Većina dece glumaca nikada ne uspe da izgradi uspešnu karijeru pošto odraste. Mnogi od njih postanu žrtve holivudskog načina života i neslavno završe, ili prosto padnu u zaborav. Ipak, ima izuzetaka, kao što su Džodi Foster (Jodie Foster), Kristijan Bejl (Christian Bale), ili naš današnji slavljenik Džozef Gordon-Levit (Joseph Gordon-Levitt). Američki glumac koga smo devedesetih znali kao dečaka iz popularnog sitkoma “Treći kamen od sunca” (3rd Rock From the Sun) danas puni 32 godine. Za sobom već ima niz sjajnih uloga u holivudskim filmskim hitovima i u nezavisnim niskobudžetskim dramama, i smatraju ga jednim od najtalentovanijih mladih glumaca današnjice.

JLG SLIKA 1 Srećan rođendan, Joseph Gordon Levitt!

Mada to verovatno ne biste pogodili na osnovu njegovog dečačkog izgleda, Džozef Gordon-Levit puni 32 godine

Rođen je 17. februara 1981. godine u Los Anđelesu. Njegov deda po majci, Majk Gordon (Michael Gordon), bio je uspešan režiser, ali je tokom ere makartizma stavljen na holivudski crnu listu. Roditelji su mu bili politički aktivisti. Majka Džejn Gordon (Jane Gordon) bila je čak i kandidat za Kongres na izborima 1970. kao član male partije pod imenom “Partija za mir i slobodu”. Ima dva prezimena zato što njegovi roditelji veruju da nije ispravno da dete dobije samo očevo prezime. Džozefov stariji brat Den (Dan), uspešan fotograf i performans umetnik poznat po plesu sa vatrom, preminuo je u oktobru 2010.

JLG SLIKA 2 Srećan rođendan, Joseph Gordon Levitt!

Ulogu Tomija u seriji "Treći kamen od sunca" igrao u svih šest sezona serije, od 1996. do 2001. godine, tako da smo mogli da pratimo njegovo odrastanje na ekranu

Džozef kaže da ga roditelji nikada nisu terali da glumi, već je to uvek radio zato što je to voleo, kao što je voleo da se bavi gimnastikom, američkim fudbalom i bejzbolom. Sa samo četiri godine je igrao strašilo u dečjoj predstavi “Čarobnjak iz Oza” (The Wizard of Oz). Počeo je sa profesionalnom glumom sa šest godina. Posle nekoliko manjih uloga na filmu i u televizijskim serijama i nastupa u reklamama, prvi put je zapažen u jednoj od glavnih uloga u humorističkoj seriji “Treći kamen od sunca”, koju smo i mi imali prilike da pratimo. Igrao je jednog od četvoro vanzemaljaca koji dolaze na Zemlju da proučavaju Zemljane, i uzimaju izgled ljudskih bića. Njegov lik je naučnik, najstariji i najmudriji član ekipe, koji u ljudskom obliku postaje tinejdžer Tomi Solomon (Tommy Solomon) i mora da se nosi sa pubertetskim hormonalnim promenama i problemima.

JLG SLIKA 3 Srećan rođendan, Joseph Gordon Levitt!

Igrao je jednu od glavnih uloga u tinejdžerskom hitu "Deset razloga zašto te mrzim" iz 1999. godine

Prvu veću ulogu na velikom ekranu dobio je u romantičnoj komediji “Deset razloga zašto te mrzim” (10 Things I Hate About You), modernoj srednjoškolskoj verziji Šekspirove komedije “Ukroćena goropadnica” (The Taming of the Shrew), pored Džulije Stajls (Julia Stiles) i Hita Ledžera (Heath Ledger). Ovaj film je od Ledžera napravio veliku zvezdu, a i Džozefu doneo veliku popularnosti. Njegove slike često su se pojavljivale u tinedjžerskim časopisima, što se njemu nije dopadalo, pošto veruje da glumci ne treba da budu slavne ličnosti.

Početkom XXI veka napravio je veliki zaokret u karijeri. Na neko vreme je prestao sa profesionalnom glumom kako bi studirao glumu na univerzitetu Kolumbija, a zatim se pojavio u nizu teških dramskih uloga u nezavisnim filmovima, kao što su “Mysterious Skin” (2004.), “Brick” (2005), “The Lookout” (2007.) i “Stop-Loss” (2008). Za glavnu ulogu u nezavisnoj romantičnoj komediji “(500) Days of Summer“” (2009.) nominovan je za Zlatni globus i dobio nagradu Nezavisni duh koja se dodeljuje za dostignuća u filmove američke nezavisne produkcije. Iste godine je po prvi put igrao negativca u akcionom filmu “GI Joe: The Rise of the Cobra”.

JLG SLIKA 4 Srećan rođendan, Joseph Gordon Levitt!

Sa Elizabet Šu u filmu "Mysterious Skin", jednim od filmova kojim je Džozef načinio zaokret u karijeri

Uspeh među širom publikom doživeo 2010. godine filmom “Početak” (Inception), gde je prvi put postao i akcioni junak. Ovom ulogom, koju je prvobitno trebalo da igra Džejms Franko (James Franco), Džozef je postao miljenik publike i režisera Kristofera Nolana (Christopher Nolan), koji mu je dve godine kasnije dao veoma važnu ulogu mladog policajca Džona Blejka (John Blake) u trećem delu trilogije o Betmenu, “Uspon mračnog viteza” (The Dark Knight Rises). Ako ste gledali film, onda znate koji je značaj njegovog lika – a ako još ima onih koji nisu gledali film, reći ćemo samo da je Džozef odlično odigrao uverljivog i simpatičnog mladog junaka koji može da parira Betmenu.

JLG SLIKA 5 Srećan rođendan, Joseph Gordon Levitt!

Džozef je od detinjstva veliki fan Betmena, pa je bio presrećan kad je dobio jednu od glavnih uloga u filmu "Uspon mračnog viteza"

Pored uspeha u blokbasterima, nastavio je da paralelno sa tim igra i u nezavisnim filmovima. Dobio je svoju drugu nominaciju za Zlatni globus za ulogu mladića koji saznaje da ima rak u drami “50/50”. Protekla 2012. godina bila je izuzetno uspešna za Džozefa. Pored zapažene uloge u “Usponu mračnog viteza”, igrao je glavne uloge u filmovima “Premium Rush” i “Looper”, odličnom naučnofantastičnom trileru u kome Džozef i Brus Vilis (Bruce Willis) dele glavnu ulogu, kao mlađa i starija verzija istog čoveka. Džozef je za ovu ulogu nabacio nešto mišića, što je inače odbijao da uradi iako mu u Holivudu često govore da je suviše mršav, kako bi bio uverljiviji kao mladi Brus Vilis. Pojavljuje se kao sin Ejbrahama Linkolna (Abraham Lincoln) u najnovijem biografskom filmu o ovom legendarnom predsedniku, koji ćemo gledati na predstojećem FEST-u.

JLG SLIKA 6 Srećan rođendan, Joseph Gordon Levitt!

Uz pomoć šminke i kontaktnih sočiva, skoro neprepoznatljivi Džozef igrao je mlađu verziju Brusa Vilisa u filmu "Looper"

Pored glume, Džozef je i režiser, pisac i osnivač kompanije hitRECord, koja okuplja filmadžije, muzičare, vizuelne umetnike i ostale, i bavi se produkcijom raznih umetničkih formi, od kratkih filmova do knjiga i muzičkih albuma. Poput svojih roditelja, politički je aktivan, i učestvovao je u pokretu “Okupirajmo Vol Strit”. Svira gitaru i bubnjeve, i veliki je ljubitelj francuskog jezika i kulture. Objavio je knjigu kratkih priča i režirao četiri kratka filma, a tokom ove godine igraće glavnu ulogu u filmu koji sam režira po svom scenariju – “Don Jon’s Addiction”. Pored toga, pojaviće se u jednoj od glavnih uloga u dugo očekivanom nastavku popularne ekranizacije stripa “Grad greha” (Sin City), “Sin City: A Dame to Kill For”.

Izvori fotografija: thefrisky.com, frontroomcinema.com, criticsetexas.blogspot.com, teenidols4you.com, filmindependent.org, releasedonkey.com, workingauthor.com


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments