Istaknuta američka filmska, pozorišna i televizijska glumica Glen Klouz (Glen Close) jedna je od retkih osoba koje se mogu pohvaliti nominacijama za najprestižnije nagrade iz oblasti filma (Oskar), televizije (Emi), pozorišta (Toni) i popularne muzike (Gremi). Tokom karijere, duge tri i po decenije, dobila je tri Emi nagrade, dva Zlatna globusa i tri Tonija, ali joj je Oskar izmakao iako je bila nominovana čak šest puta. “Često me brkaju sa Meril Strip (Meryl Streep), ali nikada na noć dodele Oskara”, izjavila je jednom u šali.

Glen Klouz Srećan rođendan, Glenn Close!

Glen Klouz, jedna od najboljih glumica koje nikad nisu osvojile Oskara

Rođena je 19. marta 1947. u Griniču, u Konektikatu, u SAD, kao jedno od četvoro dece u dobrostojećoj porodici. Njen otac je bio hirurg i radio je u Kongu, pa je Glen detinjstvo delimično provela u Africi. Kad joj je bilo 13 godina, poslali su je na školovanje u internat u Švajcarskoj, gde se pridružila jednoj pozorišnoj trupi. Međutim, pošto su njeni roditelji bili pripadnici konzervativne sekte Pokret za moralno naoružanje, i ona se pod njihovim uticajem pridružila vokalnoj folk grupi Up With People, koja se bavila pevanjem moralno-religioznih pesama. Posle nekoliko godina konačno ih je napustila. Danas ovaj period života naziva svojim “izgubljenim godinama”.

Opasne veze Glen Klouz i Dzon Malkovic Srećan rođendan, Glenn Close!

Sa Džonom Malkovičem u filmu “Opasne veze” snimljenom po romanu Šoderloa de Lakloa

Mada je relativno kasno završila studije glume – sa 27 godina – odmah je počela da dobija uloge u njujorškim pozorištima. Filmsku karijeru počela je kad joj je bilo 35 godina, ali je već za svoj prvi film “Svet po Gartu” (The World According to Garth) bila nominovana za Oskara za najbolju sporednu ulogu. Sledeće godine je dobila svoju drugu nominaciju za Oskara, za film “Velika jeza” (The Big Chill), a 1985. godine i treću – za film “The Natural”. Iste godine je osvojila nominacije za Emi i Zlatni globus za televizijsku dramu “Something About Amelia”, koja je tada bila revolucionarna – pošto se bavila temom incesta i seksualnog zlostavljanja dece. Pored uspeha na velikom i malom platnu, nastavila je da glumi na “Brodveju”, i 1984. osvojila svoju Toni nagradu za ulogu u komadu “The Real Thing” Toma Stoparda (Tom Stoppard).

Prava filmska zvezda postala je zahvaljujući ulozi Aleks (Alex) u trileru “Fatalna privlačnost” (Fatal Attraction), koju je dobila pošto su je odbile Debra Vinger (Debra Winger), Barbara Herši (Barbara Hershey) i Miranda Ričardson (Miranda Richardson). Ova uloga donela joj je i četvrtu nominaciju za Oskara, ovog puta za glavnu ulogu. Uloga lukave i manipulativne Markize de Mertej (Marquise de Merteuil) u filmu “Opasne veze” (Dangerous Liasons) iz 1988. predstavljala je još jedan veliki uspeh i donela joj je još jednu nominaciju za Oskara za glavnu ulogu.

Glen Klouz Fatalna privlacnost Srećan rođendan, Glenn Close!

U filmu “Fatalna privlačnost” bila je tako ubedljiva u ulozi poremećene žene koja progoni oženjenog kolegu koji se sa njom upustio u kratku seksualnu vezu, da su je ljudi sa strahom posmatrali na ulici

Tokom devedesetih nastavila je da glumi u pozorištu, na filmu i televiziji. Dobila je još dve Toni nagrade za ulogu žene koja želi osvetu zbog silovanja koje je pretrpela kao politički zatvorenik u drami “Smrt i devojka” (Death and the Maiden) i za ulogu Norme Dezmond (Norma Desmond) u mjuziklu “Bulevar sumraka” (Sunset Boulevard), zasnovanom na slavnom filmu Bilija Vajldera (Billy Wilder). Na velikom platnu je, posle uloga u dramama “Reversal of Fortune” i “Kuća čudnih duša” (The House of Spirits), postigla komercijalni uspeh ulogom zle Kruele De Vil (Cruella De Ville) u filmu “101 dalmatinac” (101 Dalmations). Igrala je prvu damu Amerike u komediji “Mars napada!” (Mars Attacks!) i potpredsednicu Amerike u akcionom filmu “Air Force One”.

Glen Klouz kao Kruela De Vil Srećan rođendan, Glenn Close!

Za razliku od Kruele De Vil, Glen Klouz je poznata kao veliki ljubitelj pasa

Dobro je poznata tužna istina da glumice koje pređu 50. godinu, za razliku od svojih muških kolega, teško nalaze uloge u Holivudu. Glen Klouz je ovaj problem rešila tako što se posvetila televiziji. Godine 2002. dobila je još jednu nominaciju za Emi za gostovanje u epizodi humoristične serije “Vil i Grejs” (Will and Grace), a 2004. je u novoj televizijskoj verziji komada “Zima jednog lava” (A Lion In Winter) odigrala ulogu engleske kraljice Eleanore Akvitanske (Eleanor of Aquitaine), supruge Henrija II (Henry II). Ovu ulogu je nekada, u poznatoj filmskoj verziji, igrala velika Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn) i za nju osvojila jedan od svoja četiri Oskara. Glen Klouz se pokazala kao njena dostojna naslednica i za ovu ulogu osvojila Zlatni globus. Usledila je uloga policijskog kapetana Monike Rouling (Monica Rawling) u četvrtoj sezoni serije “Prljava značka” (The Shield), a 2007. i glavna uloga u seriji “Damages”, u kojoj igra svih pet sezona. Za ulogu Peti Hjuz (Patty Hewes), odlučne, beskrupulozne i moralno ambivalentne advokatkinje, osvojila je opšte pohvale, dva Emija i Zlatni globus.

Glen Klouz kao Albert Nobs Srećan rođendan, Glenn Close!

Glen Klouz u ulozi Alberta Nobsa, muškarca, koji je u stvari žena

Na velike ekrane se vratila 2011. godine ulogom u filmu “Albert Nobs” (Albert Nobbs). Glen je istu ulogu igrala u pozorištu davne 1982. i godinama se borila za snimanje ovog filma o ženi koja je u siromašnoj Irskoj 19. veka provela skoro ceo život pretvarajući se da je muškarac, kako bi imala priliku da nađe posao i živi samostalno. Za ovu ulogu je, posle 23 godine, ponovo nominovana za Oskara, ali je izgubila od Meril Strip.

Često je igrala lukave ili okrutne žene, i o tome kaže: “Morate da volite likove koje igrate, čak i ako ih niko drugi ne voli”. Posle dva razvoda, danas je u braku sa preduzetnikom Dejvidom Šoom (David Shaw), a iz ranije veze sa producentom Džonom Starkom (John Starke) ima ćerku Eni (Annie). Veliki je donator Demokratske partije i zastupa liberalna shvatanja – suprotna onima sa kojima je odrastala. Osnivač je kampanje “BringChange2Mind”, koja se zalaže za poštovanje i razumevanje za osobe sa mentalnim bolestima, poput njene sestre Džesi (Jessie), koja ima bipolarni poremećaj. Ima svoj blog “Lively Licks” – na kome piše o svojoj ljubavi prema psima i intervjuiše druge poznate vlasnike pasa.

Glen Klouz sa cerkom Srećan rođendan, Glenn Close!

Glen Klouz sa ćerkom Eni Stark

Izvor fotografija: cestlepointc.files.wordpress.com, commons.wikimedia.org, dvdbeaver.com, 1001afilmodyssey.blogspot.com, filmscouts.com, 4.bp.blogspot.com, nimg.sulekha.com


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

 

Comments