Pre svog 23. rođendana Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence) je već osvojla Oskara za glavnu žensku ulogu, bila nominovana dva puta i postala heroina jednog od najpopularnijih filmskih serijala.

skika 1 Jen Srećan rođendan, Jennifer Lawrence!

Ona je ne samo jedna od najtalentovanijih glumica svoje generacije, već je i potpuno prirodna, topla, iskrena, duhovita i ne ponaša se kao “zvezda”

Rođena je u Luisvilu u Kentakiju, 15. avgusta 1990. Otac Geri (Gary) se bavi građevinarstvom, a majka Karen vodi letnji kamp za decu. Dženifer je odrasla sa dva starija brata, Benom i Blejnom (Blaine), radeći na porodičnoj farmi i kao bolničarka u majčinom kampu. Prilikom posete majci u Njujorku 2004. godine, primetio ju je jedan lovac na talente, pa je dobila priliku da učestvuje na audiciji za reklamu za cerealije. Sa 15 godina je odlučila da se bavi glumom, pa je napustila školu u Kentakiju i preselila se u Njujork.

Iako nikada nije uzimala časove glume, njen prirodni talenat brzo je došao do izražaja. Prvu ulogu imala je u porodičnom sitkomu “The Bill Engwall Show”, za koju je dobila prvu od mnogih nagrada koje će dobiti u svojoj glumačkoj karijeri, za najboljeg mladog glumca ili glumicu u TV seriji. Imala je i nekoliko epizodnih uloga u serijama “Cold Case”, “Medijum” (Medium) i “Monk”. Filmski debi imala je 2008. malom ulogom u filmu “Garden Party”. Iste godine je dobila svoju prvu veću filmsku ulogu u filmu “Ravnica u plamenu” (The Burning Plain) uz Šarliz Teron (Charlize Theron), za koju je na festivalu u Veneciji dobila nagradu za najbolju glumicu ili glumca u usponu.

slika 2 Jenjpg Srećan rođendan, Jennifer Lawrence!

Lepa, iskrena, topla, neodoljivo šarmantna i neverovatno talentovana

Za razliku od mnogih vršnjakinja koje se najviše pojavljuju u romantičnim komedijama,  Dženifer kao da se pretplatila na teške drame. Prvu glavnu ulogu imala je u filmu “The Poker House”, u kome je igrala tinejdžerku koja odrasta uz majku narkomanku i prostitutku i postaje žrtva zlostavljanja. U žižu javnosti dospela je 2010. godine zahvaljujući još jednoj ulozi devojke koja je morala da prerano odraste u drami “Zima do kostiju” (Winter’s Bone). Dženifer igra odlučnu i energičnu tinejdžerku iz siromašnog, ruralnog kraja u Misuriju, koja je glava porodice i brine se o mlađem bratu i sestri, pošto joj je majka mentalno obolela a otac u zatvoru. Ova uloga donela joj je prvu nominaciju za Oskara i niz drugih nominacija i nagrada.

slika 2 Winter1 Srećan rođendan, Jennifer Lawrence!

Na audiciji za “Zimu do kostiju” su je najpre odbili, rekavši da je isuviše lepa za ovu ulogu, ali ona se ponovo pojavila na audiciji raščupane kose, posle nekoliko neprospavanih noći

Možda ju je upravo ova uloga najviše kvalifikovala za ulogu Katnis Everdin (Katniss Everdeen) u ekranizaciji ultrapopularnog književnog serijala “Igre gladi” (The Hunger Games), jedne od najsnažnijih i najupečatljivih savremenih fiktivnih heroina. Vest o tome da je Dženifer dobila ulogu mnogi su u početku kritikovali pošto je tada već dvadesetogodišnja Dženifer bila nekoliko godina starija od svog lika, a onako visoka i prirodno plava nije odgovarala fizičkom opisu sitne, crnomanjaste Katnis. Kada je film prikazan, Dženifer je izazvala sveopšte oduševljenje i pohvale za ovu ulogu. Film je dobio dobre kritike i prevazišao očekivanja na blagajnama, postavši treći najveći hit 2012. godine i 13. po redu najuspešniji film svih vremena u SAD, a Dženifer je postala zvanično najuspešnija akciona heroina velikog ekrana.

skika 4 THG Srećan rođendan, Jennifer Lawrence!

Njene kolege ističu kako ona nije “metodski glumac”, već se prirodno i veselo ponaša sve do trenutka kada kamere počnu da snimaju – a onda se odjednom pretvori u stoičnu, rezervisanu Katnis

Pre “Igara gladi”, dobila je ulogu u još jednom blokbaster serijalu – “X-Men”, kao mlađa verzija Rejven Darkholm (Raven Darkholme), odnosno Mistik (Mystique) u filmu “X-Men: Prva generacija” (X-Men: First Class).

I kad su se svi već navikli na Dženifer u ulogama tinejdžerki koje moraju da se bore za opstanak, ona je očarala javnost ulogom sasvim drugačijom od dotadašnjih. Lik Tifani (Tiffany) u dramediji “U dobru i u zlu” (Silver Linings Playbook) Dejvida O’Rasela (David O’Russell) uz Bredlija Kupera (Bradley Cooper) i Roberta De Nira (Robert De Niro), prvobitno je bio namenjen starijoj glumici, ali je Dženifer bila naprosto isuviše sjajna da bi je odbili zbog godina. Ova uloga je donela Dženifer Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu, uz Zlatni globus i skoro sve moguće nagrade.

slika 5 SLP Srećan rođendan, Jennifer Lawrence!

U filmu “U dobru i u zlu” Dženifer prvi put igra odraslu ženu, i to mentalno bolesnu, nepredvidivu, često neprijatnu, koja je ipak u njenoj interpretaciji neverovatno simpatična

Dženifer je tako postala možda i najveća mlada ženska filmska zvezda današnjice i najcenjenija ali i najvoljenija glumica svoje generacije – i to ne samo zahvaljujući svojim fantastičnim ulogama, već i svojoj neodoljivoj, spontanoj, iskrenoj i duhovitoj prirodi. U njenom privatnom životu nema ničeg šokantnog – bliska je sa porodicom; mnogi od njenih filmskih partnera su joj dobri prijatelji; bila je u vezi sa mladim glumcem Nikolasom Holtom (Nicholas Hoult), koga je upoznala na snimanju filma “X-Men: Prva generacija”, i mada su pre nekoliko meseci raskinuli, ostali su prijatelji. Dženifer je devojka koja će se spotaći i pasti na putu da primi Oskar i zatim se našaliti o tome, i koja će usred intervjua pokazati svoje oduševljenje što je spazila nekog od svojih idola. Slava je nije učinila nimalo izveštačenom – i u intervjuima i na crvenom tepihu se ponaša prijateljski, zbija šale, često na svoj račun, i govori sve što joj padne na pamet.

Izuzetno lepa i dobro građena, jedna je od retkih glumica u Holivudu koja ne misli da imati lepo telo znači izgledati kao dečak od 11 godina. Odolela je pritisku medija, a onim koji su je nazvali isuviše “debelom” (?!) za ulogu Katnis, odgovorila je da nema nameru da se izgladnjuje i da pruža loš primer devojčicama, koje obolevaju od anoreksije ili bulimije pokušavajući da budu mršave poput svojih idola.

slika 6 Jen telo Srećan rođendan, Jennifer Lawrence!

Za Holivud i američke medije, ovo je “debela devojka”?

Njena karijera će bez sumnje nastaviti da cveta: ove jeseni videćemo je u nastavku serijala “Igre gladi”, “The Hunger Games: Catching Fire”, kao i u glavnoj ulozi u drami “Serena”, u kojoj po prvi put igra negativan lik, i u sporednoj ulozi u “Američkoj prevari” (American Hustle) Dejvida O’Rasela, a u sledećoj godini nas očekuje blokbaster “X-Men: Days of Future Past”. Srećan rođendan, Dženifer!

Izvor fotografija: allvoices.com, secretsofagoodgirl.com, movies.yahoo.com, blu-raydefinition.com, hungergamesdwtc.net, rbceleb.org


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

 

Comments