Iako je bila udata za izuzetno moćne muškarce, život nije provela u njihovim senkama. Obeležila je živote Džona Kenedija (John F. Kennedy) i Aristotela Onazisa (Αριστοτέλης Ωνάση), a ostala je upamćena kao smerna, odana i verna žena. Međutim, trag koji je ostavila je daleko veći od lojalne saputnice velikih ljudi. Istorija je pamti kao humanitarca, pokroviteljku umetnosti i kulture i kao neprevaziđenu modnu ikonu.

Džeklin Li Buvije (Jacqueline Lee Bouvier) je rođena 28. jula 1929. godine u Sautemptonu (Southampton), u državi Njujork. Otac joj je bio berzanski broker, a majka domaćica. Džekina porodica je bila dobrostojeća i pobrinuli su se da njihova starija ćerka ima dobro obrazovanje. Završila je francusku književnost, a ubrzo po diplomiranju se zaposlila u novinama “The Washington Times-Herald” kao novinarka. Sa dvadeset i tri godine upoznaje Džona Kenedija i nakon godinu dana zabavljanja, udaje se za njega.

166 Srećan rođendan, Jacqueline Lee Bouvier!

Prvi put se udaje iz ljubavi, drugi put radi novca, a treći radi društva

Džon F. Kenedi je postao 35. američki predsednik 1961. godine, pobedivši Niksona (Richard Nixon) u izbornoj trci. Ovo je lansiralo bračni par na naslovnice skoro svih svetskih novina. Iako su postojale brojne glasine o Džonovom neverstvu, Džeki se nije obazirala na njih i uvek je bila pored svog supruga.

Kao Prva dama, zaslužna je za restauraciju i uređenje Bele kuće, kao i priređivanje brojnih društvenih događaja u svom novom domu. Bila je veliki prijatelj umetnika, a zalagala se i za čuvanje brojnih istorijskih spomenika. Ona je zaslužna za očuvanje njujorške železničke stanice Grand Central (Grand Central Station), koja je trebalo da se demolira, ali je ona lobirala da se sačuva kao istorijski spomenik. Njenom zaslugom, u Beloj kući je otvoreno obdanište, kao i dečija biblioteka. Bila je prva Prva dama koja je imala svoju sekretaricu i modnog kreatora.

238 Srećan rođendan, Jacqueline Lee Bouvier!

Prvo sam supruga i majka, a tek onda Prva dama

Džeki Kenedi je bila veliki poštovalac evropskih dizajnera. Omiljeni su joj bili Valentino i Givenchy. Ipak, njenom mužu je bilo važno da se za njen izgled brine Amerikanac. Tako je zaposlila Olega Kasinija (Oleg Cassini), rođenog u Francuskoj, ali je radio u Americi. Kroz saradnju s njim, razvila je svoj prepoznatljiv stil. Najčešće je nosila haljine A-kroja, kostime duge do polovine kolena, tri-četvrt rukave i niske bisera oko vrata. Oblačila se konzervativno i služila je kao uzor devojkama širom sveta. Kada je izvršen atentat na njenog muža, 21. novembra 1963. godine, nosila je ružičasti kostim Valentino, a slika kako drži beživotno telo svog muža u naručju je postala legendarna.

331 Srećan rođendan, Jacqueline Lee Bouvier!

Da li iko može da razume kako je živeti u Beloj kući, a onda odjednom živeti sama kao udovica predsednika?

Pet godina nakon smrti muža, ubijen je njen dever, Robert Kenedi (Robert F. Kennedy). Džeki se uplašila za svoju, kao i za bezbednost svoje dece. Osećala je da, dok god nosi prezime Kenedi, ima metu na leđima. Pobegla je iz Sjedinjenih Američkih Država i udala se za grčkog bogataša, Aristotela Onazisa, 1968. godine. Štampa joj je nadenula nadimak “Džeki O” (Jackie O) i postala je česta meta paparaca.

Džeki i Aristotel su bili u braku 7 godina, do njegove smrti. Mada, tračevi u to vreme su govorili kako imaju veoma loš brak, kako Džeki ne uspeva da se složi sa njegovom decom, te kako ne žive zajedno. Džeki se sve češće mogla videti sa velikim sunčanim naočarima, kojima se trudila da prođe nezapaženo pored fotoreportera. Takođe, njen stil se promenio. Češće je nosila pantalone i to bele boje, postala je poznata po marama francuske kuće Hermès i navici da hoda bosa.

422 Srećan rođendan, Jacqueline Lee Bouvier!

Oduvek sam želela da budem neka vrsta pisca ili novinara

Nakon što je postala udovica drugi put, Džeki se vratila u SAD. Zaposlila se kao urednik u jednoj izdavačkoj kući i uživala u poslu. Nastavila je da se bori za očuvanje zgrada i pružala je podršku piscima, pogotovo ženama. Umrla je u šezdeset četvrtoj godini, od raka. Ostala je upamćena kao najlegendarnija Prva dama u američkoj istoriji i kao jedna od najvećih modnih ikona dvadesetog veka.

Izvori fotografija: fashionbride.wordpress.com, abcnews.go.com, droberdeau.blogspot.com, luzgallery.com


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments