Mekog glasa, punih usana i bajkolikih plavih očiju, Liv (Liv Tyler) je prava senzacija gde god da se pojavi. Iako je karijeru započela kao model, iako nikad nije uzimala časove glume, neosporno je da glumački talenat leži duboko u njoj. Ćerka rok legende Stivena Tajlera (Steven Tyler), lidera grupe Aerosmith, i sama je postala legenda svojim filmskim ulogama, kakve su uloge Grejs u “Armagedonu” (Armageddon) i Aruen u briljantnoj trilogiji “Gospodar prstenova” (Lord of the Rings). Iako obeležena prošlošću svojih divljih roditelja, sama se trudila da napravi svoj put, totalno drugačiji od njihovog. Lepa i talentovana, osvojila je srca i fanova i kritike. Tu je najvećim delom zaslužna njena neiskvarenost i to što nije dopustila da slava utiče na njen život. S obzirom na to da je od strane mnogih proglašena za najlepšu ženu na svetu, sigurno je da ona zaslužuje tu titulu. Danas slavimo rođendan ove prelepe dame.

foto114 Srećan rođendan, Liv Tyler!

Lepotica koja u sebi ima italijanske, nemačke, poljske, ruske i engleske krvi

Liv je rođena 1. jula 1977. godine u Portlandu, Mejn, ali pod prezimenom Randgren, jer je njena majka Bebe Bjuel (Bebe Buell) tada bila u braku sa Todom Randgrenom (Todd Rundgren). Naime, majka Bebe, nekadašnji model i grupi devojka, bila je u osmomesečnoj vezi sa Stivenom Tajlerom dok je bila u braku sa Todom i iz te kratkotrajne afere rodila se Liv. Sve do Livine desete godine majka je tvrdila da joj je Tod otac, dok se sve nije otkrilo. Tada je Bebe već bila razvedena od Toda, a Liv je promenila prezime i razvila izuzetno blizak i nežan odnos sa svojim biološkim ocem, Stivenom. To se moglo videti u mnogobrojnim zajedničkim projektima, na čelu sa spotom Aerosmitha za pesmu “Crazy” u kome se pojavljuje upravo Liv.

Dve godine po preuzimanju očevog prezimena, Liv se sa majkom preselila u Njujork. Iako su je kao malu deca nazivala “Ružnim pačetom”, Liv je izrasla u prelepu devojku. Porodična prijateljica Polina Poriškova (Paulina Porizkova), inače glumica i model, prva je uočila specifičnu lepotu mlade Liv i nagovorila je da se oproba kao model. Ubrzo je krasila naslovne strane tinejdž magazina, kao što su “Seventeen”, “YM” i “Mirabella”. Ružno pače je izraslo u pravog labuda.

foto45 Srećan rođendan, Liv Tyler!

Liv kao model

Mladu i živahnu Liv posao modela nije dugo držao i sve više je počela da je zaokuplja gluma. Ubrzo joj je ponuđena uloga u filmu “Tiha jesen” (Silent Fall), u kom je glumila sestru autističnog dečaka, a već naredne godine pojavila se u filmu “Empire Records”. Te godine svog života opisala je kao najbolji period u životu u kom je stekla dragoceno iskustvo. I pored mnogobrojnih uloga koje su je dočekale na samom početku karijere, najveću pažnju je definitivno privukla kada se pojavila u spotu grupe Aerosmith za pesmu “Crazy” zajedno sa Ališom Silverston (Alicia Silverstone).

U to vreme njena karijera glumice kreće uzlaznom putanjom. Ređaju se filmski hitovi: “Ukradena lepota” (Stealing Beauty), “Svi kažu volim te” (Everyone Says I Love You), “Potpuni zaokret” (U Turn), “Armagedon”, “Onjegin” (Onegin), trilogija “Gospodar prstenova”, “Devojka iz Džersija” (Jersey Girl)… Prva značajna uloga joj je svakako ona u Bertolučijevoj (Bernardo Bertolucci) “Ukradenoj lepoti”, a verujem da ne postoji osoba koja nije gledala film Majkla Beja (Michael Bay) “Armagedon”, gde je glumila Brus Vilisovu (Bruce Willis) ćerku i veliku ljubav Bena Afleka (Ben Affleck). Odlično je odigrala Tatjanu u filmskoj adaptaciji ruskog književnog klasika “Onjegin”. Naravno, najviše ju je proslavila uloga vilovnjačke princeze Aruen u trilogiji “Gospodar prstenova”.

foto213 Srećan rođendan, Liv Tyler!

Aruen i Aragorn - jedan od najlepših parova sa filmskog platna

Veliki san iz detinjstva da postane glumica – ostvario se. Preostao je još samo jedan – da osnuje porodicu. Sve je ukazivalo na to da će lepa glumica imati sreće u svemu čega se dohvati. Još u ranim dvadesetim godinama, tačnije 1998. godine, počela je da se zabavlja sa britanskim rokerom Rejstonom Langdonom (Royston Langdon), za koga se i udala pet godina kasnije na Barbadosu. Naredne godine, par je dobio sina po imenu Majlo (Milo William Langdon). Nažalost, bračnoj sreći ubrzo je došao kraj. Par se razveo 2008. godine, a osećajna Liv se preselila u Los Anđeles, jer kako je sama izjavila nije mogla da podnese da živi na Menhetnu, gde su nekada njih dvoje gradili porodicu i dom.

Liv svoju privatnost čuva daleko od očiju javnosti. Nije ni čudo s obzirom na to da je jednom prilikom izjavila kako se samo jednom zaljubila i da je previše osećajna da bi išla na ljubavne sastanke i razočaravala se. Zna se da je pre Rejstona bila u vezi sa glumcem Hoakinom Finiksom (Joaquin Phoenix), a prošle godine se pročulo za njenu romansu sa deset godina mlađim fotografom Teom Venerom (Theo Wenner).

foto03 Srećan rođendan, Liv Tyler!

Liv sa novim izabranikom, Teom

Uprkos slavi koju je stekla, čini se da se nije mnogo izmenila. Nema telohranitelje i ne vozi se blindiranim automobilima. Sama je jednom izjavila da voli da radi normalne stvari i da ne brine o svojoj kilaži koja varira, što je naročito netipično za bivšeg modela. Godinama je zaštitno lice parfema i kozmetike brenda Givenchy, a ove godine je postala i zaštitno lice proizvoda Pantene. Veoma je aktivna u borbi protiv raka dojke, pa je 2003. godine bila postavljena za Ambasadora dobre volje organizacije UNICEF.

Lepa i humana. Jedna jedina. Srećan rođendan, Liv!


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Comments