Hamfri Bogart (Humphrey Bogart), rođen je na današnji dan 1899. godine kao najstarije dete hirurga, doktora Belmonta Deforesta Bogarta (dr Belmont DeForest Bogart) i komercijalne ilustratorke Mod Hamfri (Maud Humphrey). Hamfri Bogart je odrastao u porodici u kojoj je poljubac bio neobičan, redak izliv emocija. Roditelji, preokupirani svako svojim poslom nisu bili prisni jedno prema drugom, a ni prema svojoj deci. Bogarta su često zadirkivali zbog urednih lokni i odeće koju mu je majka oblačila, zbog čega je ličio na devojčicu.

145 Srećan rođendan, Humphrey Bogart!

Slatka, beba nalik na devojčicu izrasla je u jednog od najvećih zavodnika Holivuda

Odrastajući, Bogart je razvijao ljubav prema pecanju i plovidbi koju je nasledio od oca. Išao je u privatne škole, ali se nikada nije posebno interesovao za vannastavne aktivnosti. Godine 1818. priljučio se Mornarici SAD. Kasnije je, prisećajući se svoje odluke zaključio kako je to bila sjajna odluka za osamnaestogodišnjeg momka; prilika da pored rata upozna Pariz i Francuskinje.

Mornarski dani uticali su da Hamfri razvije drugačiji pogled na svet. Vrativši se kući pobunio se protiv sistema vrednosti koje su negovali njegovi roditelji i odbacio folirantski, snobovski život koji su vodili. Sa druge strane, zadržao je manire, tačnost, odgovornost i skromnost.

236 Srećan rođendan, Humphrey Bogart!

“Jedina stvar koju duguješ poblici je dobar nastup.”

Povratio je prijateljstvo sa starim poznanicima među kojima je bio Bil Brejdi Mlađi (Bil Brady Junior) čiji je otac Vilijam Brejdi (William Brady) imao jake poslovne veze. Zahvaljujući njemu Hamfri Bogart je dobio posao u kompaniji “World Films”, gde se okušao u pisanju scenarija, režiranju i produkciji, nažalost neuspešno. Okušao se kao scenski menadžer u predstavi Brejdijeve kćerke, “Upropašćena dama” (Ruined Lady) gde je par puta tumačio lik batlera i nervozno izgovarao po jednu rečenicu iz scenarija. Vremenom su se uloge i tekst povećali, što je Bogartu odgovaralo. Svideo mu se posao glumca, rad do sitnih sati, pažnja koju su mu poklanjali. Tada je prvi put počeo da pije.

329 Srećan rođendan, Humphrey Bogart!

“Napravio sam više loših slika od bilo kog glumca u istoriji.”

Bogart je odgajan verujući da gluma nije posao džentlmena, ali njemu je baš to zanimanje godilo. Nikada nije uzimao časove glume, već mu je upornost i neprekidni rad doneo uloge u 17 predstava između 1922. i 1935. godine. Igrajući dvostruke uloge u predstavi “Skretanje” (Drifting) 1922. godine, upoznao je Helen Menken (Helen Menken). Venčali su se 1926. u Njujorku a razveli već sledeće godine. Godine 1928. oženio je Meri Filips (Mary Philips) koja je, kao i Helen, bila glumica i kao takva, vrlo plahovite naravi. Bogartov drugi brak bio je takođe neuspešan.

Godine 1963. Bogart se pridružio porodici “Fox” produkcije. Spenser Trejsi (Spencer Tracy) je bila vrlo poštovana glumica koja je takođe radial za “Fox”, a čijoj se glumi Bogart divio i poštovao. Ona mu je prva dala nadimak “Bogi”. Njegov treći brak bio je katastrofalan od samog početka. Njegova treća supruga, Mejo Methot (Mayo Methot) bila je fina, simpatična žena kada je bila trezna, ali u pripitom stanju bila je često paranoična verujući da je Bogart vara. Neretko ga je fizički napadala, što je njemu katkad godilo, pa su dolazili u fizički obračun.

Kada je 1944. na snimanju filma “Imati i nemati” (To Have and Have Not) upoznao Loren Bakal (Lauren Bacall), bila je to Bogijeva prva afera sa glavnom glumicom. Hemija prisutna među kadrovima jasno se mogla videti na ekranu. On je bio očaran, njenom lepotom, ona njegovim iskustvom. Venčali su se 1945. godine nakon zajedničkog rada u više filmova poput “Veliko spavanje” (The Big Sleep), “Ostrvo Largo” (The Key Largo) i “Tamni prolaz”(The Dark Passage). Ovaj par je poznat po svojim filmovima i večitoj romansi o kojoj Bakalova i danas govori sa divljenjem i velikom ljubavlju prema Hamfriju Bogartu.

430 Srećan rođendan, Humphrey Bogart!

“Rodio sam se kad si me poljubila, umro sam kada si me ostavila. Živeo sam par nedelja dok si me volela.”

Neki će ga pamtiti po jedinstvenom stilu života, a neki po ulogama u legendarnim filmovima koje su ga proslavile i od njegovog lika napravile svevremenu glumačku ikonu, među kojima su najpoznatiji “Visoka Sijera” (High Sierra), “Malteški soko” (The Maltese Falcon) i “Kazablanka” (Casablanca).

Hamfri Bogart je u svojoj tridesetpetogodišnjoj glumačkoj karijeri bio nominovan za mnoštvo nagrada, među kojima su tri nominacije za Oskara. Godine 1944. bio je nadomak ove prestižne nagrade i to za najboljeg glavnog glumca, za film “Kazablanka” iz 1942, da bi 1952. bio proglašen za najboljeg glavnog glumca za ulogu Čarlija Alnuta (Charlie Allnut) u filmu “Afrička kraljica” (The African Queen).

Ostaće upamćen kao opasan momak, ali i kao jedna od najobožavanijih ličnosti Holivuda. Iako je bio zvezda tokom života i glumačke karijere, popularnost Hamfrija Bogarta rasla je iz godine u godinu nakon njegove smrti čineći ga neponovljivom ličnošću i glumačkom legendom srebrnog Holivuda.

Izvori fotografija: enwikipedija.com, garmsville.com


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

Comments