Majkl Džozef Džekson (Michael Joseph Jackson) rođen je 29. avgusta 1958. godine kao osmi od desetoro dece. O svom detinjstvu, uspesima i zlostavljanju koje je doživeo kao dečak od strane svog oca, opisao je u knjizi “Mesečev hod” (Moonwalk) koja je objavljena 1988. godine. Tu se nalaze i detalji o njegovim plastičnim operacijama, promenama strukture lica, promenama frizure i nastupima. Svi uspesi tokom osamdesetih godina doneli su mu titulu “kralja popa”. Dva puta je bio uvršten u “Rokenrol kuću slavnih” (Rock and Roll Hall of Fame), bio je filantrop i humanitarac, a prodaja njegovih albuma je procenjena na 750 miliona.

154 Srećan rođendan, Michael Jackson!

Tamnoputi mladić osvaja svet jedinstvenim stilom

Majkl je zasigurno bio osoba sa jedinstvenim ukusom i stilom. Nakon objavljivanja spota za pesmu “Thriller” postaje modna ikona, poznata po detaljima koje je nosio u spotovima i nastupima. Između ostalih, tu su bele čarape sa blještavim detaljima, crvena kožna jakna, crni šešir i najpoznatiji detalj – svetlucava rukavica. Poslednje decenije 20. veka počinje da nosi garderobu zlatne i srebrne boje, inspirisanu vojnim stilom. Mišljenje mnogih je da moda nije imala uticaj na njega, već on na modu.

Njegov privatni zivot oduvek je izazivao kontroverze. Dva puta se ženio, prvi put 1994. godine, kćerkom Elvisa Prislija (Elvis Presley), Lizom Meri Prisli (Lisa Marie Presley). Njihova ljubav je počela u vreme kada je Majkl bio optužen za silovanje maloletnog dečaka, ali je i uprkos tim optužbama njihova veza uspela da se održi. Nakon dvogodišnjeg braka, Majkl i Liza su se rastali kao prijatelji. Tokom turneje u Australiji, oženio se medicinskom sestrom Debrom Džin Rouv (Debra Jean Rowe) sa kojom ima sina Majkla Džozefa Džeksona Džuniora (Michael Joseph Jackson Junior) i kćerku Paris Majkl Ketrin Džekson (Paris Michael Katherine Jackson). Razveli su se 1999. godine i njemu je pripalo starateljstvo nad decom. Majklovo treće dete, Princ Majkl Džekson II (Prince Michael Jackson II) rođen je 2002. godine, a rodila ga je surogat majka.

324 Srećan rođendan, Michael Jackson!

Detalji koje je Majkl nosio tokom nastupa ušli su u legendu

Njegov zivot tragično je završen 25. juna 2009. godine. Komemoraciju je pratilo 30 miliona njegovih obožavalaca koji su mu odali počast na njegovoj zvezdi na Bulevaru slavnih. Mnogobrojna porodica i prijatelji, među kojima su i Stivi Vonder (Stevie Wonder), Maraja Keri (Mariah Carey), Dženifer Hadson (Jennifer Hudson), Ašer (Usher), došli su da se oproste od kralja popa.

Jedinstvenim muzičkim stilom srušio je rasne, generacijske i kulturne barijere. Muzički fenomen, osvajač mnogih Ginisovih rekorda, filantrop i humanitarac. Srećan rođendan, legendo!

Izvori fotografija: Cdn.madamenoire.com, Tafrehmela.com, Xfinity.comcast.net


Aleksandra Dejanović je studentkinja novinarstva, uvek nasmejana i pozitivna. Obožava kafenisanje sa prijateljima i čvrsto veruje da se sve dešava sa razlogom.

Comments