On nije tipična filmska zvezda, ali zrači neodoljivom harizmom. Kevin Spejsi (Kevin Spacey) je jedan od najboljih glumaca svog vremena.

slika Kevin Spacey Srećan rođendan, Kevin Spacey!

Mada izgleda kao direktor preduzeća ili profesor geografije u nekoj školi, poseduje neverovatnu harizmu. Možda zbog neodoljivog osmeha.

Rođen je 26. jula 1959. godine u Saut Orindžu, država Nju Džerzi, pod imenom Kevin Spejsi Fauler (Kevin Spacey Fowler). Niko u porodici mu se nije bavio šou biznisom, ali se Kevin zainteresovao za glumu u srednjoj školi. Igrao je glavnu mušku ulogu u maturantskoj predstavi “Moje pesme, moji snovi” (The Sound of Music). Kevin je odlučio i da za svoje glumačko ime koristi bakino devojačko prezime Spejsi. Njegov otac nije verovao u to da njegov sin može da ima uspešnu glumačku karijeru, i promenio je mišljenje tek pošto je Kevin postao slavan.

Prve glumačke korake učinio je na pozorišnim daskama. Sa 22 godine, odigrao je prvu profesionalnu ulogu – kopljonoše u Šekspirovoj (Shakespeare) istorijskoj drami “Henri VI, prvi deo” (Henry VI, part one). Sledeće godine je debitovao na Brodveju i počeo da igra ozbiljnije uloge, a posebno se istakao u drami Judžina O’Nila (Eugene O’Neill) “Dugo putovanje u noć” (Long Day’s Journey Into Night). U ovoj predstavi, jedan od partnera mu je bio njegov idol Džek Lemon (Jack Lemmon), koji će mu postati mentor.

slika kevin spacey Heartburn Srećan rođendan, Kevin Spacey!

Mladi Kevin u svojoj prvoj ulozi na velikom ekranu, 1986. godine u filmu “Heartburn”

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih, Kevin je bio veoma uspešan pozorišni glumac koji je osvojio prestižnu nagradu Toni, a istovremeno je igrao sporedne uloge na filmu i televiziji. Počeo je da stiče popularnost među širom publikom ulogom poremećenog trgovca oružjem u TV seriji “Mafijaš” (Wiseguy) i dobio pohvale kritike za uloge u crnoj komediji “The Ref”, u satiričnom filmu “Swimming with Sharks” u kojoj je igrao beskrupuloznog šefa jednog holivudskog studija, i u drami “Glengeri Glen Ros” (Glengarry Glen Ross), u kojoj su mu partneri bili Džek Lemon i Al Paćino (Al Pacino). Stekao je reputaciji sjajnog karakternog glumca, ali ga u Holivudu nisu smatrali “zvezdom” koja bi trebalo da igra glavne uloge i svojim imenom privuče publiku.

Ipak, Kevin Spejsi je postao prava zvezda. Godina 1995. bila je presudna u njegovoj karijeri. Oduševio je publiku i kritiku ulogom u trileru “Dežurni krivci” (The Usual Suspects), za koju je dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu (iako je u pitanju bila glavna uloga), kao i ulogom jezivog serijskog ubice Džona Doa (John Doe) u filmu “Sedam” (Seven). “Ljudi prosto vole da me vide u ulogama zloća”, primetio je Kevin Spejsi.

slika Kevin Spacey The Usual Suspects 1995 Srećan rođendan, Kevin Spacey!

Kevin kao Verbal Kint u sceni iz filma “Dežurni krivci”, sa Kevin Polakom, Stivenom Boldvinom, Benisiom del Torom i Gebrijelom Birnom

Ipak, ako je postojala opasnost da Kevina počnu da posmatraju samo kao specijalistu za uloge negativaca, ona je nestala posle niza raznovrsnih uloga. Igrao je dobre momke u sjajnom noir krimiću “Poverljivo iz L.A.” (L.A. Confidential) i u akcionom trileru “Pregovarač” (The Negotiator), a u filmu “Ponoć u vrtu dobra i zla” (Midnight in the Garden of Good and Evil) igrao je otmenog južnjačkog gospodina koji je pritajeni homoseksualac. Dobio je svoju zvezdu na Holivudskom bulevaru 1999. godine samo pet dana posle početka prikazivanja filma koji će postati njegov najveći uspeh – “Američka lepota” (American Beauty). U satirično-tragičnoj priči o naizgled savršenoj porodici iz predgrađa koja počinje da se raspada, Kevin je fantastično odigrao lik Lestera, četrdesetogodišnjeg  oca porodice koji je nezadovoljan svojim poslom i brakom i prolazi kroz dramatičnu krizu srednjeg doba. Za ovu ulogu dobio je svog drugog Oskara, ovog puta za glavnu mušku ulogu.

slika Kevin Spacey american beauty Srećan rođendan, Kevin Spacey!

U “Američkog lepoti” je igrao Lestera, službenika marketinške agencije, muža i oca, koji odlučuje da promeni svoj život iz korena.

Dani kada je igrao sporedne uloge davno su prošli. Kevin je sada mogao da bira svoje projekte, i igrao je niz interesantnih glavnih uloga, od kojih su se neke drastično razlikovale od uloga po kojima je postao poznat: dobrog učitelja u filmu “Šalji dalje” (Pay It Forward); povučenog, blagog i stidljivog čoveka u drami “Luka ljubavi” (The Shipping News); pacijenta mentalne institucije koji je možda vanzemaljac u naučnofantastičnom filmu “K-Pax”, i borca protiv smrtne kazne koji je spreman na sve za postizanje cilja, u kriminalističkoj drami “Život Dejvida Gejla” (The Life of David Gale). Oprobao se i kao režiser, najpre sa sa trilerom “Albino Aligator” (Albino Alligator), koji nije postigao uspeh na blagajnama ali je dobio odlične kritike, a zatim sa biografskim filmom o pevaču Bobiju Derinu (Bobby Darrin), filmom “Beyond the Sea”, u kome je igrao glavnu ulogu i pokazao da ume odlično i da peva. Objavio je i album sa muzikom iz filma, za koji je bio nominovan za Gremi.

slika Kevin Spacey Lex Luthor Srećan rođendan, Kevin Spacey!

Igrao je i Supermenovog neprijatelja Leksa Lutora u filmu “Povratak Supermena”.

Tokom poslednje decenije, Kevin Spejsi se ponovo posvetio pozorištu. Veliki je ljubitelj Šekspira i patron festivala Šekspirovih dela u Njujorku. Godine 2004. dobio je čast da postane upravnik slavnog pozorišta “Old Vik” u Londonu, i na toj poziciji je i danas. Kaže da mu je to najlepši period života, i namerava da dobije i britansko državljanstvo. Iako i dalje igra uloge u filmovima, uglavnom sporedne, ovih dana je više okrenut glumi u pozorištu i na televiziji. Trenutno glumi u dramskoj seriji “Kula od karata” (House of Cards), za koju je nedavno nominovan za nagradu Emi.

slika Kevin Spacey house of cards Srećan rođendan, Kevin Spacey!

U ulozi pokvarenog kongresmena u TV seriji o američkoj politici “Kula od karata”

U stvarnosti, Kevin nikad nije krio svoje levičarske političke stavove. Ubeđeni je glasač Demokrata i prijatelj Bila Klintona (Bill Clinton), ali se svojevremeno upoznao i sa kontroverznim predsednikom Venecuele Ugom Čavezom (Hugo Chavez). Učestvovao je u demonstracijama protiv nedemokratskog režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka (Алякса́ндaр Лукашэ́нка).

Svoj privatni život uvek je držao daleko od očiju javnosti. Zbog toga su mediji započinjali razne glasine i spekulacije o njemu, ali je Kevin objasnio da ga to uopšte ne dotiče: “Ja prosto verujem da je javni život jedno, a privatni život drugo.”

Izvor fotografija: tbivision.com, collider.com, beyondhollywood.com, unhonest.blogspot.com, dlpreviews.blogspot.com, spokeo.com


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments