Illusionist) i “Nebesko kraljevstvo” (Kingdom of Heaven), u kome je glumio pod maskom, pošto je igrao kralja koji je bio žrtva lepre. Dobio je priliku da igra uz svoje idole Robera De Nira i Marlona Branda u filmu “The Score”.

Načinio je svoj režiserski debi sa filmom “Keeping the Faith” iz 2000. godine, a poznato je da je na nekim od svojih filmova radio i na doradi scenarija, iako nije potpisan. Pokazao je i svoje pevačke sposobnosti u filmovima “Svi kažu volim te”, “Keeping the Faith” i “Death to Smoochy”.

slika 4 edward norton Srećan rođendan, Edward Norton!

Čovek sa mnogo lica: uloge Edvarda Nortona

Poznat je kao perfekcionista, ali i kao glumac koji ne voli status slavne ličnosti. Imao je ozbiljne veze sa kontroverznom rok pevačicom Kortni Lav (Courtney Love) i sa koleginicom Selmom Hajek (Salma Hayek), a od 2007. je sa producentkinjom Šonom Robertson (Shauna Robertson), sa kojom je marta ove godine dobio sina.

Politički je aktivan i veliki je borac za zaštitu okoline, posebno za upotrebu goriva iz obnovljivih izvora energije, kao i za socijalnu zaštitu i pomoć siromašnima. Predsednik je američkog ogranka udruženja za očuvanje pustinje u kojoj živi pleme Masai. Učestvovao je u raznim akcijama za prikupljanje dobrotvorne pomoći, poput fudbalskog meča Engleske protiv ostatka sveta, koji je odigran maja 2012. godine, i pomoću koga je prikupljeno četiri miliona funti za UNICEF.

U poslednjih nekoliko godina imali smo prilike da ga vidimo u zanimljivoj dvostrukoj ulozi u filmu “Vlati trave” (Leaves of Grass) gde je igrao dva brata blizanca sasvim različitih karaktera, u filmu “Stone” ponovo uz De Nira, u sporednim ulogama u filmovima “Kraljevstvo izlazećeg meseca” (Moonrise Kingdom) i “Bornovo nasleđe” (The Bourne Legacy), kao i u gostujućoj ulozi u humorističkoj seriji “Moderna porodica” (Modern Family).

slika 5 Edward Norton Srećan rođendan, Edward Norton!

Nadamo se da ćemo ga uskoro ponovo videti u nekoj velikoj ulozi koja bi mogla da mu konačno donese i Oskara, koga je odavno zaslužio

Izvor fotografija: theberry.com, flickr.com, myfilmviews.com, nadlanu.com, funny115.com


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments