Slavni američki glumac, scenarista i bivši profesionalni bokser, Filip Andre Miki Rurk (Philip Andre Mickey Rourke), rođen je 16. septembra 1952. u američkoj državi Njujork. Nakon uloge koju je tumačio u filmu “Anđeoski prah” (Anglel Dust), Miki stiče popularnost svetskih razmera, a posle filma “Devet i po nedelja” (Nine 1/2 Weeks) dobija status seks simbola. Mikijeva karijera je u jednom trenutku doživela veliki neuspeh, zbog reputacije glumca sa kojim je teško sarađivati, što ga je navelo da se vrati karijeri profesionalnog boksera. Nakon mnogobrojnih povreda koje je zadobio baveći se boksom, odlučuje da se ipak vrati glumi i ostvaruje zavidan uspeh ulogom u filmu “Rvač” (The Wrestler) za koju je nagrađen Zlatnim Globusom.

passion play movie image mickey rourke 600x399 Srećan rođendan, Mickey Rourke!

Miki u ulozi poročnog džez muzičara u filmu “Igra strasti”

Iako nerado govori o svom detinjstvu, njegova porodična priča aludira na zlostavljanja koja je doživeo u toku odrastanja u porodici. Imao je petoro polubraće, sa kojima danas nije u kontaktu. “Bio sam lud i ljut i postiđen… i ta sramota je prerasla u ljutnju. Mislim da je to poteklo još iz vremena kada sam bio dečak,  osećao sam se dosta inferiorno u porodičnoj kući. Bio sam prisiljen, i kad sam izašao van kuće na ulicu verovao sam da je nasilje ono oko čega se sve vrti”, izjavio je Miki o svom ranom detinjstvu. Njegova rana interesovanja za bavljenje sportom i potreba da sebe definiše fizički odvela ga je u pravcu bokserske karijere. Nakon brojnih povreda i potresa mozga koji je zadobio u ringu sa bivšim bokserskim šampionom Luisom Rodrigezom (Luis Rodriquez), doktori su ga savetovali da prekine sa bokserskom karijerom. Tada je odlučio da se u potpunosti posveti glumi.

Tokom osamdesetih pojavljivao se u raznim uglavnom niskobudžetnim filmovima, tumačeći karakterne i sporedne uloge. Nakon uloge u legendarnom filmu “Devet i po nedelja” u kojem je igrao zajedno sa Kim Bejsinger (Kim Basinger), Miki je osvojio status problematičnog zavodnika i pravog seks simbola. Uloga u ovom filmu naišla je na dobre kritike i povela ga na put svetske slave, posle čega je dobio ulogu u filmu “Barska mušica” (Barfly).

986NHW Mickey Rourke 0241 Srećan rođendan, Mickey Rourke!

Kao Džon u filmu “Devet i po nedelja”

Ubrzo nakon slave koju je stekao, Miki se odao poročnom i hedonističkom načinu života, što je dovelo do teškoća u njegovoj glumačkoj karijeri. Režiser Alan Parker (Alan Parker) koji je sarađivao sa njim, rekao je da je rad sa Mikijem prava noćna mora! “On je veoma opasan na snimanju, jer nikad ne znaš šta će sledeće uraditi”, izjavio je Parker. Zbog egocentričnog i arogantnog ponašanja sa saradnicima i novinarima, Miki je izgradio reputaciju problematične i umišljene zvezde. Novinarima se često hvalio kako se druži sa sumnjivim ljudima i navodnim mafijašima, dok se prema članovima filmske ekipe ponašao drsko i bezobzirno. Nakon dva neuspela braka i problema sa bivšim ženama, Miki je doneo odluku da se vrati boksu. Povodom toga rekao je da je morao da se vrati boksu, jer je postao suviše samodestruktivan i izgubio samopoštovanje radeći kao glumac. Ispostavilo se da ga boks ipak mnogo više povređuje nego glumački posao…bar fizički. Nakon brojnih povreda, vratio se glumi, i do danas, tu i ostao. Za sada mu prilično dobro ide.

Izvori fotografija: ronmwangaguhunga.blogspot.com, summerbunnyinthecity.blogspot.com, collider.com


Ana Krkeljić je večita studentkinja života. Budistkinja. Feministkinja. Sanjarka koja se nikada ne budi, jer misli da je najbudnija dok sanja. Misija joj je da vrati veru u duhovnost svakodnevnog života. Voli ljude zato što ih razume, a razume ih zato što ih voli.

Comments