Džon Grifin Džek London (John Griffin Jack London) je rođen 12. januara 1876. godine. On je bio poznati američki pisac, novinar i aktivista za društvena pitanja. Smatra se pionirom u pisanju fikcija, kao prvi takav pisac koji je stekao svetsku slavu i koji je mogao da živi od svog pisanja. Najpoznatija dela su mu “Zov divljine” (Call of the Wild) i “Beli očnjak” (White Fang), iako je napisao više od pedeset pripovedaka. Za tadašnje američko društvo bavio se previše socijalnim pitanjima zbog čega je prozvan američkim “Gorkim”.

111 Srećan rođendan, Jack London!

Džek London sa svojim kćerkama

Detinjstvo mu nije ostalo u lepoj uspomeni, zbog loših sećanja na svog oca i titulu vanbračnog deteta. Zna se da ga je majka zbog nestabilnosti prouzrokovane tim problemima dala na čuvanje bivšoj robinji Virdžiniji (Virginia Prentiss) koju je pisac zapamtio kao najveću materinsku figuru. Malo porodične normalnosti je usledilo nakon braka njegove majke Flore (Flora) sa gospodinom Londonom (London), ali je Džek i dalje istraživao o svom biološkom ocu. Nakon što je saznao njegove podatke poslao mu je pismo, a kao odgovor je dobio okrutno odbijanje.

U vreme “zlatne groznice” Džek je našao plodno tle za svoje pisanje. Iako je kao mnogo muškaraca tada pošao u lov na zlato, sve njegove nedaće su izrodile prvu kratku priču “Graditi vatru” (To Build a Fire), za koju mnogi kritičaru kažu da je njegova najbolja. Posle toga i sa razvitkom tehnologije štampe, Džek zarađuje za ono vreme mnogo novca od svog pisanja i može sasvim lagodno da živi.

210 Srećan rođendan, Jack London!

Društvo uspešnih pisaca tadašnjeg vremena

London se dva puta ženio. U prvom braku sa Elizabetom Madern (Elizabeth Maddern), koji nije sklopljen iz ljubavi već iz prijateljstva, dobio je dve kćerke Džoan i Beki (Joan and Becky London). Brak se raspao zbog Elizabetinih puritanskih načela, koje London nije mogao da trpi, zbog čega se i odselio.

Većina biografa smatra da je London u drugom braku našao sreću, jer je Čarmijen Kitredž (Charmian Kittredge) bila njegova srodna duša. Za razliku od prve supruge, Čarmijen je bila odgajana mnogo slobodnije i, za to vreme, je bila mnogo otvorenija prema seksu što je Džeku prijalo.

37 Srećan rođendan, Jack London!

“Ne možete čekati inspiraciju. Morate je vijati.”

Od svojih honorara, Džek je kupio zemljište za koje je želeo da postane uspešan projekat zemljoradnje. Međutim, i pored sveg uloženog truda ovo je neslavno propalo, ali je Džek i dalje tvrdio da je to jedna od njegovih najdražih stvari. Na istom tom ranču je i umro, neki tvrde da je izvršio samoubistvo, dok drugi smatraju da je predoziranje morfijumom, koji je uzimao zbog bolesti, bilo slučajno. Sahranjen je u Kaliforniji, zajedno sa svojom drugom suprugom.

Izvor fotografija: wikipedia.com


Agneza Janović – komplikovana i tvrdoglava, beznadežno zaljubljena u fiktivne likove. Za sve životne boljke prepisuje ogromnu šolju kafe i čokoladu. Dobra knjiga, dobar film i odlična serija su sitnice koje joj život znače.

Comments